Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

«Στοπ στον υποσιτισμό»

Ο συναγερμός της επισιτιστικής κρίσης χτυπά πιο δυνατά από ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια 923 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή, συνέπεια της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών σε βασικά είδη τροφής, των φυσικών καταστροφών και των ένοπλων συγκρούσεων που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη.

Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής" ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του υποσιτισμού με το κοινό, μέσα από μια διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης , συγκέντρωσης πόρων και προώθησης του ηλεκτρονικού ακτιβισμού (e-activism). Μετά από μια σειρά δράσεων και με ένα διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας εκατοντάδες άνθρωποι ενώνουν σήμερα τις φωνές τους με τη δική μας για τη διάδοση του μηνύματος «Στοπ στον Υποσιτισμό».

Ντύνουν και φωτογραφίζουν την πόλη με το ειδικό για τη μέτρηση των υποσιτισμένων παιδιών, περιβραχιόνιο MUAC, περνώντας ένα μήνυμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης σε χιλιάδες κατοίκους της πόλης.

4 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

ΟΗΕ: 5 εκατ. παιδιά πεθαίνουν από τον υποσιτισμό

Σύμφωνα, με στοιχεία του Ο.Η.Ε. περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν εξαιτίας του. Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων με αποτέλεσμα φέτος 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το «διαρκές επείγον», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το 2008 προσφέραμε θεραπεία σε περισσότερα από 200.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών μέσα από 130 επισιτιστικά προγράμματα σε 31 χώρες. Επιπλέον, 564.000 ασθενείς με HIV/AIDS και άτομα που πάσχουν από τις λεγόμενες «ξεχασμένες ασθένειες» (Τσάγκας, φυματίωση κ.ά.) σε διάφορα προγράμματα της οργάνωσης ανά τον κόσμο έλαβαν επίσης και επισιτιστική βοήθεια.

Η μεγάλη έλλειψη τροφής λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας πυροδότησε στην Αιθιοπία τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων πέντε χρόνων. Οι ομάδες των ΓΧΣ πραγματοποίησαν το 2008 μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις διεθνώς, παρέχοντας θεραπεία σε 31.419 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των 5 ετών. Την ίδια χρονιά στο Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως που ταλανίζεται από χρόνιο υποσιτισμό, περιθάλψαμε περισσότερα από 48.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που έπασχαν από οξύ υποσιτισμό, ενώ συνολικά στις δύο χώρες οι ομάδες μας παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περίπου 109.000 μετρίως υποσιτισμένα παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως μια επείγουσα επισιτιστική κρίση έχει χτυπήσει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ομάδες μας παρέχουν βοήθεια σε τέσσερις περιοχές της χώρας έχοντας περιθάλψει μέσα σε δύο περίπου μήνες πάνω από 1.800 παιδιά με οξύ και μέτριο υποσιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση του υποσιτισμού με τη χρήση έτοιμων θεραπευτικών διατροφικών σκευασμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που κατορθώνουν να ενισχύσουν τον οργανισμό βαριά υποσιτισμένων παιδιών βοηθώντας την επιβίωση και τη σωστή ανάπτυξή τους. Με στόχο να προστατεύσουμε χιλιάδες ακόμη παιδικές ζωές από την απειλή του υποσιτισμού, συνεχίζουμε τα επισιτιστικά μας προγράμματα προσφέροντας:

-Εντατική επισιτιστική και ιατρική φροντίδα μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους.

-Ολοκληρωμένη παιδιατρική φροντίδα στα ενταγμένα στο πρόγραμμα παιδιά και σε όσα χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

-Διατροφική υποστήριξη στα μέλη των οικογενειών των ασθενών παιδιών.

Μέσα από τα μακροχρόνια προγράμματα και τις επείγουσες παρεμβάσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη θεραπεία, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια τα έτοιμα προς χρήση διατροφικά σκευάσματα (Ready for Use Food/RUF).

Τα δύο τελευταία χρόνια, πάνω από 620.000 υποσιτισμένα παιδιά έλαβαν επισιτιστική θεραπεία χάρη σε αυτά τα έτοιμα προς χρήση σκευάσματα.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών, οι ΓΧΣ αυξήσαμε τις δαπάνες μας για τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα από 2 εκατ. ευρώ το 2005 σε 11,8 εκατ. ευρώ το 2008, σε διεθνές επίπεδο. Καθώς οι ανάγκες διογκώνονται και όλο και περισσότερα παιδ! ιά χρειάζονται τη βοήθειά μας, δίνουμε μια συνεχή και μεγάλη μάχη ενάντια στη μάστιγα του υποσιτισμού στην οποία σας θέλουμε όλους συμμάχους!

Οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν τον υποσιτισμό με έτοιμα θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα από την πρώτη στιγμή που αυτά έγιναν διαθέσιμα στα τέλη της δεκαετίας του '90.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/10/2009_302476

Παπουτσάκης είπε...

Ο συνδυασμός της επισιτιστικής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οδήγησε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην πείνα μέσα στο 2009, ανακοίνωσαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι 1,02 δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2008- επλήγησαν από υποσιτισμό το 2009.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Ο αυξανόμενος αριθμός υποσιτισμένων ανθρώπων είναι μη αποδεκτός», είπε ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, όταν δημοσιοποιήθηκε η νέα ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να εξαλειφθεί η πείνα. Αυτό που λείπει είναι μία ισχυρότερη πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί η πείνα για πάντα», είπε ο Ντιούφ.

Τριάντα χώρες έχουν ανάγκη από έκτακτη βοήθεια, οι 20 βρίσκονται στην Αφρική. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι γονείς σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες κάνουν περικοπές από το σχολείο, τα ρούχα και τη βασική ιατρική περίθαλψη, μόνο και μόνο για να καταφέρουν να δώσουν στα παιδιά τους ένα γεύμα την ημέρα.

Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς αλλά οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων -κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες-, στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.

Ακόμη και πριν από την επισιτιστική και τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε σταθερά επί μία δεκαετία, αντιστρέφοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.

Η Ομάδα των Οκτώ (G8) δεσμεύτηκε τον Ιούλιο για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες ότι η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) συγκέντρωσε το 2008 πέντε δισεκατομμύρια δολάρια -ποσό ρεκόρ- για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών, καθώς μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2006-2008 προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε ορισμένες χώρες.

Το WFP μέχρι στιγμής φέτος έχει λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει περιορίσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει ή έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του σε μέρη όπως η Κένυα και το Μπαγκλαντές.

Έκθεση της ActionAid

Θετικά σχόλια για τη Βραζιλία και την Κίνα, αρνητικά για την Ινδία, επιφυλάσσει έκθεση της οργάνωσης ActionAid για τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν την πείνα.

Η έκθεση ασκεί κριτική στις προσπάθειες των πλούσιων χωρών για καταπολέμηση του επισιτισμού, αναφέροντας ότι τη μεγαλύτερη προσπάθεια κάνει το Λουξεμβούργο. Στο τέλος της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία.

Η οργάνωση επαινεί την κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα για μεταρρυθμίσεις στη γη και για τη δημιουργία κοινοτικών γευμάτων για τους φτωχούς.

Αλλά και η Κίνα, σημειώνει η έκθεση, μείωσε τους ανθρώπους που πλήττονται από πείνα κατά 58 εκατομμύρια μέσα σε 10 χρόνια.

Η κατάσταση «είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που απαιτεί δράση από τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες» ανέφερε ο Οτίβ Ιγκμπούζορ, επικεφαλής της διεθνούς καμπάνιας της ActionAid International.

«Γνωρίζουμε ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα από υποσιτισμό» πρόσθεσε.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1063751&lngDtrID=245

Παπουτσάκης είπε...

Καταπολέμηση της πείνας ζητά ο FAO
Ο γενικός διευθυντής κάνει λόγο για «κρίση χωρίς προηγούμενο».

Την καταπολέμηση της πείνας ζήτησε ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μία «κρίση χωρίς προηγούμενο», ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

«Αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε ο κ. Ντιούφ κατά την εναρκτήρια τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, την έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και την Γεωργία.

«Δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εμπλέκονται πλέον περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία, μία μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ή προσφοράς καθώς και των πιστώσεων, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε αυτές», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του FAO.

Ο κ. Ντιούφ κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να αυξήσουν στο 17% το μερίδιο της βοήθειας που θα χορηγείται για την γεωργία και την ενίσχυση της ανάπτυξης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 5%.

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο κ. Ντιούφ όρισε πέντε νέους πρεσβευτές καλής θέλησης, ανάμεσα τους τον στυλίστα Πιερ Καρντέν, τον ολυμπιονίκη Καρλ Λιουις και τον διάσημο ποδοσφαιριστή Πατρικ Βιεϊρά.

Μήνυμα απεύθυνε και ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ο οποίος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για την βοήθεια όσων υποφέρουν καθημερινά από την πείνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις μεθόδους καλλιέργειας της γης σε κάθε περιοχή και να αποφύγουμε την αδιάκριτη χρήση των φυσικών πόρων.

«Καλώ τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στη γεωργία, να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα και να αναπτύξουν πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετή τροφή για όλους στο μέλλον», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/10/2009_302714

stefanos είπε...

Μπράβο για την ευαισθησία που είχες να δημοσιοποιήσεις το θέμα αυτό...