Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ο Τσουκάτος απαιτεί συμψηφισμό με την Mayo

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσέφυγε ο πρώην "στρατηγός" του "κινήματος" Θόδωρος Τσουκατος, ζητώντας την άρση της ανακριτικής διάταξης, με την οποία δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση της Siemens.

O κ. Τσουκάτος υπεραμύνεται της νόμιμης προέλευσης του 1 εκατομμυρίου μάρκων που, όπως υποστηρίζει, κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχεται ότι επί πολλές δεκαετίες ήταν καθιερωμένο τα πολιτικά κόμματα να παίρνουν χρηματοδοτήσεις από χρηματοδότες που δεν επιθυμούσαν δημοσιότητα. Άφησε και αιχμές εις βάρος της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά, αλλά και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η πολιτική του παράταξη τον εξίσωσε ισοπεδωτικά με περιπτώσεις άλλων προσώπων, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί για ευνόητους λόγους

Ο κ. Τσουκάτος επικαλείται την υπόθεση της Μαγιο, η οποία όπως υποστηρίζει είναι συναφής, ωστόσο κατέληξε στο αρχείο. Ξεχνά όμως πόσο πολύ εκμεταλλεύτηκε και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το Πασόκ την υπόθεση Mayo. Μέχρι πρόσφατα πέρασε ο Λαλιώτης, ο "αγωνιστής" της δημοκρατίας, γενεές δεκατάσσερις τη ΝΔ για το σπίτι που έχασε δικαστικά και επίσημα. Θα ήταν ειλικρινής και αυτός και ο Λαλιώτης και το κόμμα του αν τα έλεγαν αυτά 10 χρόνια πριν. Και όχι με άλλοθι τη Mayo να γεμίζουν με μαυρά τα ταμεία της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης". Τώρα είναι αργά για συμψηφισμούς.

5 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Ποινικές διώξεις λόγω Siemens
Κατά παντός υπευθύνου για συμβάσεις του ΟΣΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Του Τασου Τελλογλου

Στην άσκηση ποινικών διώξεων, κατ’ εκτίμησιν εντός των προσεχών 45 ημερών, για συμβάσεις του ΟΣΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη Siemens ετοιμάζεται να προχωρήσει η Εισαγγελία Αθηνών. Οι διώξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κατά παντός υπευθύνου για απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, και έπεται η «προσωποποίηση» των κατηγοριών για τις «διακριτικές πληρωμές» της Siemens, στον πυρήνα του μεγάλου σκανδάλου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο 4ος ανακριτής κ Νίκος Ζαγοριανός ασχολήθηκε με το «πάγωμα» των λογαριασμών υπόπτων στο εξωτερικό για τους οποίους απαιτείται η αποστολή μιας σειράς συμπληρωματικών εγγράφων, ιδιαίτερα προς τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας. Αλλά και στις ελληνικές τράπεζες η Εισαγγελία εμμένει στο «μπλοκάρισμα» όλων των κινήσεων από και προς λογαριασμούς –ακόμα και εκείνων που αφορούν κίνηση καταναλωτικών ή στεγαστικών δανείων– την ώρα που αρκετοί από τους θιγόμενους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την άρση του μέτρου.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Ζαγοριανός όσο και οι συνάδελφοί του (Βούλγαρης, Ορνεράκης και Βλάχου) επιχειρούν να «συναρμολογήσουν» τη διαδρομή των χρημάτων από τη μητρική εταιρεία προς τους τελικούς παραλήπτες. Αυτό είναι πιο εύκολο στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C 4I (χάρη στην «προεργασία» των στελεχών της Siemens, Σίκατσεκ και Γιάγκεμαν, την έρευνα των ελβετικών αρχών και τις απαντήσεις της τράπεζας ΑΒΝ ΑΜRO στο Μονακό). Είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολη στις περιπτώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΟΣΕ, όπου δεν υπάρχει καταγραφή του τρόπου με τον οποίο «το χρήμα έφτασε στην Αθήνα» πλην των μαρτυριών του κ. Σίκατσεκ στη διάρκεια της δίκης του στο Μόναχο και κατά την εξέτασή του από τους κ. Ζαγοριανό και Αθανασίου.

Στην εξέταση των συμβάσεων για το σύστημα ΕΡΜΗΣ (τηλεπικοινωνίες Στρατού) και ΠΑΤΡΙΟΤ, ο κ. Βούλγαρης (που δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο από τα δύο συστήματα δόθηκαν τα 2 εκατομμύρια μάρκα που αναφέρει ο κ. Σίκατσεκ) καλεί ως μάρτυρα πρώην εργαζόμενο της Siemens Hellas που φέρεται από τον κ. Σίκατσεκ ότι παρέλαβε το ποσό για λογαριασμό της θυγατρικής εταιρείας από την Ελλάδα. Ο μάρτυρας αυτός θα κληθεί να καταθέσει ανωμοτί καθώς θεωρείται με βάση την κατάθεση Σίκατσεκ «ύποπτος».

Οι συμφωνίες με τον ΟΣΕ

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, η προανακριτική έρευνα επικεντρώνεται μόνο σε δύο από τις προγραμματικές συμφωνίες που συνήψε η Siemens με τον ΟΣΕ μέσω των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η προγραμματική συμφωνία που αφορούσε την έρευνα που διενεργήθηκε εις βάρος του τέως διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Κ. Γιαννακού και είχε τεθεί με αμετάκλητο βούλευμα στο αρχείο το καλοκαίρι του 2007, δεν περιλαμβανόταν –και σωστά– στην αρχική εντολή προς τον διενεργούντα τις ανακρίσεις εισαγγελέα κ. Ορνεράκη. Ομως και σε αυτή την περίπτωση, τα δύο εκατομμύρια μάρκα που αναφέρονται σε έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας - ερευνήτριας Debevoice ότι δόθηκαν στην ελληνική εταιρεία για να αλλάξουν οι ρήτρες των Προγραμματικών Συμβάσεων του ΟΣΕ με τον γερμανικό οίκο, δεν διευκρινίζεται για ποια συμφωνία δόθηκαν. Συνεπώς, λόγω της ύπαρξης μεταγενέστερεων στοιχείων από αυτά που ήσαν γνωστά κατά την έκδοση του βουλεύματος, θα μπορούσαν θεωρητικά οι πληρωμές στις οποίες αναφέρεται ο κ. Σίκατσεκ να αφορούν και αυτή τη σύμβαση.

Ο κ. Σίκατσεκ ανέφερε τόσο στη διάρκεια της δίκης του στο Μόναχο όσο και στις καταθέσεις του ότι το τμήμα Συγκοινωνιών ζήτησε μια «διευκόλυνση» από τα «μαύρα ταμεία» του τμήματος τηλεπικοινωνιών «κατά το έτος 2001-2002» ύψους 2 εκατομμυρίων μάρκων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για «διακριτικές πληρωμές» στην Ελλάδα. Tα χρήματα δόθηκαν στον κ. Νόρμπερτ Γκεμπάουερ στη Ζυρίχη και επεστράφησαν στον τομέα μεταφορών μετά 3,5 χρόνια. Ο κ. Σίκατσεκ είχε πει στην «Κ» ότι «η πληρωμή αυτή ήταν μοναδική στο είδος της».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/02/2009_302681

Παπουτσάκης είπε...

Η έρευνα Siemens στρέφεται και στο C41

Της Ευας Kαραμανωλη

Στη δέσμευση λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens προβαίνουν σταδιακά τράπεζες του εξωτερικού, ακολουθώντας τη διάταξη που εξέδωσε για 38 πρόσωπα ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος ερευνά την υπόθεση. Η ανακριτική διάταξη προωθήθηκε μέσω του υπ. Δικαιοσύνης και της Eurojustice, και εστάλη λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχο αίτημα του κ. Ζαγοριανού στις ελληνικές τράπεζες. Κατά πληροφορίες, τράπεζες στο Λονδίνο και στην Αυστρία, όπου εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να διατηρούν λογαριασμούς, έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του ειδικού ανακριτή, ενώ προσεχώς αναμένονται απαντήσεις και από τις τράπεζες των υπολοίπων χωρών. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο κ. Ζαγοριανός θα συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, λαμβάνοντας μαρτυρικές καταθέσεις σχετικές με το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και το σύστημα C4I. Η Siemens συμμετείχε με την εταιρεία SAIC στην κοινοπραξία που υπέγραψε τη σύμβαση ύψους 250 εκατ. ευρώ με το υπ. Εθνικής Αμυνας, για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τις προσεχείς ημέρες o κ. Ζαγοριανός αναμένεται να επιχειρήσει να λάβει πληροφορίες σχετικά με τον διαχειριστή λογαριασμού, ο οποίος εμπλέκεται με τα ταμεία της Siemens και τηρείται σε ελβετική τράπεζα. Δεδομένης της καθυστέρησης που υφίσταται ως προς το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ο κ. Ζαγοριανός εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει την παροχή πληροφοριών από αρμόδιο στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι ήταν οι εντολείς και διαχειριστές του επίμαχου λογαριασμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_10/02/2009_302830

Παπουτσάκης είπε...

