Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η συγκυβέρνηση Κεντροδεξιάς-Φιλελεύθερων στη Γερμανία, νέο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Νέες δυσκολίες στα σχέδια ένταξης της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένουν σύσσωμα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη νίκη της κεντροδεξιάς στης γερμανικές εκλογές και τη λήξη του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία» γράφει η εφημερίδα Milliyet, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς ότι θα ενισχυθεί η ρητορική κατά της τουρκικής ένταξης.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κίνδυνος για την Τουρκία» αναφέρει από την πλευρά της η Zaman.

«Θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο CNN Turk «το χειρότερο σενάριο» έγινε τώρα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υψώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Μείωση της δύναμης της ακροδεξιάς στη Γερμανία
Κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλιση το απαιτούμενο 5% των ψήφων και δεν μπαίνει στη Βουλή.

Οι επιδόσεις της άκρας δεξιάς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία υπήρξαν κατά πολύ πιο πενιχρές σε σύγκριση με εκείνες που είχε καταγράψει πριν από τέσσερα χρόνια, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) και η Ένωση Γερμανικού Λαού (DVU) απέσπασαν συνολικά 681.οοο ψήφους, έναντι των 858.000 που είχαν συγκεντρώσει τα δύο ξενοφοβικά κόμματα το 2005, όταν είχαν σχηματίσει εκλογική συμμαχία.

Αυτή τη φορά, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ), καθώς σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει να επιτευχθεί ένα 5% των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών θεωρούνται προσωρινά έως ότου επαληθευθούν όλα τα ποσοστά.

Ωστόσο είναι φανερό ότι τα δύο ακροδεξιά μορφώματα εξασφάλισαν την υποστήριξη μόνον του 1,5% των 44 εκατομμυρίων Γερμανών που προσήλθαν στις κάλπες, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Σαξονία, όπου η υποστήριξη προς αυτά έφτασε το 4%.

Το NDP σημείωσε μεγάλη επιτυχία αποσπώντας 12,5% των ψήφων στο Λέκνιτς, μια παραμεθόριο κωμόπολη βορειο-ανατολικά του Βερολίνου, όπου είχε αποδυθεί προεκλογικά σε μία εκστρατεία κατά της υποτιθέμενης «πολωνικής εισβολής».

Το 2006 πάντως το ίδιο κόμμα είχε πάρει 20% στην πόλη αυτή, όπου ζουν μόνιμα περίπου 200 Πολωνοί, ορισμένοι σε ιδόκτητα ακίνητα.