Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Σαν σήμερα πέθανε ο Καζαντζάκης!

Σαν σήμερα, πριν πενήντα δύο χρόνια, το 1957, ένας μεγάλος Κρητικός και ένας από τους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους που γέννησε η Ελλάδα, έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 74 ετών στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραμείνει η σορός στην Αθήνα, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Έτσι, η σορός μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Η κηδεία έγινε μετά από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων. Τη σορό του συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Στον τάφο του, χαράχθηκε η επιγραφή: "Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος".
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σήμερα θα τελεσθεί μνημόσυνο στον τάφο του Καζαντζάκη, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Το απόγευμα στις 7 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα “Οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη, με τη Γαλάτεια, την Έλλη και το Λευτέρη Αλεξίου”.
Διάφορες ιστοσελίδες που αφορούν τον Καζαντζάκη:
Πλήρης βιογραφία
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Μυρτιά (Βαρβάρους) Κρήτης
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με παραρτήματα σε δεκάδες χώρες
στο Facebook
Βiography in English

Δεν υπάρχουν σχόλια: