Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Μπορεί η Ελλάδα να διολισθήσει ξανά στον σοσιαλκρατισμό και στο «βαθύ» Πασόκ;

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει διάθεση επιστροφής στον ελληνικής έμπνευσης σοσιαλκρατισμό (διάθεση που παρατηρείται κυρίως στα μεσαία επίπεδα του κόμματος). Το Πασόκ στην αντιπολίτευση αρνήθηκε ακόμα και τα θετικά βήματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Π.χ. Ολυμπιακή, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και λιμάνια, στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι ζούσαμε στην παρακμή, το σκοτάδι και την απόλυτη αποτυχία. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι διακρατικές συμφωνίες δεν παραγράφονται με τις εναλλαγές στην κυβέρνηση. Ο στόχος των κυβερνήσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι η διαρκώς μειούμενη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία. Η πρακτική αυτή ισχύει διεθνώς και προβλέπεται να επιστρέψει ακόμα ισχυρότερη αμέσως μετά το πέρας της παγκόσμιας κρίσης.
Το σημερινό Πασόκ, τουλάχιστον στις διακηρύξεις του, υπενθυμίζει διαρκώς το παλιό Πασόκ. Σήμερα έχουν εκλείψει δια παντός οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες για επιστροφή στη δεκαετία του 80 όπως θα ήθελαν οι οργανωμένοι οπαδοί του κινήματος, οι βολεμένοι εργατοπατέρες και οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις ξεπερασμένες νοοτροπίες της αξέχαστης εικοσαετίας. Περιέργως και η εκσυγχρονιστική πολιτική του Σημίτη (με μεγάλες συμπάθειες στον κεντροδεξιό χώρο) αποκηρύχθηκε από τους σημερινούς ενοίκους του Μαξίμου. Τι απέμεινε λοιπόν στο σημερινό Πασόκ; Θέλει να κρατικοποιήσει την Ολυμπιακή, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ; Τι θα πει επαναδιαπραγμάτευση; Μήπως κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης θα καταλήξει σε φιάσκο όπως το λιμάνι του Πειραιά; Πως θα επαναδιαπραγματευτεί τον ΟΤΕ με την Deutsche Telecom; Έχουν καταλάβει οι εγκέφαλοι του Μαξίμου ότι αυτές οι εξαγγελίες άνοιξαν την όρεξη στο παλιό Πασόκ; «Αφού θα ξαναμπεί το κράτος παντού, ας πιάσουμε κι’ εμείς θέση στο φαγοπότι!» Τελικά το ξένο κεφάλαιο θα έρθει στην Ελλάδα όταν στη χώρα μας διώκεται ο ανταγωνισμός και το βαρύ και ασήκωτο ελληνικό κράτος επιδιώκει να υποδουλώσει ξανά τομείς που επιτέλους λειτουργούν ελεύθερα και ανταγωνιστικά!
Ακόμα και οι προθέσεις για φορολόγηση των μεγάλων υποτίθεται επιχειρήσεων αποτρέπουν την είσοδο ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. και μη μου πείτε ότι έρχονται ξένα κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου; Εκεί βάζουν ένα ευρώ για να πάρουν δέκα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι "περασά" διεθνών κεφαλαίων με τη λογική καζίνο! Η παραμικρή διαταραχή των φορολογικών συντελεστών θα αναγκάσει τα ξένα κεφάλαια αλλά και ελληνικά να πάνε Βουλγαρία και Ρουμανία που επιζητούν διακαώς την έλευση κεφαλαίων στη χώρα τους. Άρα και εδώ η νέα κυβέρνηση μπορεί είτε να μεταβάλλει προς τα κάτω τους συντελεστές ή να τους αφήσει σταθερούς! Τελικά εάν το Πασόκ επιδιώξει την εφαρμογή των αόριστων και επικίνδυνων προεκλογικών του εξαγγελιών οδεύουμε προς κλονισμό της ελληνικής οικονομίας με συνέπειες λίγο πολύ από τώρα γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: