Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Καραμανλής:"Εθνική υπόθεση η οικονομική κρίση”

Ο Καραμανλής αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των καιρών ζήτησε σήμερα συναίνεση αφού όπως είπε είναι “εθνική υπόθεση η οικονομική κρίση”. Το Πασόκ στον κόσμο του και παραδομένο στη βουλιμία της εξουσίας, στην κομματική εμπάθεια και στο διχασμό, πιστεύει ότι “Οι πολίτες ζητούν μια νέα κυβέρνηση με επίκεντρο τον πολίτη ”. Υπεράνω όλων η κομματικές σκοπιμότητες και οι δημοσκοπήσεις. Μόνο αυτοί αγαπάνε τον πολίτη άρα πρέπει να κυβερνάνε. Δεν έχουν καθόλου καταλάβει τι γίνεται στον κόσμο. Δεν τους συμφέρει να καταλάβουν. Χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για την κρίση αφού μέχρι πρόσφατα αγνοούσαν την ύπαρξή της, ζητάνε μόνο εξουσία για την εξουσία. Με πολλά ψέματα και φανατισμό! Χωρίς να συνυπολογίζουν καθόλου τη διεθνή κατάσταση και την ύφεση που έχει χτυπήσει ήδη πάρα πολλές χώρες προσπαθούν να μας πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά ο Καραμανλής «δεν τα δίνει». Τέτοιες αυταπάτες έχει ο ΓΑΠ τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κλείνουν επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προχωρούν σε δυσμενή για τους πολίτες μέτρα. Αλήθεια έτσι και βγει πως θα μοιράσει τα «λεφτά που υπάρχουν»; Γιατί κρατάει μυστικές τις πηγές των χρημάτων; Γιατί μας κρύβει τους «χάρτες με τους θησαυρούς»; Όλοι οι λαοί περιμένουν να ακούσουν τις μυστικές πηγές παραγωγής πλούτου….. και να δουν το ελληνικό μοντέλο «αναδιανομής του πλούτου». Από παιδί την ακούω αυτή την αναδιανομή, επιτέλους η προεδράρα του Πασόκ ανακάλυψε πως θα γίνει και οι λαοί της Γης περιμένουν εναγωνίως να αντιγράψουν τις ιδέες του!
Τα προβλήματα όμως δεν έχουν χρώμα. Η ισοπέδωση και το «όχι σε όλα» αποδεικνύουν ότι το Πασόκ αγνοεί το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος και αδιαφορεί για την λύση του, λόγω ψηφοθηρικής κερδοφορίας! Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι ήρθε η ώρα για εθνική συνεννόηση. Καμιά κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες να ξεπεράσουν την κρίση. Εκτός αν το Πασόκ νομίζει ότι με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ επιτέλους θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε επίγειο παράδεισο. Μουρλάθηκαν εκεί μέσα; Η αλαζονεία και το θράσος που ξεχειλίζουν και από τα δύο αυτά κόμματα υπερβαίνουν τα όρια της ανευθυνότητας και του παραλογισμού!

8 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Λαμία, 14 Φεβρουαρίου 2009




Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φθιώτιδα, μετέβη σήμερα το πρωί στην υπό κατασκευή σήραγγα Καλλιδρόμου (τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός) και σε εργοτάξια του υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στην περιοχή της Στυλίδας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το μεγαλύτερο, το πιο επικίνδυνο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού, μήκους 54 χλμ, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Το λεγόμενο ‘’φονικό’’ πέταλο του Μαλιακού έχει ήδη μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Επισκεφθήκαμε το έργο παράκαμψης της Στυλίδας και του Καραβόμυλου. Είναι το τελευταίο κομμάτι του πετάλου και θα παραδοθεί μέσα στο 2010.

Δύο ακόμη στρατηγικής σημασίας ‘’Δρόμοι της Ανάπτυξης’’, που έχουν άμεση διασύνδεση με το πέταλο του Μαλιακού, έχουν - και αυτοί - ξεκινήσει και κατασκευάζονται. Είναι:
- Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ο Ε65, μήκους 175 χλμ και
- Ο οδικός άξονας Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας.

Τα τρία αυτά πολύ μεγάλα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 δις ευρώ, βελτιώνουν, αυξάνουν σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες, τις αναπτυξιακές προοπτικές σε όλη την Ελλάδα και βέβαια, ιδιαίτερα, στην περιοχή αυτή, δηλαδή τη Στερεά Ελλάδα και τη Φθιώτιδα».

Παπουτσάκης είπε...

Λαμία, 14 Φεβρουαρίου 2009
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
(ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)

................................
Κυρίες και κύριοι,

Ολόκληρος ο κόσμος είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Η διεθνής οικονομική κρίση -η πιο μεγάλη στη μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας- κτυπά ήδη και την πόρτα της Χώρας μας. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα είναι δύσκολο. Απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Από τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Τις Περιφερειακές Διοικήσεις και την Αυτοδιοίκηση. Από την Κυβέρνηση, πάνω απ’ όλα. Αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Απαιτείται να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε, ακόμη περισσότερο, την Οικονομία μας.

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας στη Χώρα μας. Οι άξονες του Σχεδίου μας απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση είναι στέρεοι. Στόχος είναι...
- να διατηρήσουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
- Να συγκρατήσουμε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και σταδιακά να το μειώσουμε στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
- Να θωρακίσουμε την απασχόληση και να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Ξέρουμε –και το ξέρουμε όλοι- ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η Οικονομία μας έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά και σοβαρές αδυναμίες.
- Οι δυνατότητες οφείλονται, πρωτίστως, στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
- Οι αδυναμίες εντοπίζονται, κυρίως, στο τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή της Οικονομίας μας. Εκεί καταλήγουν όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πληρώνουμε δηλαδή, μόνο για τους τόκους, 12 δις ευρώ το χρόνο.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, βάζουμε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας τους τομείς και τους κλάδους, που πλήττονται πιο άμεσα, πιο έντονα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:
• Βάλαμε σε εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, πρόγραμμα πλήρους επιδότησης του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και έχουν, ήδη, εγκριθεί περίπου 6 χιλ. αιτήσεις.
• Έχουμε, ήδη, ενεργοποιήσει -και ενεργοποιούμε άμεσα- ακόμη περισσότερες νέες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα, που φτάνουν το 1,3 δις ευρώ. Αφορούν, κυρίως,
- την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα,
- την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών,
- τη στήριξη μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων,
- τις δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ξεχωριστή έμφαση δίνουμε στον Τουρισμό, που δέχεται αυξημένη πίεση από τη διεθνή κρίση.
- Προχωρά για ψήφιση ειδική ρύθμιση για τη μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του τέλους για τους Δήμους.
- Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
- Μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα επιδότησης για την ποιοτική αναβάθμιση καταλυμάτων.
- Επιδοτείται η πρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες.
- Ενισχύεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον Αγροτικό Τομέα:
Όπως όλοι γνωρίζετε, στη νέα προγραμματική περίοδο, οι αγρότες μας θα έχουν κοινοτικές επιδοτήσεις, περίπου 18 δις ευρώ. Θα έχουμε όμως και επιπλέον κοινοτικούς πόρους για αγροτικές υποδομές, που φτάνουν τα 4 δις ευρώ.
- Συνεχίζουμε, έτσι, την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων αγροτικής υποδομής.
- Ενισχύουμε τους νέους αγρότες με αυξημένη, έως και 70 χιλ. ευρώ, επιδότηση.
- Προχωρούμε -όπως, ήδη, εξαγγείλαμε- στην κάλυψη βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες μας το 2008.

Βασικός άξονας του Σχεδίου μας για την έξοδο από την κρίση είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στην κατεύθυνση αυτή:
- Επιστρατεύουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
- Βάλαμε σε εφαρμογή στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες παρέχεται, ως το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε 200 χιλ. ανέργους συμπολίτες μας να βρουν δουλειά.
- Εφαρμόζουμε αυξημένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.
- Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων ακρίβειας.

Στο μεταξύ, έχουμε ενεργοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για στοχευμένες μεταβιβάσεις στις ευπαθείς ομάδες. Χορηγείται, τώρα, Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής σε περισσότερους από 1,5 εκ. δικαιούχους. Προετοιμάζεται η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους. Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αφορά όλες τις χώρες, όλες τις οικονομίες, όλες τις κοινωνίες. Σημειώνω μόνο ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η παγκόσμια αυτή καταιγίδα θα αφήσει, μέσα στο χρόνο, πάνω από 50 εκ. άνεργους. Είναι μια κρίσιμη πρόκληση για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι μια πρόκληση που γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Είναι, σε τελική ανάλυση, μια υπόθεση τεράστιας σημασίας. Μια εθνική υπόθεση. Και στις εθνικές υποθέσεις η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αυταπάτες. Όποτε οι Έλληνες βρεθήκαμε διασπασμένοι, όποτε προτάσσαμε κομματικές σκοπιμότητες, όποτε υιοθετούσαμε διχαστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για όλους. Ενίοτε και καταστροφικό για τον τόπο. Όποτε ενώναμε τις δυνάμεις μας πετυχαίναμε μεγάλους στόχους. Αντιμετωπίζαμε, με επιτυχία, σοβαρότατες προκλήσεις. Κερδίζαμε όλοι οι Έλληνες.

Σε κάθε λοιπόν εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία. Αυτά είναι και σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία που ορίζουν τις αντοχές της Οικονομίας, τη συνοχή της Κοινωνίας, το αύριο της Πατρίδας μας. Η Χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Δεν αντέχει ανευθυνότητες. Δεν αντέχει πολωτικές, διχαστικές πρακτικές.

Οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη. Δεν μπορεί, δεν περιμένω, να συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να διαφωνούμε σε όλα. Δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν είναι στάση ευθύνης το ‘’όχι σε όλα’’. Το τονίζω: Δεν χωρά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις το ‘’όχι σε όλα’’. Δεν είναι πολιτική ευθύνης η απόπειρα έντασης, η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων.

Λέω το αυτονόητο: Εάν δεν συμπράξουμε όλοι σε κοινούς στόχους, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική θύελλα θα είναι δυσμενέστερες. Και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται, όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Εμείς είχαμε και βέβαια δεν έχουμε ποτέ κανένα δίλημμα επιλογής. Η δική μας επιλογή ήταν και είναι σταθερή: Είναι οι πολιτικές που αποδεικνύουν υπευθυνότητα στην πράξη. Υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, απέναντι στο σήμερα και το αύριο του τόπου. Υπευθυνότητα για την Οικονομία, υπευθυνότητα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Παπουτσάκης είπε...

H κρίση χρειάζεται ενιαίο εθνικό σχέδιο, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Ενιαίο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επενδύει στα προβλήματα, αλλά επιθυμεί να τα διαχειριστεί ως κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τονίζει χαρακτηριστικά: «Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να εφαρμοστεί ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση της ολικής παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.»

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα δεν επενδύει στα προβλήματα, αλλά επιθυμεί να τα διαχειριστεί ως κυβέρνηση.

Παράλληλα, εξηγεί ότι το κόμμα ζητά εκλογές, γιατί πιστεύει ότι το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από την παράταση της ρευστότητας που παράγει η ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει θεσμικά τις εκλογές, Η απόφαση ανήκει στον κ. Καραμανλή. Θα υπαγορευθεί όμως από την πίεση των καταστάσεων. Το δε ΠΑΣΟΚ με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν παίζει.»

Σχετικά με τις συνεργασίες σημειώνει ότι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει βάση συνεργασιών, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αφού μια τέτοια συνεργασία είναι από τη φύση της βραχυχρόνια και έκτακτη επιλογή.

Σε ό,τι αφορά τη δική του πορεία ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ρόλοι και ότι θεωρεί ανούσια και προσβλητική τη συζήτηση περί μελλοντικών κυβερνητικών αξιωμάτων.

Παπουτσάκης είπε...

Οι ξενοδόχοι αναζητούν σωσίβιο
Στρέφονται στους Ελληνες λόγω μείωσης αφίξεων από το εξωτερικό

Στους Ελληνες τουρίστες στρέφονται οι ξενοδόχοι, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες από τον τουρισμό του εξωτερικού, που εμφανίζει πτώση έως και 30%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων συστήνει στα μέλη της να διαθέτουν τα δωμάτια σε τιμές 10% χαμηλότερες από αυτές των ξένων επισκεπτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές (Αγγλία - Γερμανία) εμφανίζουν μέχρι στιγμής πτώση έως 30%. Από τις άλλες μεγάλες αγορές, όπως Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβία κ.λπ., καταγράφεται μείωση της τάξης 10% - 30%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/02/2009_303512

Παπουτσάκης είπε...

Σανίδα σωτηρίας στον εσωτερικό τουρισμό αναζητούν οι ξενοδόχοι
Φθηνότερες τιμές για Ελληνες – Κάμψη έως 30% στην κίνηση από το εξωτερικό

Του Σταθη Κουσουνη

Σύσταση απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στους ξενοδόχους να προσφέρουν τις τιμές Tour Operators του εξωτερικού και στους ελληνικούς ταξιδιωτικούς Οργανισμούς, ούτως ώστε η τελική τιμή του δωματίου για τον Ελληνα επισκέπτη να είναι 10% φθηνότερη από την αντίστοιχη του ξένου επισκέπτη.

Η εν λόγω σύσταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ομοσπονδία για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω της υιοθέτησης, από την πλευρά των ξενοδόχων, ελκυστικότερης τιμολογιακής πολιτικής για τους Ελληνες επισκέπτες. Η Ομοσπονδία αναμένει τη διαφημιστική υποστήριξη των προσπαθειών της από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη από την ΠΟΞ προς τα μέλη της αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις από πλευράς ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η εξέλιξη των κρατήσεων για τη χώρα μας στις παραδοσιακές αγορές (Αγγλία - Γερμανία) δείχνει σήμερα μία κάμψη κατά μέσο όρο 20%-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αγγλική αγορά δείχνει να είναι πιο ευαίσθητη από τη γερμανική, τόσο λόγω της συνεχούς διολίσθησης της στερλίνας, όσο και λόγω του ότι η αγγλική οικονομία δείχνει να έχει πληγεί περισσότερο. Οι άλλες μεγάλες αγορές μας όπως οι Γαλλία, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες κ.λπ., δείχνουν, επίσης, ενδείξεις κάμψης 10% - 30%.

Οσον αφορά τη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η ΠΟΞ σημειώνει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των εξελίξεων, γι' αυτό θα υπάρξει ενημέρωση προς τα τέλη Μαρτίου, οπότε θα έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Λιγότερες διακοπές

Η ΠΟΞ διευκρινίζει ότι τα παραπάνω ποσοστά μείωσης των κρατήσεων αναμένεται να βελτιωθούν τους προσεχείς μήνες, δεδομένου ότι όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι οικογενειακές διακοπές αποτελούν αναγκαίο καταναλωτικό αγαθό που δεν θα αναβληθεί ή ακυρωθεί εν μέσω κρίσης. Αναμένεται, όμως, η συρρίκνωση τόσο του χρόνου διάρκειάς τους, όσο και η απαίτηση των επισκεπτών για παροχή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ πρέπει, επίσης, να συνεκτιμηθούν οι αξιοσημείωτες αντοχές και η διαχρονική ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, όπως και οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στην ελληνική ξενοδοχία τα τελευταία χρόνια, δεδομένα που καταδεικνύουν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν δικαιολογείται ο πανικός στη λήψη αποφάσεων στην τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων.

Η ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι οι σημερινές μειώσεις των κρατήσεων δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση μειώσεις των τιμών σε επίπεδο early bookings μεγαλύτερες του 10%-20%. Οι μειώσεις αυτές σημειώνει ότι πρέπει απαραίτητα να έχουν στοχευμένη μορφή, να δίνονται υπό μορφή προσφοράς με καταληκτική ημερομηνία, το αργότερο, μέχρι 31.03.09 και να εφαρμόζονται μόνο όταν ο ρυθμός των κρατήσεων είναι μειωμένος σημαντικά. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι μεγαλύτερες εκπτώσεις επί των τιμών των συμβολαίων χωρίς καταληκτική ημερομηνία πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγονται, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Τα μέτρα που δεν υλοποιήθηκαν

