Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Τιν τούτη πάλι η «κοινωνική εργασία»; Τρώγεται;

Συχνά ο πρόεδρος ΓΑΠ και οι συν αυτώ(κύκλους τους λέμε τώρα) «πετούν» κάτι μπαρούφες στον κοσμάκη για να δείξουν ότι έχουν πρόγραμμα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι πορεύονται. Με μιζέρια, καταστροφολογία και «λαγούς με πετραχήλια». Μέσα σε κλίμα ακατάσχετης εκλογολογίας, άκρατου λαϊκισμού και αδίστακτης παροχολογίας. Κοινός παρανομαστής της δράσης του Πασόκ, όταν αυτό βρίσκεται στην αντιπολίτευση ήταν και είναι η πολιτική ανευθυνότητα, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η παραποίηση στοιχείων και πρωτίστως η αποσιώπηση των πραγματικών «κυβερνητικών» σχεδίων τους. Νομίζουν ότι έτσι διαγράφουν το βεβαρημένο παρελθόν τους. Τα τεράστια και δυσβάσταχτα χρέη, τους αποτυχημένους πειραματισμούς στην οικονομία, τους αμέτρητους φόρους, τις πράσινες «κάρτες», τους παράνομους διορισμούς των εκατοντάδων χιλιάδων «φίλων» του «κινήματος», την αλαζονεία, την αντιμετώπιση του κράτους ως φέουδο, το Χρηματιστήριο, τον Οτσαλάν και άλλα πολλά. Ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός του Πασόκ ως κορυφαίο στέλεχος όλων των πρόσφατων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων δέχονταν αδιαμαρτύρητα όλες τις παρανομίες και τις αποτυχίες της πολιτικής τους. «Συζητούσε» με όλους τους φορείς της διαφθοράς και της διαπλοκής χωρίς καμία διάθεση κριτικής ή αντίστασης στις προθέσεις τους.

Η νοσταλγία για αυτές τις “πελατειακές” εποχές και η υποστηρικτική αμνησία που παρέχουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι και το πανίσχυρο παρακράτος της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, τους έχει μετατρέψει ξανά σε αδίστακτους λαϊκιστές, ακατάσχετους παροχολόγους, βουλιμικούς εξουσιαστές, αυθάδεις μικροκομματάρχες, απροσπέλαστους προβοκάτορες και πονηρούς δημοκόπους. Θέλουν να «φύγει η κυβέρνηση» για να διαχειριστούν ξανά τον εθνικό πλούτο ανενόχλητοι και προς όφελος του κλειστού club που «έχει και κατέχει» τα μέσα παραπληροφόρησης και χρηματοδοτούν τα μαύρα ταμεία της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης".

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η νέα πρόταση του «κινήματος» περί «κοινωνικής εργασίας»! Τιν τούτο πάλι; Μοιάζει με κάτι σαν εθελοντική εργασία και τα παρόμοια! Το Πασόκ και ο πρόεδρός του υποχρεούνται να εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται. Θυμίζει τις περίφημες «παροχές» της «ανασφάλιστης εργασίας». Και μη χειρότερα! Οι όποιες ερμηνείες έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής αυξάνουν τη θολούρα. Η κοινωνικής εργασία εξασφαλίζει λέει την ασφαλή επανένταξη στην εργασία, ιδίως για τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας και χαμηλής εξειδίκευσης. Σα να θεωρεί τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας πρώην φυλακισμένους, πρώην κατάδικους που προσπαθούν να επανενταχθούν στον «ίσιο δρόμο» και οφείλουν να δίνουν το παρόν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα…. Δεν διευκρινίζουν εσκεμμένα εάν πρόκειται για αμειβόμενη ή εθελοντική εργασία. Πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη. Και κυρίως δεν μας λένε σε « ποιες χώρες εφαρμόζεται» για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και αναλόγως να κρίνουμε. Και πως θα πληρώνεται ο "κοινωνικός εργάτης";


Μήπως Γιώργο «έχεις δώσει» τους νέους, τους ανειδίκευτους και τους ηλικιωμένους; Ξεκαθάρισε τη θέση σου γιατί παιχνίδια με τις εργασιακές σχέσεις θυμίζουν τους ερασιτεχνισμούς και τους πειραματισμούς του παρελθόντος που καλύτερα να μην θυμόμαστε!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.

Θέλω και εγώ να γίνω πρωθυπουργός, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;
Σας υπόσχομαι ότι όταν γίνω πρωθυπουργός θα τα παίρνω από τους φτωχούς και θα τα δίνω στους πλούσιους.
Διαφθορά τέλος, ελλείμματα τέλος, χρέος τέλος, ανεργία τέλος.
Αντίθετα το χρήμα θα ρέει άφθονο για το φτωχό λαό.
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα βγάζουν χιλιάδες ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν από 30 επιδόματα, όλοι οι νέοι θα μπαίνουν στα φοβερά μας πανεπιστήμια και θα πιάνουν δουλειά αμέσως σαν μάνατζερ, οι αγρότες θα δουλεύουν 2 μήνες το χρόνο και θα ζούν πλουσιοπάροχα, η κατώτερη σύνταξη θα γίνει 1500 ευρώ και όλοι θα είμαστε ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.
Και αυτό είναι ΔΕΣΜΕΥΣΗ, θα ξαναγράψω το κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό.
Οι άλλοι συνυποψήφιοί μου σας λένε ψέμματα και, άν κάνετε το λάθος να τους ψηφίσετε, θα τα γυρίσουν μετά τις εκλογές.
ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Είμαι εξαιρετική περίπτωση να με προτιμήσετε.
Με τιμή,
Τζιτζιφιόγκος Χλιμίτζουρας
(Πρόεδρος Ελλήνων Μπουρδολόγων)

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε παιδιά δεν καταλάβατε. Όταν ο Γιωργάκης λέει "κοινωνική εργασία" αυτό που εννοεί είναι ότι οι κατά τόπους κομματάρχες θα μπορούν να προσλαμβάνουν άνεργους για κομματικές δουλειές της κλαδικής (να μοιράζουν φυλλάδια, αφισοκόλληση, συνθήματα στους τοίχους) και να τους κολλάνε ένσημα για να βγουν στη σύνταξη.
Αφισσοκόλληση στο γερμανικό κολλάει διπλά ένσημα.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να γίνω κοινωνικός εργάτης.
Ψηφίζω Γιώργο για πάντα.
Τσάβες να πούμε για τη σοσιαλιστική μεταρρύθμιση.
Ο Γιώργος θα τα παίρνει απ' τους πλούσιους να τα δίνει στους φτωχούς που θα περνάνε τους γέρους στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Ζήτω η κοινωνική εργασία.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω ότι θα μ' αρέσει να περνάω τους γέρους απέναντι και να πληρώνομαι γι' αυτό. Δε με χαλά. Αρκεί να πληρώνομαι καλά. Μη σκοτώνομαι για φραγκοδίφραγκα. Θέλω να μου δίνουν και οι γέροι κατιτίς. Νάχω τα τυχερά μου.

Ανώνυμος είπε...

Συμπεριλαμβάνεται στις κοινωνικές εργασίες το sex;

Ανώνυμος είπε...

pos ta katafernoun merikoi politikoi,otan den mporoun na kanoun politikes protaseis, na petane mia mparoufa ston aera kai na gelame oloi ?

einai megalo talento..

Παπουτσάκης είπε...

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Θα ήθελα να αναφερθώ σε διάφορα σημεία-παρατηρήσεις, που έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ, τόσο εκ μέρους του εκπροσώπου του, όσο και εκ μέρους της αρμόδιας για εργασιακά θέματα. Και οι δύο μίλησαν για δήθεν αλλαγές στους κανόνες εγγραφής στον ΟΑΕΔ, από το 2004 και μετά. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως ανυπόστατοι και φυσικά παραπειστικοί. Εάν αυτό δεν οφείλεται σε μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, όπως αυτή που κάνει συχνότατα το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, τότε η στάση αυτή πρέπει να αποδοθεί στην ελλιπή έως και προβληματική γνώση της πολιτικής υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα της απασχόλησης, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ. Γίνομαι συγκεκριμένος:

Πρώτον: Οι επιδοτούμενοι άνεργοι, δηλαδή, οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, μπορούν να εργαστούν σποραδικά μέχρι 12 ημερομίσθια το μήνα, χωρίς να διακόπτεται η συνολική επιδότηση ανεργίας τους και κυρίως, χωρίς να διαγράφεται η κάρτα ανεργίας τους. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν, αυτό ισχύει και σήμερα. Αλλαγή καμία.

Δεύτερον: Οι λοιποί άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, προφανώς για το χρονικό διάστημα που εργάζονται δεν θεωρούνται άνεργοι. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν, αυτό ισχύει και σήμερα. Αλλαγή καμία.

Προφανώς, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ «μπέρδεψαν» τους επιδοτούμενους με τους μη επιδοτούμενους άνεργους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.

