Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Ο χρόνος κυλάει, η εικόνα θαμπώνει...

Tου Γιωργου Σ. Mπουρδαρα στην "Καθημερινή"

Οι «μάχες» στο Κοινοβούλιο την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν. Δ. κατέληγαν, σχεδόν μονότονα, με το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, από τη μια να καταγγέλλει τις ακολουθούμενες πολιτικές και από την άλλη να διαβεβαιώνει –ενίοτε καταθέτοντας και προτάσεις νόμου– πως διαθέτει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την επίλυση παλαιών και νέων προβλημάτων.

Οι εκλογές τελείωσαν, και η νέα κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη τα πρώτα της βήματα. Οσο οι εμφανίσεις των μελών της εξακολουθούν να κινούνται στη σφαίρα της δημόσιας καταγραφής καλών προθέσεων, το (προεκλογικό) σκηνικό μοιάζει να διατηρεί την όποια λάμψη και γοητεία του. Ωστόσο...

Μόλις επιχειρηθεί μια αξιολόγηση των κινήσεων που πραγματοποιούνται στο πεδίο της άσκησης εξουσίας, πλέον, η εικόνα θαμπώνει, αν δεν «γκριζάρει» κιόλας. Τα όσα έγιναν (ή και γίνονται) αναφορικά με την Cosco, οι υποθέσεις της Ολυμπιακής και του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης που θεωρητικώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το ζήτημα των απασχολουμένων με καθεστώς Stage, η περίπτωση των ημιυπαίθριων κι εκείνη των ρυθμίσεων που αφορούν την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, αποτελούν ορισμένα μόνον από τα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η απόσταση ανάμεσα στο προεκλογικό «διαφωνώ-με-τις-επιλογές-Ν. Δ. -έχω-καλύτερες-προτάσεις», και στον μετεκλογικό άτεχνο βηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, είναι μάλλον εξαιρετικά μεγάλη. Κοντά σε αυτά, μεγάλα κενά που αν μη τι άλλο μαρτυρούν μάλλον υψηλό βαθμό «ανετοιμότητας», αναδεικνύουν οι καθυστερήσεις στον καθορισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Την ίδια στιγμή, αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η συχνή εμφάνιση κυβερνητικών στελεχών, σε ρόλο σχολιαστή με λόγο προεκλογικής χροιάς, στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» σχετικώς με την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει τη διακυβέρνηση, τουλάχιστον με τους ρυθμούς για τους οποίους δεσμεύθηκε ή και που επιβάλλεται εξαιτίας της –κατά δήλωσή τους– «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην οποία βρίσκεται η χώρα, μοιάζει να ενισχύεται όσο οι πρώτες από τις 100 ημέρες διαδέχονται η μία την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: