Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Στα νύχια της διαπλοκής. Στα πλοκάμια των SIEMENS-INTRACOM-OTE

Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο ! (1)
Επειδή τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου της SIEMENS, επιχειρείται μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης , συσκοτισμού των πραγματικών γεγονότων και αποσιώπησης των ιστορικών δεδομένων αυτής της υπόθεσης, τόσο από την πλευρά των ΜΜΕ , όσο και από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων, προεξέχοντος του ΠαΣοΚ, και επειδή η λήθη μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στον τόπο μας, ας θυμηθούμε την εξέλιξη της ιστορίας μέσα στην τελευταία 20ετια.

Ο σφικτός εναγκαλισμός μεταξύ SIEMENS και ΟΤΕ , με άρμα τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις μίζες που λεηλάτησαν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού ξεκινούν στην ουσία από το 1988.
Εκείνη την εποχή γίνονται οι πρώτες αναθέσεις στην γερμανική εταιρεία (μαζί με την INTRACOM).

Στο τιμόνι του κρατικού, τότε, ΟΤΕ είναι το πρωτοπαλίκαρο του ΠαΣοΚ και κουμπουροφόρος Θεοφάνης Τόμπρας ( δεν δίσταζε ακόμα και σε ΔΣ του ΟΤΕ να θέτει σε κοινή θέα το περίστροφο του. Γνωστός και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω του ΟΤΕ και την παραπομπή του από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου και Κ. Τσίμα).

Το όνομα του πρωτοεμφανίζεται στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ το 1985, όπως ανέφερα χθες, μέσω του σημειώματος του γνωστού επιχειρηματία, για την υπόθεση με τους χυμούς για την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, της εταιρείας ( συμφερόντων του) ΛΙΜΠΕΡΤΑ.
Το 1989 αναθέτει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στις εταιρείες SIEMENS - INTRACOM 470.000 ψηφιακές παροχές αξίας 32,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Από εδώ ουσιαστικά ξεκινά ένας αργόσυρτος και σφιχτός εναγκαλισμός της SIEMENS και της INTRACOM με τον ΟΤΕ.
Όμως ο εισαγγελέας ματαίωσε τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ και ο Τόμπρας κάτω από τις πιέσεις της κυβέρνησης Τζαννετάκη ( Ν.Δ-Αριστερά), που είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, παραιτείται.
Η πολιτική αστάθεια και οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις για τη σοβαρή αντιμετώπιση όχι μόνο αυτής της σύμβασης άλλα οποιουδήποτε ζητήματος.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το πολιτικό σκηνικό οδηγήθηκε προσωρινά σε αδιέξοδο. Κατόπιν συμφωνίας των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς σχηματίστηκε Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον διαπρεπή Ακαδημαϊκό και οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα .
Στις 20 Δεκεμβρίου 1989 και στις 31 Ιανουαρίου 1990 υπογράφονται δύο συμβάσεις του τότε κρατικού ΟΤΕ, με τις δύο εταιρείες (IΝΤRΑCOM και SIEMENS) συνολικού ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Το έντονο παρασκήνιο για τις ψηφιακές συνδέσεις του ΟΤΕ και οι διάφορες πιέσεις, οδηγούν στην ουσία στην πτώση της τελευταίας οικουμενικής κυβέρνησης.

Αυτές οι ψηφιακές συνδέσεις βρέθηκαν τον Ιανουάριο του 1992 επί κυβερνήσεως ΝΔ στο στόχαστρο του τότε 7ου τακτικού ανακριτή, κ.Νεκτάριου Βαζαίου, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τεσσάρων στελεχών της διοίκησης του ΟΤΕ (Τάσος Μαντέλης, πρόεδρος του ΟΤΕ για την τριετία 1985 -88, Τόμπρας, Τάσος Μήνης, Κιουλάφας) και εναντίον του κ. Σ.Κόκκαλη και του κ.Μπέρντχαρντ Ντόμπεκ,εκπροσώπου της SIEMENS.
Όλοι απαλλάχθηκαν με το βούλευμα 597 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στις 10 Οκτωβρίου 1993...Την ίδια ακριβώς ημέρα της εκλογικής νίκης του ΠαΣοK !!!
Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια. Οι ψηφιακές συνδέσεις ( άλλης σύμβασης που θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο) απασχόλησαν και αργότερα την δικαιοσύνη.
Στις 27 Ιουνίου 1995 (επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου) ύστερα από μήνυση που κατέθεσε τότε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο τότε εισαγγελέας Εφετών κ.Γιώργος Ζορμπάς έκρινε παράνομη την προμήθεια των ψηφιακών.
Μέσα σε ...δύο ημέρες (?) ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ.Χριστόφορος Τζανακάκης αφαίρεσε από τον κ.Ζορμπά την υπόθεση και ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Λ. Καράμπελα να κάνει..... νέα έρευνα (?).

Εκείνος παρέπεμψε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο έκρινε τον διαγωνισμό άκυρο. Με βάση και το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο κ. Καράμπελας άσκησε τότε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.
Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο κ. Κόκκαλης της INTRACOM και ο κ.Ηλίας Γεωργίου της SIEMENS(σημερινός κατηγορούμενος και προφυλακισμένος για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της SIEMENS).
Στις 10 Δεκεμβρίου 1997 (επί κυβερνήσεως Σημίτη και την ίδια περίοδο που υπογράφονταν οι ....προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ) ο κ. Καράμπελας προτείνει να ....απαλλαγούν (?) όλοι οι κατηγορούμενοι, κρίνοντας ότι .....όχι μόνον δεν ζημιώθηκε, αλλ’ αντίθετα, ....ωφελήθηκε...(?) το Δημόσιο από τη σύμβαση του ΟΤΕ με τις εταιρείες SIEMENS και INTRACOM.....
ΥΓ. Η συνέχεια της ιστορικής αναδρομής στην 20ετια του σφικτού εναγκαλισμού SIEMENS, INTRACOM, OTE και πολιτικών στο αυριανό άρθρο. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: