Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Έκτακτο:50 περίπου λαθρομετανάστες άφησε πλοιάριο σήμερα το πρωί στο Μπαλί Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αιγυπτιακό σαπιοκάραβο «πέταξε» πάνω από 50 λαθρομετανάστες στο Λήδι, ακτή μεταξύ Μπαλί και Σισών Μυλοποτάμου! Τραγελαφικές καταστάσεις σημειώθηκαν όταν το πρωί κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Μπαλί και οι αστυνόμοι έτρεχαν να τους συλλάβουν!
Υπήρξε έντονη φημολογία για "4 πνιγμένους λαθρομετανάστες" οι οποίοι αργότερα βρέθηκαν στο φούρνο του χωριού. Το Λιμενικό συνεχίζει ακόμα τις έρευνές του στις παραλίες και η Αστυνομία στους λόφους της περιοχής!
Δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ενημέρωση και ανακοίνωση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν σήμερα έχουμε 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες μέχρι το τέλος του 2010 που θα πέσει ο Γιωργάκης θα έχουμε φτάσει τα 3.
Να μην έχεις καμιά αμφιβολία γι' αυτό.

Παπουτσάκης είπε...

Σύσκεψη υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη για τη λαθρομετανάστευση
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η σύσκεψη, σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, καθώς καθημερινά οι διακινητές επιδίδονται στη συστηματική και παράνομη μεταφορά ανθρώπων.

Στην άμεση απελευθέρωση 1.200 αλλοδαπών από τα κρατητήρια της χώρας θα προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε ότι θα δοθεί σε όλους προθεσμία ενός μήνα, αλλά και οικονομικά κίνητρα, για τον επαναπατρισμό τους.

Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν αφορά όσους κρατούνται για ποινικά αδικήματα.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην άμεση αναδιάταξη λιμενικού και αστυνομίας προκειμένου η χώρα να καταστεί μη ελκυστική για τους διακινητές εμπόρους ψυχών, διακινητές λαθρομεταναστών.

Στο μεταξύ, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα ασχολείται με καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπηρεσία θα συσταθεί σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη.

πολύ.

Παρόντες ήταν ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, καθώς επίσης και αξιωματικοί των δύο Σωμάτων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν για το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς καθημερινά οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι τα χιλιόμετρα ακτών και των χιλιομέτρων της οριογραμμής των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, επιδίδονται στη συστηματική και παράνομη μεταφορά ανθρώπων, η οποία σημειωτέον τους αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Προβληματισμός του Συνηγόρου του Πολίτη για το άσυλο προσφύγων

Ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού εξέτασε τα τελευταία δύο χρόνια πολλές αναφορές που υπέβαλαν κυρίως ΜΚΟ για λογαριασμό αιτουμένων άσυλο, επισημαίνοντας διάφορες επιμέρους πλημμέλειες της υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του προσφυγικού καθεστώτος, εκφράζει σε πόρισμά του τον προβληματισμό του για τις πρακτικές που ακολουθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, «η πρακτική της ταυτόχρονης επίδοσης απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε α' βαθμό, με τη χορήγηση του ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο (ροζ κάρτα) είχε ως αποτέλεσμα να περιέρχονται οι εν λόγω αλλοδαποί σε σύγχυση, καθώς παραλαμβάνοντας τη ροζ κάρτα, η οποία έχει εξάμηνη ισχύ, θεωρούσαν ότι τους είχε χορηγηθεί ισχυρός τίτλος παραμονής, ενώ στην πραγματικότητα το αίτημά τους για άσυλο είχε απορριφθεί».

Παπουτσάκης είπε...

Προσθέτει δε στο πόρισμά της η Αρχή ότι ως συνέπεια της πρακτικής αυτής, ήταν να αντιλαμβάνονται το ανίσχυρο του δελτίου μόνον όταν προσέρχονταν, μετά την παρέλευση του εξάμηνου, στην αρμόδια υπηρεσία προς ανανέωσή του και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει άπρακτη η νόμιμη προθεσμία προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης.

Από τη διερεύνηση των αναφορών αυτών από την Αρχή, προστίθεται στο πόρισμα, διαφάνηκε ότι παράγοντες που σχετίζονταν με την όλη διαδικασία ασύλου και επέτειναν την «προβληματική» αυτή πρακτική ήταν:

- Η γενικευμένη και αδιάκριτη υπαγωγή των αιτημάτων στη διαδικασία της ταχύρρυθμης εξέτασης, με συνέπεια την πολύ σύντομη προθεσμία προσφυγής.

- Η καθυστέρηση στη χορήγηση των Ειδικών δελτίων - κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

- Η πλημμελής ενημέρωση των ενδιαφερομένων λόγω ανεπαρκούς διερμηνείας.

Αυτές οι πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα, επισημαίνεται από την Αρχή, τη δημιουργία πλάνης στους αλλοδαπούς σχετικά με το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια υπηρεσία, κατέβαλε προσπάθεια προκειμένου να χορηγούνται τα Ειδικά Δελτία συντομότερα και σε χρόνο διάφορο της επίδοσης της απορριπτικής απόφασης.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ακόμη και εκπρόθεσμη προσφυγή. Ωστόσο, προστίθεται στο πόρισμα, μια σειρά παρελκομένων ζητημάτων που αφορούν τις διαδικασίες ασύλου για τα οποία η Διοίκηση δεν έχει λάβει σαφή θέση και δεν έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις της Αρχής, εξακολουθεί να διαιωνίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος πληθυσμό.

Προβλήματα όπως είναι η δυσκολία πρόσβασης για την κατάθεση προσφυγών (εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων), η μη διασφάλιση παροχής εξουσιοδότησης σε δικηγόρο προκειμένου να έχουν οι ενδιαφερόμενοι νομική συνδρομή, αλλά και η υπέρμετρη
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/10/2009_302435