Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Λιγότερο επισφαλής η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland.

Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτικότερη από αυτές της Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και Βελγίου.."
Τα παπαγαλάκια των παραδοσιακών ΜΜΕ πάντως συνεχίζουν την ανεξέλεκτη κιδυνολογία.

Λιγότερο επισφαλής από ό,τι πολλοί πιστεύουν είναι τελικά η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Royal Bank of Scotland.
Η ανάλυση της τράπεζας αποδεικνύει πως κόντρα στα όσα αναφέρει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο ο ξένος αλλά -κυρίως-και ο εγχώριος Τύπος και μαρτυρούν τα spreads στις αγορές των ομολόγων, η Ελλάδα δεν είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης!
Αντίθετα, πιο ευάλωτες απέναντι στην κρίση θεωρούνται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη και με βάση την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Οι επιδόσεις της Ελλάδας αποτέλεσαν θετική έκπληξη ακόμα και για τους ίδιους τους αναλυτές της RBS, ωστόσο, από τα κριτήρια που έθεσαν για την έρευνά τους, η χώρα εμφανίζει χαμηλό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλές ζημιές εξαιτίας της κρίσης και μικρές ανάγκες χρηματοδότησης. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, αρκετά καλά «σκοράρει» ο τραπεζικός κλάδος και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτησή του από την αγορά χονδρικής και τη διατραπεζική είναι σχετικά μικρή.
Ωστόσο όμως το δημόσιο χρέος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρωζώνης, καθώς πλησιάζει επικίνδυνα το 100% του ΑΕΠ. Περίπου το 1/2 των χρεών αυτών συγκεντρώνεται στα χέρια ξένων, προσθέτει η RBS.Πάντως, η RBS προτιμά τα ελληνικά 5ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιρλανδικών. «Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρήθηκαν για τα βίαια γεγονότα (σ.σ.του περασμένου Δεκεμβρίου), όμως, στο μέλλον, προβλέπουμε ότι η αγορά θα εστιάσει στο χαμηλό δανεισμό του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχα, στις υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης της ιρλανδικής οικονομίας», αναφέρει η τράπεζα........ από το skiaxtro

2 σχόλια:

stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stefanos είπε...

Βρε καλέ μου exastal
γιατί δε σταματάς να διατυμπανίζεις
υπέρ της υγιούς ελληνικής οικονομίας
(που κακώς δυσφημείται
από ντόπια και ξένα παράκεντρα)
Αφού ούτε οι ίδιοι οι αρχικαπετανέοι
Σουφλιάς - Παπαθανασίου
δεν το πιστεύουν πλέον αυτό,
μιας και παλεύουν στο Ecofin
να μη μας βάλουν χειροπέδες και στα πόδια..
(στα χέρια μας τα «βραχιόλια»
ήδη κουδουνίζουν)

Στ.

(Γαρύφαλλο στ’ αυτί
και πονηριά στο μάτι
η τσέπη άδεια πάντοτε,
μα η καρδιά γεμάτηηηηη)