Και ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Χριστοφιλοπούλου αποκρύπτουν μια πολύ σημαντική θετική αλλαγή, δηλαδή μια αλλαγή προς το καλύτερο, που έγινε μετά το 2004. Υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2004, δηλαδή, όσο κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, οι άνεργες γυναίκες σε κατάσταση κύησης και λοχείας αντιμετωπίζονταν από τον ΟΑΕΔ όπως οι ασθενείς, οι ανήμποροι για εργασία ή και οι εκτίοντες ποινή. Τι γινόταν; Διαγράφονταν από τα μητρώα του Οργανισμού και αναστελλόταν η επιδότησή τους.

Το επιβεβαιώνει αυτό, άλλωστε, και σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που βασίζεται σε πολυάριθμες αναφορές εγκύων γυναικών, στο διάστημα από το 1998 έως και 2004.

Αυτό ήταν, αυτό είναι το πραγματικό «κοινωνικό» πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ: Υποκριτικό και ανάλγητο. Ακόμη και παρανομίες χρησιμοποιούσαν για τη «διαχείριση» της ανεργίας επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, ως κυβέρνηση, καταργήσαμε αυτή την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των εγκύων ανέργων γυναικών. Δεν διαγράφονται πλέον από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση ανεργίας προς αυτές τις γυναίκες δεν διακόπτεται. Ο χρόνος ανεργίας τους προσμετράται κανονικά και η κάρτα ανεργίας τους ανανεώνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καν η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Έκανε χθες, επίσης, αναφορά ο κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο χρησιμοποιεί και στη χθεσινή του ενημέρωση, ως μια δήθεν ριζοσπαστική λύση με αναφορά ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Απλά πράγματα πρέπει να μας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ γι` αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας δεν έχουν δοθεί.

Συγκεκριμένα:

Η εργασία αυτή είναι αμειβόμενη ή εθελοντική;
Είναι με ολόκληρη ή με μερική αμοιβή;
Είναι με πλήρη ή με μερική απασχόληση;
Πόσους ανθρώπους περιλαμβάνει;
Για τι νούμερα μιλάει το ΠΑΣΟΚ;
Και με ποια σχέση εργασίας θα απασχοληθούν;
Τι προτείνουν;

Είπα και χθες στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με γενικόλογες απαντήσεις, με κενολογίες, με φράσεις οι οποίες δεν έχουν νόημα, πολιτική δεν γίνεται. Οι πολίτες έχουν απαίτηση για υπεύθυνη στάση. Έχουν απαίτηση για συγκεκριμένες απαντήσεις. Έχουν απαίτηση να δίνονται στοιχεία που έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στην προσπάθειά του, για μια ακόμη φορά, να διαστρέψει την πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε, με κάποιες ανακοινώσεις που έβγαλε - -λαλίστατος είναι άλλωστε, αλλά άνευ ουσίας- - ότι η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπώ και εγώ, δήθεν υπερασπιζόμαστε τους τραπεζίτες.

Τέτοιοι ισχυρισμοί μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν. Και το είπε, γιατί δεν έχει τίποτε να πει στα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, με δεκαδικά ποσοστά μετά το κόμμα, που έδωσα χθες για να αποδείξω με ποια διαφορά έχουν εξελιχθεί τα επιτόκια. Και μιλάω για επιτόκια συγκεκριμένων κατηγοριών, ανάμεσα στο 2004 και το 2009.

Το λέω για μια ακόμη φορά: Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβει ότι με γενικότητες, πολιτική δεν γίνεται. Οι πολίτες δεν πείθονται. Δεν εξηγούνται έτσι τα επιχειρήματα.

Και επειδή αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες, επίσης, στο λεγόμενο «πλαστικό χρήμα», θα ήθελα να του θυμίσω κάποια απλά πράγματα. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα των πολιτών σε σχέση, βεβαίως, με το τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που για πολλά χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας:

Ανώνυμος είπε...

BRE PAIDIA DEUTEROLOGEI O KOSTAKIS KAI MENOYN STIN AITHOUSA MONO 40"PALIKARIA"? E, META APO AUTO TI THES NA MAS DILOSEI O ANTONAROS.. PARALIRIMA O KARAFLAS. EDO KAI I DIADOXOS EIXE STO IDRYMA TOU "ETHNARXI" EIXE KAMIA ETSI GIA PLAKA KAMIA 50ARIA. DIADOXOS=NTOROYLA.. NAI H GIAGIA KALE, ME TO MONIMO XAMOGELO GIA NA SE EXAPATA KAI NA MHN PIGAINEI TO MYALO STO DRAKOULA TON KARPATHION. PAIDIA DEN PATE KALA.