Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Νίκη της Δεξιάς και των Φιλελεύθερων στη Γερμανία. Καταποντισμός των Σοσιαλιστών.

Η Μέρκελ σχηματίζει συγκυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους
Άνευ προηγουμένου «Βατερλό» επιφύλαξε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα η σχετική εκτίναξη του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στα ύψη, εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο λεγόμενο αστικό στρατόπεδο και στην Ανγκελα Μέρκελ μία δεύτερη θητεία στο αξίωμα της καγκελαρίου, επικεφαλής μιας «μαυροκίτρινης» συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων του Γκίντο Βέστερβέλε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ συγκεντρώνουν γύρω στο 33,5 % (σημειώνοντας απώλειες σε σχέση με το 35,2 % των εκλογών του 2005, που αποτελούσε τότε μία από τις χειρότερες επιδόσεις των CDU/CSU) ενώ το SPD του υποψηφίου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και του προέδρου του κόμματος Φραντς Μύντεφέρινγκ φαίνεται ότι «καταβαραθρώνεται» με περίπου ένα 23 % (από 34,2 % το 2005), στο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας των Σοσιαλδημοκρατών από το 1949.

Πραγματικός νικητής της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που καρπώθηκε την αντίδραση της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών στην «εκσοσιαλδημοκρατικοποίηση» της Μέρκελ στο πλαίσιο της μέχρι τώρα συγκυβέρνησης με το SPD και με ένα εντυπωσιακό 14,5 % περίπου (το υψηλότερο στην ιστορία του και 5 μονάδες πάνω από το 2005), αφενός μεν «διέσωσαν» την Μέρκελ και αφετέρου επανέρχονται ύστερα από ένδεκα χρόνια αποχής στη διακυβέρνηση της χώρας.

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Οι τελευταίες προβολές για ποσοστά και έδρες

Οι πιο πρόσφατες προβoλές για τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, όπως μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF.

ARD: CDU/CSU 33,6%, SPD 23,1%, FDP 14,6%,, Αριστερά 12,1%, Πράσινοι 10,5%, άλλοι 6,1%.

ZDF: CDU/CSU 33,8%, SPD 23,1%, FDP 14,6%, Αριστερά 12,4%, Πράσινοι 10,1%, άλλοι 6,0%.

Έδρες

ARD: CDU/CSU 230, SPD 147, FDP 93, Αριστερά 77, Πράσινοι 67.

ZDF: CDU/CSU 230, SPD 148, FDP 93, Αριστερά 79, Πράσινοι 64.

Στις εκλογές του 2005 είχαν λάβει: CDU/CSU 35,2%, SPD 34,2%, FDP 9,8%, Αριστερά 8,7%, Πράσινοι 8,1%, άλλοι 4%.

Έδρες: CDU/CSU 222, SPD 221, FDP 61, Αριστερά 53, Πράσινοι 51, άλλοι 3.

Παπουτσάκης είπε...

Νίκη Σοσιαλιστών, χωρίς αυτοδυναμία, στις πορτογαλικές εκλογές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, υποψήφιου για δεύτερη θητεία, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα.

Οι Σοσιαλιστές θα πάρουν από 99 έως 106 έδρες επί συνόλου 230 του κοινοβουλίου, έναντι 69 έως 77 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης (κεντροδεξιά), σύμφωνα με τις προβολές της δημόσιας τηλεόρασης RTP και του ιδιωτικού καναλιού SIC.

Σύμφωνα με τις προβολές των τηλεοπτικών σταθμών, η αποχή θα κυμανθεί ανάμεσα στο 36,9% και το 43%, αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2005 (34,97%).

F5PILOT είπε...

@exastal
Δεν έχω άποψη για τα Δρώμενα στη Πορτογαλία αλλά στη Γερμανία το SPD πλήρωσε πιο ακριβά τον Συνασπισμό. Κερδισμένοι το FDP Πράσινοι αλλά και οι Πρώην Κουμουνιστες του PDS.
Αναμενόμενο το αποτέλεσμα.

Παπουτσάκης είπε...

Και στην Πορτογαλία
αναμενόμενη η απώλεια της αυτοδυναμίας;

Στην Πορογαλία τα γκάλοπ μέχρι χθες έδιναν πλήρη επικράτηση και άνετη αυτοδυναμία στους Σοσιαλιστές!

Το αποτέλεσμα της Πορτογαλίας ανατρέπει τα περισσότερα γκάλοπ!

F5PILOT είπε...

@exastal

βασιλάκη μην παραπληροφορείς. Εκεί στο δικό σου πρόβλημα. Αυτό σε καίει εσένα ε!!!.

Ανώνυμος είπε...

Και τί μας νοιάζει τί κάνουν στην Γερμανία και στην Πορτογαλία; Εκεί η δεξιά και οι φιλελεύθεροι δέν έχουν πρωθυπουργό με κυβέρνηση ενός μπουχέσα.