Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ψέματα Παπανδρέου ακόμα και στους «πέντε εθνικούς του στόχους»!

Χαστούκι της αρμόδιας για τα Περιφερειακά Προγράμματα στα «απορροφητικά» ψέματα Παπανδρέου! Αυξημένα κατά 4% τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Την πλήρη ικανοποίησή της εξέφρασε η αρμόδια Επίτροπος για τα Περιφερειακά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντανούτα Χούμπνερ κατά τη συνάντησή της με τους Π. Παυλόπουλου και Κ. Χατζηδάκη. Δήλωσε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει «υψηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων»! Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση και των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η καλή πορεία του Προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μείωση των διοικητικών βαρών, αλλά και η επιτάχυνση των Διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Η κ. Χούμπνερ δήλωσε ευχαριστημένη από την πορεία των έργων που υλοποιούνται με κοινοτικά κονδύλια.

Στην ομιλία του, πριν λίγες μέρες, ο Γ. Παπανδρέου, όπου εξέθεσε τους «πέντε σωτήριους στόχους» για όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου, χωρίς ουσιαστικά να προτείνει τίποτα, απλά αοριστολογώντας και υποσχόμενος «μαγικές λύσεις», προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα πως θα βγει η χώρα από την κρίση, πως θα επιτευχθεί η πανάκεια της «πράσινης ανάπτυξης» και φυσικά που θα βρει τα λεφτά.

Παρατήρησε ότι : «είναι εγκληματική η καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ, του μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος, τώρα, εν μέσω κρίσης. Δύο χρόνια πέρασαν και δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Και υποσχέθηκε (με ολίγον απειλητικό ύφος) ότι ο ίδιος θα αξιοποιήσει στο έπακρον « τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ώστε να χρηματοδοτήσει το νέο αναπτυξιακό και "πράσινο" πρότυπό του Πασόκ»…...

Ο ΓΑΠ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον πρόσφατο δημαγωγικό του χαρακτήρα. Απεδείχθη ότι προκειμένου να εντυπωσιάσει και να ενισχύσει την αόριστη και αβάσιμη επιχειρηματολογία του καταφεύγει τόσο εύκολα στο ψέμα, στην παραπληροφόρηση και στην παραποίηση στοιχείων. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν έτσι! Τους τελευταίους μήνες παρουσιάζονται αυτά τα "συμπτώματα" στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι έχει λόγο, προτάσεις και θέσεις! Στην προσπάθειά του να μας πείσει ότι πρέπει να τον αφήσουμε να κυβερνήσει!

Πέντε Εθνικοί Στόχοι για την Ελλάδα του μέλλοντος

Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων

Press releases στην επίσημη σελίδα της επιτρόπου Danuta Hübner

Visit to Greece: Commissioner Danuta Hübner to meet Greek Prime Minister Kostas Karamanlis for talks on EU support for innovation.

Hübner to see state-of-art impacts of EU investment in Greece

Press Release RAPID EU

12 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Αυξημένο κατά 4% το κονδύλι από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια

Αυξημένο κατά 4% κονδύλι από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που διατίθενται στη χώρα μας μέσω του ΕΣΠΑ και θα αφορούν στην ενίσχυση της πράσινης ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Κοινοτική Επιτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Η Επίτροπος ανέφερε ότι το Γ' ΚΠΣ θα ισχύσει έως τον Ιούνιο ώστε η απορροφητικότητά του να φτάσει στο 100% ενώ σημείωσε τη σημασία που δίνει η ΕΕ στην πράσινη οικονομία και στήριξη των ΜμΕ για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Τέλος, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία διότι, όπως είπε θα πρέπει πέρα από τα μέτρα στήριξης των ΜμΕ να επιτύχουμε να δημιουργήσουμε, παρά την κρίση, επιχειρήσεις δυναμικές και ανταγωνιστικές ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ.
«Ούτε ένα ευρώ χαμένο» από τα κοινοτικά κονδύλια σχολίασε από την πλευρά του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης και αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως τα πρόωρα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες αφορούν στη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο του δημόσιου τομέα όσο και των νοικοκυριών και γενικότερα στη σημασία που δίνει το υπουργείο στις δράσεις για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Τέλος σημείωσε τη σημασία της εξοικείωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την καινοτομία και την τεχνολογία και αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ η οποία όπως είπε, είναι ικανοποιητική.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/02/2009_268982

metallica είπε...

μερικα πραγματα περνανε απο πατερα σε υιο!

Ανώνυμος είπε...

Η ΧΟΥΜΠΝΕΡ; ΑΥΤΗ Η ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ "ΔΙΔΥΜΩΝ" ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΕΡΝΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΧΑΡΑΔΡΕΣ; OK, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΝΤΑΝΟΥΤΑ ΣΩΘΗΚΑΤΕ! ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΜΟΝΟ +0,5 ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΤΙ" ΤΗΣ ΝΤΑΝΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΩΪΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΤ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΑΤΕ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. (ΜΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ) ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ" ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΥΡΝΑΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΜΕ ΜΥΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΕ ΕΡΓΑ ΜΟΥΣΑΝΤΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ "ΕΧΑΣΤΑΛ" ΚΑΙ "ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΤΕ ΣΠΕΛ"...

Ανώνυμος είπε...

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Για τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, την κοινωνική υποστήριξη της Πολιτείας στην ίδια και σε παρόμοιες καταστάσεις, καθώς και για την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας, θα μας μιλήσουν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ντίνος Ρόβλιας, και η Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για Θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Κύριε Ρόβλια, έχετε το λόγο.

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Η επίθεση κατά της συνδικαλίστριας – μετανάστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα και κυρίως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της υπερβαίνουν την έννοια του ειδεχθούς εγκλήματος. Πρόκειται τελικά για επίθεση κατά της ελευθερίας, κατά της Δημοκρατίας, κατά των θεσμών. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας χρησιμοποιείται μέθοδος μαφίας, για εκφοβισμό αυτών που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τη νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να πατάξει και να εξουδετερώσει άμεσα και απόλυτα αυτές τις πρακτικές τώρα, εν τη γενέση τους. Επιβάλλεται η ταχύτατη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, αλλά και των ηθικών αυτουργών. Είναι ζήτημα τιμής για την έννομη τάξη και το κράτος. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να τιμήσει και να αναγνωρίσει έμπρακτα τον αγώνα που έδινε και δίνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Επίσης, να μεριμνήσει ώστε να μη δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις για ανάλογες καταστάσεις.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να υποβιβάσει τη σημασία και τη σημειολογία αυτού του εγκλήματος και δεν έδειξε την ετοιμότητα και την ευαισθησία που θα έπρεπε να δείξει, τόσο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όσο και για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη υπόθεση Κούνεβα. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής, τα οποία αναμένουμε να υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Να επικηρυχθούν άμεσα οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Να ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας και ανωνυμίας οι μάρτυρες που γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση και να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί μέτρων επιείκειας για τους υπαίτιους που θα συμβάλλουν ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ενόχων. Αν απαιτείται, να γίνει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Να χαρακτηριστεί η υπόθεση ως εξαιρετικής φύσης και να διενεργηθεί έρευνα κατά απόλυτη προτεραιότητα, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Να πολιτογραφηθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα Ελληνίδα, με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλες οι συμβάσεις καθαρισμού και security που έχουν συναφθεί από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα την τελευταία πενταετία. Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του φορέα δεν καλύπτει την πραγματικά απαιτούμενη εργατική δαπάνη και σε άλλες περιπτώσεις η προσφορά του αναδόχου δεν καλύπτει αυτή τη δαπάνη. Έτσι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας είναι ουσιαστικά προαποφασισμένη, με το κράτος να είναι συνένοχος.

Να καθιερωθεί στο εξής προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των προκηρύξεων και εν συνεχεία των συμβάσεων καθαριότητας και security του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως του ποσού του προϋπολογισμού. Με τον έλεγχο αυτό, θα αποφεύγεται η υποκοστολόγηση της πραγματικής και νόμιμης εργατικής δαπάνης.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Ρόβλια.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουν περάσει δύο μήνες περίπου από τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας – μετανάστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ένα κράτος δικαίου, εκτός από όσα ανέφερε ήδη ο κ. Ρόβλιας, θα όφειλε να κάνει ακόμα δύο πράγματα:

Πρώτον, θα όφειλε να προσφέρει έμπρακτη και ουσιαστική κοινωνική και οικονομική στήριξη στην ίδια και την οικογένειά της και, δεύτερον, με αφορμή το περιστατικό αυτό, θα όφειλε να προχωρήσει σε απόλυτη και ριζική αλλαγή του τρόπου ανάθεσης των υπηρεσιών καθαρισμού αλλά και φύλαξης στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, θα έπρεπε να προβεί σε πλήρη και ουσιαστική αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας, έτσι ώστε, τόσο το περιστατικό της Κωνσταντίνας Κούνεβα όσο και άλλα παρόμοια περιστατικά ,όπως ο πρόσφατος εγκλεισμός εργατριών σε ψυγεία από εργοδότες, για να μην μπορέσουν να τις εντοπίσουν οι ελεγκτές, να γίνουν παρελθόν γι' αυτή τη χώρα, γιατί αποτελούν ντροπή.

Το ΠΑΣΟΚ, πέρα απ' τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα θέματα αυτά προς την Υπουργό Απασχόλησης, έχει προχωρήσει και σε κατάθεση συνολικής επερώτησης, η οποία και θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάτι ακόμα πριν παρουσιάσω τις προτάσεις μας. Απάντηση και στις δύο επίκαιρες ερωτήσεις που έγιναν για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε από την Υπουργό Απασχόλησης, η οποία απαξίωσε να έρθει η ίδια στη Βουλή. Η Υφυπουργός Απασχόλησης λοιπόν που απάντησε στην ερώτησή μου, δήλωσε ότι όλα τα έξοδα νοσηλείας της κας Κούνεβα καλύπτονται από το ελληνικό Δημόσιο. Ευχαρίστησα την Υφυπουργό απ' τη Βουλή και ακόμη αναμένει –όχι μόνο εγώ ή το ΠΑΣΟΚ- η μητέρα της κας Κούνεβα την πλήρη κάλυψη των εξόδων νοσηλείας της γυναίκας αυτής.

Γνωρίζουμε ότι έξοδα, όπως αυτά των αποκλειστικών νοσοκόμων που είναι απαραίτητες, καθώς και άλλη ειδική περίθαλψη που χρειάζεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα αυτή τη στιγμή, δεν καλύπτονται. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια οικογένεια με πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα. Περιμένουμε πράξεις και όχι για άλλη μια φορά λόγια απ' την κυβέρνηση.

Τώρα, θα ήθελα να σταθώ λίγο -πριν μπω στα θέματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας- στο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Ρόβλιας, που είναι η ρίζα του προβλήματος και του συγκεκριμένου περιστατικού:

Η ανάθεση εργολαβιών γίνεται με τρόπους και με όρους οι οποίοι δε τιμούν την Πολιτεία μας. Δεν είναι δυνατόν το κόστος καθαρισμού ενός ιδιωτικού νοσοκομείου να ανέρχεται σε ποσά της τάξεως του 55.000 € ή 60.000 € το μήνα και το αντίστοιχο κόστος δημοσίου νοσοκομείου να είναι το λιγότερο 85.000 €. Αυτό κρύβει αλλά και «λέει» πολλά.

Δεύτερον: Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, όπως ακούσατε, για να μπορεί να καταστρατηγείται μέσα απ' αυτές τις αναθέσεις η εργασιακή νομοθεσία, η προστασία των εργαζομένων και να βασιλεύει η ασυδοσία του εργοδότη και η τρομοκρατία. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση του πλαισίου προδιαγραφών ανάθεσης τέτοιων έργων. Δεν τηρούνται οι ρήτρες της εργατικής νομοθεσίας, αλλά επιπλέον, δεν υπάρχουν και ρήτρες για το αποτέλεσμα των υπηρεσιών που παρέχονται, που έπρεπε να υπάρχουν.

Θεωρούμε ότι όλο αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και τα κυκλώματα -όποια και αν είναι αυτά τα κυκλώματα!- και η διαφθορά, πρέπει να παταχθούν. Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο να ελέγχει την τήρηση των κανόνων στην αγορά εργασίας και να τις ελέγχει με κύρος, με αξιοπρέπεια και με επάρκεια.

Οι συνθήκες μεσαίωνα που σήμερα υπάρχουν στην αγορά εργασίας, οφείλονται και στην ανοχή της κυβέρνησης και στην απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε ήδη και σε Συνέντευξη Τύπου εδώ στο ΠΑΣΟΚ επισημάνει τα προβλήματα αυτά. Λέω εν τάχει ότι εδώ και 5 χρόνια, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παραπαίει υποστελεχωμένο, με ελάχιστους πόρους, με πενιχρό εξοπλισμό.

Εμείς τι προτείνουμε σήμερα:

Πρώτον. Ένα νέο πλαίσιο ελέγχων, εντατικοποίηση των ελέγχων με προληπτικούς ελέγχους, ιδιαίτερα εκεί όπου παρατηρούνται έντονα προβλήματα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων -και μιλώ για τις περίφημες υπηρεσίες σεκιούριτι, καθαρισμού και εισπρακτικές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες εντάσεως εργασίας είναι αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί οι περισσότερες καταστρατηγήσεις.

Αυτή ήταν άλλωστε και η εικόνα που αποκομίσαμε πρόσφατα, και αποτυπώσαμε σε συνέντευξη τύπου που δώσαμε, από επισκέψεις που κάναμε για τον σκοπό αυτό, ως κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, επαναλαμβάνω, αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε να υπάρχει έντονη παρουσία των ελεγκτών και όχι μόνο κατόπιν καταγγελιών.

Ο επιθεωρητής εργασίας πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς για κάθε εργαζόμενο, απ' την απλή συμβουλή που θα χρειαστεί μέχρι την καταγγελία που θα κάνει. Και δε θα πρέπει να φοβηθεί ούτε ο εργαζόμενος να την κάνει, ούτε ο επιθεωρητής εργασίας να φοβηθεί να επισκεφθεί μια επιχείρηση.

Δεύτερον. Αυτό θα επιτευχθεί και με τη στελέχωση του Σώματος Εργασίας, και όχι μόνο. Χρειάζονται τουλάχιστον 100 διοικητικοί υπάλληλοι για να μπορούν οι επιθεωρητές εργασίας να βγουν έξω από τα γραφεία και να κάνουν ελέγχους. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες προσωπικού του Σώματος εργασίας καλύπτονται ακόμη και με STAGE και εκεί. Γνωρίζετε τις θέσεις μας για το σκοτεινό αυτό εργαλείο δουλείας στο Δημόσιο... Δεν μπορούν αυτά τα μεγάλα στελεχιακά προβλήματα να εξυπηρετηθούν με STAGE και ούτε οι όμηροι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μια σύμβαση STAGE ,μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια καθήκοντα.

Απαιτείται λοιπόν στελέχωση και με διοικητικό προσωπικό, για να μπορεί ο επιθεωρητής εργασίας να βγει έξω και να κάνει ελέγχους. Απαιτείται στελέχωση με νέους επιθεωρητές εργασίας. Έχω επισημάνει ξανά ότι η ελληνική Πολιτεία προτίμησε να πάρει αγροφύλακες, για να φυλάξει τα χωράφια, όταν φύλαξη και προστασία χρειάζονται κυρίως οι εργαζόμενοι σήμερα.

Τρίτον. Είναι αναγκαία η θέσπιση ενός νέου κανονισμού λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Έτσι θα τίθενται κανονιστικά πλαίσια τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στον επιθεωρητή εργασίας να κάνει τη δουλειά του με ευκολία και με ταχύτητα, αλλά και θα μπορεί και ο ίδιος να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του.

Τέταρτον. Χρειάζεται άμεση κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας.

Πέμπτον. Χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εργοδοτών και εργαζομένων και να επανέλθει ένα νέο κλίμα στην αγορά εργασίας, όπου θα γίνεται σαφές απ' την Πολιτεία ότι δεν θα μένει ατιμώρητη τόσο η ασυδοσία των εργοδοτών όσο και όσων εκπροσώπων εργαζομένων συμπράττουν με τους εργοδότες -γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, μεμονωμένα ευτυχώς. Αυτό το κλίμα πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει άρδην.

Έκτον. Ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας της υγείας και ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους. Χρειαζόμαστε επίσης εκστρατείες πληροφόρησης της κοινωνίας και για τους κινδύνους σε ότι αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και στους κινδύνους απ' την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Έβδομον. Ταχύτερη εκδίκαση των μηνύσεων και των υποθέσεων εργατικών ατυχημάτων. Όταν όλα παραμπέπονται στη δικαιοσύνη και όταν όλα χρονίζουν, τότε είναι πολύ εύκολο κανείς να καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα. Ο κανονισμός λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στον οποίο αναφέρθηκα λίγο πριν, ακριβώς θεραπεύει εν μέρει αυτό το πρόβλημα. Εν μέρει όμως.

Όγδοον. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως η εκχώρηση διευθυντικού δικαιώματος και η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ένατον. Ενίσχυση των θεσμών του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας που έχουν εγκαταλειφθεί και αυτοί στην τύχη τους. Αν και έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για τον εντοπισμό των κινδύνων και για των ασθενειών που είναι συμπαρομαρτούντα προβλήματα στους χώρους εργασίας.

Και δέκατον, η εθνική στρατηγική για την προστασία των εργαζομένων και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, κάτι που λείπει απ' αυτή τη χώρα. Δε λείπει μόνο η στρατηγική για την οικονομία, λείπει και πλήρως η στρατηγική για την απασχόληση, για την προστασία των εργαζομένων και για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι η προσωπική υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, αξίζει όχι μόνο την έμπρακτη συμπαράσταση της Πολιτείας, για την ίδια και την οικογένειά της, αλλά αξίζει να γίνει η απαρχή μιας ριζικής αλλαγής στον τρόπο αντιμετώπισης των εργασιακών σχέσεων, της προστασίας των δικαιωμάτων. Σήμερα μάλιστα αυτό είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο, καθώς οι συνθήκες κρίσης θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Γιακουμή.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω για την υπόθεση Κούνεβα, επειδή βλέπω ένα ενδιαφέρον που έχετε το τελευταίο διάστημα, ήθελα να ρωτήσω μήπως υπάρχει πίσω από το ενδιαφέρον αυτό κάποιο πολιτικό κίνητρο από μέρους του ΠΑΣΟΚ; Διότι υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι η κα Κούνεβα μπορεί ακόμη και να τεθεί υποψήφια στις ευρωεκλογές από το Συνασπισμό. Υπάρχουν δημοσιεύματα τέτοια και θα ήθελα την απάντησή σας.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σε σχέση με την υπόθεση Κούνεβα, έχει ληφθεί πριν υπάρξει οποιοδήποτε δημοσίευμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι θεωρούμε το θέμα εξαιρετικά σημαντικό, όπως σας είπα και προηγουμένως, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και, γι' αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να «τσακίσει» - με συγχωρείτε για την έκφραση, εντός εισαγωγικών, αλλά αυτή είναι η κατάλληλη λέξη - αυτούς οι οποίοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα.

Επαναλαμβάνω, η σημειολογία του εγκλήματος είναι σημαντικότερη απ' αυτό καθαυτό.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Στο σκέλος της ερώτησής σας κ. Γιακουμή που αφορούσε για το «ένα πρόσφατο ενδιαφέρον», θα ήθελα να υπενθυμίσω λίγες μέρες μετά το περιστατικό έκανα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μια δήλωση για το θέμα. Όμως, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σύζυγό του επεσκέφθη από την πρώτη στιγμή την κα Κούνεβα και το ίδιο έκαναν πολλά άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων και εγώ.

Επίσης, πρέπει να θυμίσω ότι με το άνοιγμα της Βουλής, στις 8 Ιανουαρίου, κατατέθηκε από εμάς η επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφέρθηκα προηγούμενα και η οποία και συζητήθηκε στις 20 Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα όπως σας είπα, αφενός προχωρήσαμε σε κλιμάκια επισκέψεων σε γραφεία και υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και αφετέρου να πληροφορηθούμε για τον τρόπο με τον οποίον γίνονται αυτοί οι περίφημοι διαγωνισμοί, κάποιες λεπτομέρειες από τις οποίες ανέφερα σήμερα.

Προχωρήσαμε στις 22 Ιανουαρίου στην κατάθεση επερώτησης με θέμα τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, η οποία έγινε με αφορμή το περιστατικό της επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Θέλω μ' αυτό να επισημάνω, ότι το ΠΑΣΟΚ από την αρχή όχι μόνο ευαισθητοποιήθηκε, αλλά κλιμακώνει τις ενέργειές του για το συγκεκριμένο θέμα, όπως βλέπετε, τόσο με την πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ρόβλιας και με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δίνουμε, όσο και με την αυριανή επερώτηση και ενδεχομένως και με άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δείτε όσο εξελίσσεται αυτή η υπόθεση.

Μ. ΚΑΡΑΛΚΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙΣ; ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ!
ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΣ; ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

PASOK ONLINE

3 Σεπτέμβρη 1974

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Λέγεται ότι δεν ήρθε η ώρα. Ότι τώρα προέχει το εθνικό θέμα. Μα το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Πως είναι δυνατό να παραμένουν σε θέσεις κρίσιμες για το έθνος εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική συμφορά; Ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική καμπή, ακριβώς για αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στην τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία.

Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον. Επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία για να ανακοπεί η πορεία του Λαού μας προς τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Προκλήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να διχοτομηθεί η μεγαλόνησος και να αποτελέσει τελικά ένα νέο στρατιωτικό ορμητήριο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.

Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις του. Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ' όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Για αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες. Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

Η σημερινή διακήρυξη των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αποτελεί εκκίνηση για την ίδρυση, στελέχωση και θεμελίωση ενός Κινήματος που θέλουμε να αποτελέσει το φορέα όλων των γνήσια προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Κάνουμε έκκληση αυτές οι δυνάμεις ενωμένες να προχωρήσουν στον αγώνα. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία από τη βάση μέχρι την ηγεσία με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν. Και το πρόγραμμα και το οργανωτικό σχήμα θα συναποφασιστούν στην πορεία με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του πρώτου συνεδρίου που γρήγορα θα συγκληθεί. Και αυτό στα πλαίσια μιας κατοχυρωμένης δημοκρατικής διαδικασίας.

Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

Η σημερινή διακήρυξή μας είναι μια διακήρυξη που είμαστε βέβαιοι ότι αντικατοπτρίζει το πιστεύω, τους πόθους, τις απαιτήσεις, το όραμα του Ελληνικού λαού. Έχει σκοπό να παρακινήσει συζήτηση και προβληματισμό σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας.

Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας, που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967, δεν ήταν παρά μια ιδιαίτερη στυγνή μορφή αποικιοποίησης της Ελλάδας από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία του εξαρτημένου δυτικοευρωπαϊκού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Ως στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων του αμερικάνικου κεφαλαίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό ο αγώνας του Λαού μας αποβλέπει πρώτιστα στην οριστική εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν στη στυγνή δικτατορία της επταετίας. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει:

α) Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου.

β) Πλήρης αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας.

γ) Άμεση ακύρωση όλων των ανελεύθερων και καταπιεστικών έκτακτων μέτρων της χουντικής επταετίας, καθώς και των παρόμοιων νομοθετημάτων των προδικτατορικών κυβερνήσεων.

δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα.

ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού.

στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

ζ) Άμεση ένταξη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού και υποβολή τους σε αποτελεσματικό, πλήρη και συνεχή έλεγχο από τη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

Για την εξάλειψη του συστήματος που οδήγησε στην ιμπεριαλιστική κατοχή της πατρίδας μας και των συνθηκών που το δημιούργησαν, το διατηρούν και το προστατεύουν, για τη θεμελίωση μιας γνήσιας, αβασίλευτης, αναγεννημένης και σοσιαλιστικής Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:

1. Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

2. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας.

3. Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου, όχι μόνο κατοχυρώνονται συνταγματικά αλλά και προστατεύονται αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αφαιρείται.

4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.

5. Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.

6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.

7. Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζομένου Λαού.

8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.

9. Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.

10. Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους. Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.

11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

12. Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού, που μακροπρόθεσμα ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτή η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον:

α. Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.

β. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας.

γ. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

δ. Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα.

ε. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

στ. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ζ. Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

η. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.

θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

ι. Την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.

Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του, σε οργανώσεις βάσης, να συμμετάσχει άμεσα στην παραπέρα διαμόρφωση του προγράμματός του, στη λήψη όλων των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα.

metallica είπε...

το γεγονος πως το κινημα εχει απλα μια συσπειρωση κι ελπιζει να πιασει το χειροτερο ποσοστο της ιστοριας του (Σεπτ 2007) θα πρεπε να σε προβληματισει.κι ολα αυτα στην πλεον ευνοικη συγκυρια. καλη συ μερα

Ανώνυμος είπε...

Φίλε exastal,

Τί ωραία που τα βρήκε το ΠΑΣΟΚ. Στα blogs -με οποιαδήποτε αφορμή ακόμα και αν το θέμα δεν ειναι σχετικό- αναρτά συζητήσεις στη Βουλή, ανακοινώσεις του κόμματος , όπως στο εν λόγω σχόλιό σου, και μένει με την εντύπωση ότι είμαστε κάφροι να διαβάζουμε τις ανακοινώσεις σταλινικού χαρακτήρα που εκδίδει το ΠΑΣΟΚ. Αμ, δέ! Η πνευματική τους ένδεια και το να μην μπορούν να απαντήσουν ευθέως και κατευθείαν στα ερωτήματα και στις καταστάσεις -όπως ο ΓΑΠ- έχει γίνει κατανοητό απ΄όλους.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις, ο ΓΑΠ δεν ήταν πέρυσι το καλοκαίρι που έβγαινε και έλεγε ότι πρέπει να ελεχθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων γιατί οι έρευνές τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ή κάνω λάθος; Αλλά τότε βέβαια η ΝΔ είχε προβάδισμα...!

Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές! Μιλάτε για δραπέτες φυλακών όταν ο Πάσσαρης αιματοκύλισε την ΕΛΑΣ και βρέθηκαν ευτυχώς οι Ρουμάνοι να τον πιάσουν, όταν η Αμαλία Γκινάκη έγινε εξιλαστήριο θύμα στα χέρια ενός μετρίου βεληνεκούς εγκληματία, και είχαν κατέβει τότε να "συντονίσουν" τάχατες την κατάσταση Αρχηγοί Αστυνομίας και λοιποί Φαρισαίοι.

Λοιπόν αγαπητοί κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Μην εκστομίζετε βαριές κουβέντες και φληναφήματα, γιατί τότε που διαλύατε συστηματικά το κράτος, ο κ. Γ.Παπανδρέου υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δεν ακούστηκε καμμία μα καμμία διαφωνία του ως προς την πολιτική που ακολουθείτο. Ούτε τότε που ο νυν κυνηγημένος Κ.Σημίτης του έδινε το "δαχτυλίδι" της εξουσίας, περιβεβλημένο με την νομιμότητα εκλογής μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, μέσω φίλων και λοιπών αλλοτρίων δυνάμεων.
Εγώ νομίζω φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ότι αν επιδείξετε σοβαρότητα και καταλαγιάσετε την λαιμαργία σας για εξουσία , τότε σίγουρα η εξουσία θα περάσει στα χέρια σας και όχι από δίπλα σας.

Ενας πολίτης με τον απλό νου.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Για να μην τα λέω δυο φορές διαβάστε τον διάλογο που γίνετε για το ποστ στο δεξί εξτρέμ. Καλό είναι να ψάχνουμε μερικά πράγματα πριν τα πούμε...

http://dexiextrem.blogspot.com/2009/02/blog-post_27.html

Παπουτσάκης είπε...

Παναγιώτη αν αμφισβητείς το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αλλά και πολλών άλλων εφημερίδων, τα παράπονά σου στην εφημερίδα. Δε νομίζω ότι η "Καθημερινή" είναι δεξιά! Της "πράσινης ανάπτυξης" είναι και αυτή, του Ασωπού και της οικολογίας!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@exastal
Σε καμιά περίπτωση δεν την αμφισβητώ. Απλά ούτε η Καθημερινή, ούτε καμιά άλλη εφημερίδα δεν έγραψε οτι η επίτροπος είπε οτι πηγαίνουμε καλά...

Ανώνυμος είπε...

αααα!
δεν ξερω τι λετε εσεις!
εμενα μ'αρεσει η ΝΔ!
καθε μερα δραση!
καθε δευτερη μερα κι ενα σκανδαλο!
καθε τριτη μερα κι ενα φιασκο!
που πατε ρε παιδια
και τωρα θελετε ΠΑΣΟΚ;
που θα ξανα βρουμε τετοιο χαβαλε;

Παπουτσάκης είπε...

Παναγιώτη
είπε ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων πάει πολύ καλά. Αλλά αν εννοείς η οικονομία μας εν γένει. Τότε νομίζω ότι η παγκόσμια κρίση ως ύφεση δεν μας έχει ακόμα πλήξει όσο θα ήθελαν περίεργες εκθέσεις, Πασόκ και "οικονομικά παρατηρητήρια"! Φυσικά η οικονομία μας δεν είναι πανίσχυρη και αναγκαστικά δέχεται της πιέσεις της παγκόσμιας κρίσης που έχει επίκεντρο κυρίως ΗΠΑ και Μ. Βρετανία!!! Μιλάω με φίλους και στην Αγγλία και στην Αμερική και μου μεταφέρουν μαύρες εικόνες που ακόμα δεν έχουν έρθει εδώ!