Ευθύνες για αδράνεια επιρρίπτει στην Πολιτεία η ομοσπονδία σε σχέση με την υλοποίηση της δέσμης των 14 μέτρων στήριξης του τουρισμού, η οποία αποφασίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή και εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στις 18 Δεκεμβρίου 2008.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΠΟΞ, «ενώ έχουν παρέλθει ήδη, περίπου, δύο μήνες και με την παγκόσμια κρίση σε πλήρη εξέλιξη, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί». Μεταξύ των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται η υλοποίησή τους, είναι η αύξηση των δαπανών προβολής της χώρας, κατά 50%, η μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), από 1‰ επί της αξίας του κτίσματος και 6‰ επί της αξίας του οικοπέδου, σε 0,33‰ για τα έτη 2009 και 2010, και η αναστολή για ένα έτος της καταβολής εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Επίσης, αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων για την Αυτοδιοίκηση, από το 2% σε 0,5% (η απώλεια αυτή των ΟΤΑ αντικαθίσταται από αύξηση, κατά 20%, των πόρων που προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων), για άμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ, η καταβολή των οφειλομένων ποσών των επιχορηγήσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για αντιμετώπιση του ζητήματος της λειτουργικής τακτοποίησης ξενοδοχειακών μονάδων που αποτελούσε πάγιο και χρόνιο πρόβλημα και για μετατροπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Σημειώνεται ότι και άλλοι προορισμοί, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, έχουν λάβει μέτρα θωράκισης του τουριστικού τους προϊόντος από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός τη φετινή περίοδο στο πεδίο του περιορισμού των διαφαινόμενων απωλειών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100023_14/02/2009_303444

Παπουτσάκης είπε...

Εγκρίθηκε το σχέδιο οικονομικής διάσωσης των ΗΠΑ
Η έγκριση του νομοσχεδίου δεν συνοδεύτηκε από την διαπαραταξιακή στήριξη, που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Το πολυσυζητημένο πακέτο για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας πέρασε και τα τελευταία εμπόδια χθες, καθώς τα δύο σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν τη πρόταση για δαπάνη 787 δισ. δολαρίων με στόχο να βγει η χώρα από την ύφεση.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κρίση πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει. «Η έγκριση αυτού του σχεδίου είναι ένα κρίσιμο βήμα», δήλωσε. «Αλλά είναι μόνο η αρχή».

Η έγκριση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει σχεδιασμούς για την μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη στην Αμερικανική Ιστορία, που αναμενόταν εδώ κι εβδομάδες, σηματοδότησε την πρώτη σημαντική νίκη του Ομπάμα στο Κογκρέσο αφότου ανέλαβε καθήκοντα την 20ή Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος αναμένεται να τον κυρώσει, υπογράφοντας τον την Δευτέρα.

Όμως η έγκριση του νομοσχεδίου δεν συνοδεύτηκε από την διαπαραταξιακή στήριξη του που επιδίωκε η κυβέρνηση. Ο Ομπάμα χρειάστηκε να βασιστεί στην πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δυο σώματα. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 246 ψήφους υπέρ έναντι 183 κατά. Ούτε ένα μέλος των Ρεπουμπλικανών δεν το ψήφισε, ενώ το καταψήφισαν και επτά Δημοκρατικοί.

Η Γερουσία ακολούθησε με 60 ψήφους υπέρ και 38 κατά, συγκεντρώνοντας τις ψήφους μόλις τριών Ρεπουμπλικανών και φθάνοντας μετά βίας το όριο των 60 εδρών. Η ψηφοφορία χρειάστηκε να καθυστερήσει πέντε ώρες, προκειμένου ο Σέροντ Μπράουν να μεταβεί αεροπορικώς από το Οχάιο στην Ουάσιγκτον και να ψηφίσει.

Κατά του νομοσχεδίου οι Ρεπουμπλικανοί
Οι Ρεπουμπλικανοί τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου διότι επικεντρώνεται στις δημόσιες δαπάνες και όχι στις φοροαπαλλαγές, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι δεν συμπεριέλαβαν τις δικές τους προτάσεις. Δημοκρατικοί διαφωνούντες, αντίθετα, χαρακτήρισαν τα μέτρα ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί ότι το «πακέτο», που αποτελείται από ένα μίγμα φοροαπαλλαγών και προγραμμάτων δημοσίων δαπανών, θα διασώσει ή θα δημιουργήσει 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας τα επόμενα δυο χρόνια και θα συμβάλλει στην βελτίωση των υποδομών των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας του ότι είχαν παραβλεφθεί, των υπηρεσιών υγείας, παιδείας κ.λπ.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2008 κι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις το τρέχον τρίμηνο. Περίπου 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην χώρα αφότου εισήλθε σε ύφεση τον Δεκέμβριο του 2007.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/02/2009_267398

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ.
ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΜΟΝΟ ΣΑΣ ΣΩΖΕΙ.
ΤΡΑΒΑΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Δώσε και σε μάς ένα οικοπεδάκι ... Βουλγαράκη ... Βουλγαράκη.