«Ξεπάγωμα» λογαριασμών ζητεί ο Τσουκάτος

Της Ευας Kαραμανωλη

Επικαλούμενος νομικά επιχειρήματα και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της λιβεριανής εταιρείας Μayo, o κ. Θ. Τσουκάτος προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ζητώντας άρση της διάταξης του 4ου ειδικού ανακριτή βάσει της οποίας δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του λόγω εμπλοκής στην υπόθεση Siemens. Ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος χαρακτηρίζει νόμιμη την προέλευση του ενός εκατ. μάρκων, που υποστηρίζει ότι παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει στην προσφυγή του ότι θέτει ο ίδιος στη διάθεση της Δικαιοσύνης τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων είτε τηρούνται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Προς τούτο παρέχει «ανέκκλητη συμβολαιογραφική πληρεξουσιότητα». Στην προσφυγή του, ο κ. Τσουκάτος αναφέρεται στην υπόθεση Mayo και υποστηρίζει ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι ταυτόσημα και ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς, ωστόσο «η μία τέθηκε στο αρχείο ενώ η άλλη που αφορά εμέ καταλήγει σε άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ο κ. Τσουκάτος αφήνει αιχμές σε βάρος της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «χρησιμοποιεί στην κρίση της διαφορετικά μέτρα και σταθμά», αλλά και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. «Ασφαλώς είναι γεγονός ότι η πολιτική μου παράταξη με εξίσωσε ισοπεδωτικά με περιπτώσεις άλλων προσώπων, με τις οποίες όμως δεν υπάρχει καμία αναλογία, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί για ευνόητους λόγους», επισημαίνει ο κ. Τσουκάτος. Στην προσφυγή του επαναλαμβάνει ότι «ήταν καθιερωμένο επί πολλές δεκαετίες να λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών από χρηματοδότες που δεν ήθελαν δημοσιότητα. Ηταν και παραμένει πραγματικότητα πως τα εκλογικά έξοδα πάντοτε υπερέβαιναν τα επίσημα έσοδα των κομμάτων». Ως προς το νομικό σκέλος της επιχειρηματολογίας του υποστηρίζει ότι η σε βάρος του ανακριτική διάταξη εκδόθηκε βάσει του ν. για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. «Τα χρήματα που πέρασαν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς από το 1999 μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την τέλεση αδικήματος» αναφέρει, τονίζοντας ότι το ποσό του 1 εκατ. μάρκων προέρχεται απο τη Siemens Γερμανίας και ως εκ τούτου «αποτελεί προϊόν νομίμων δραστηριοτήτων».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/02/2009_303004

Ανώνυμος είπε...

TA ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !!!



Να μπει η έρευνα της Siemens στο αρχείο, όπως έγινε και με τη Mayo, γιατί είναι συναφείς υποθέσεις, που αφορούν χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων, «υποδεικνύει» στις δικαστικές αρχές ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος. Στην αίτηση που κατέθεσε την Τρίτη κατά της ανακριτικής διάταξης, με την οποία «πάγωσαν» οι λογαριασμοί του σε τράπεζες της Ελλάδας, ο κ. Τσουκάτος επιμένει πως ήταν καθιερωμένο να λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών από χρηματοδότες που δεν ήθελαν δημοσιότητα, ενώ ομολογεί ότι «ακόμη ήταν και παραμένει πραγματικότητα, πως τα εκλογικά έξοδα πάντοτε υπερέβαιναν τα επίσημα έσοδα των κομμάτων».Παρόμοια προσφυγή για την άρση της δέσμευσης των λογαριασμών τους υπέβαλαν συνολικά έντεκα ύποπτοι για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
http://realpress-gr.blogspot.com/2009/02/ta.html

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ SIEMENS ΠΗΓΕ ΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΑΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΔΙΑΡΙΓΝΥΑΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ. ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ? ΟΣΟ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΜΟΥΤΣΟ ΣΤΟ ΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ CROCUS KAI HTAN KAΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟ ΤΣΑΚΙΡ ΚΕΦΙ.