Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ρεκόρ ανεργίας στις ΗΠΑ !

Άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν τις απολύσεις υπό το βάρος της ύφεσης και της μεγάλης κάμψης των καταναλωτικών δαπανών.
Ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 4,81 εκ. κατά την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, από 4,8 εκ. την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρουσίασαν ελαφρά πτώση κατά 8.000, την περασμένη εβδομάδα, και διαμορφώνεται στις 623.000.
Ανακοινώσεις για περισσότερες απολύσεις έγιναν την τρέχουσα εβδομάδα από πλειάδα εταιρειών, από τα εμπορικά καταστήματα Wal-Mart έως την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να μειώνονται και η ύφεση έχει ήδη μπει στη δεύτερη χρονιά της.

4 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Εθελουσία έξοδο σε 62.000 υπαλλήλους προσφέρει η GM

Η General Motors ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσφέρει εθελουσία έξοδο στους εργάτες που εργάζονται σε ωριαία βάση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της GM, Τομ Γουίλκινσον, είπε ότι η προσφορά «είναι διαθέσιμη σε 62.000 υπαλλήλους που δουλεύουν σε ημερήσια βάση» και καλύπτεται από το Σωματείο Αυτοκινητιστών (UAW).

«Aπό αυτούς περίπου οι 22.000 δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν, οπότε αν κάποιος κάνει την αρχή, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλοι», συμπλήρωσε ο Γουίλκινσον.

Τα τελευταία νέα ήρθαν δύο μέρες αφού η GM ανακοίνωσε δημοσίως τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ως τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης που υπέβαλε η εταιρεία ώστε να αποσπάσει κρατική δανειοδότηση.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2009_267225

Παπουτσάκης είπε...

Αποδοκιμάζουν τον προστατευτισμό του Σαρκοζί η Γερμανία και το Βέλγιο

Την αποδοκιμασία τους για τον «προστατευτισμό» του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί εξέφρασαν από το Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Xέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του τελευταίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Αυτό αναφέρει στο σημερινό της κεντρικό άρθρο η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ», με τίτλο «κατακραυγή για τον προστατευτισμό του Σαρκοζί».

Ειδικότερα, τονίζεται ότι «η Μέρκελ και ο Βαν Ρομπάι συμφώνησαν πως το σχέδιο του Ν. Σαρκοζί για τη διάσωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας θέτει σοβαρά ζητήματα. Ο λόγος είναι η απόφαση της Γαλλίας να χορηγήσει στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία 7,8 δισ. ευρώ, (εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ στη Renault και ανάλογο ποσό στην PSA Peugeot Citroen, με τη μορφή δανείων) υπό την προϋπόθεση ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα».

Η «τύχη» της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα η τύχη του εργοστασίου της Opel, στην Αμβέρσα, το οποίο απασχολεί 2.700 εργαζομένους, ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Βέλγου πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

«Μαζί με τον Βαν Ρομπουί, θέλουμε να βρούμε μία λύση που θα εξασφαλίζει το μέγιστο αριθμό θέσεων εργασίας», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Α. Μέρκελ, «για το μέλλον του προσωπικού της Opel και των εργοστασίων της».

Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Βελγίου υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για το σχέδιο Σαρκοζί και κυρίως, σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Λίγο μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο Φ. Φιγιόν δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι «το σχέδιο ενίσχυσης προς τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είναι συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι τόσο αναπτυγμένη στην Ευρώπη, όσο η Γαλλική, σημειώνοντας ότι γαλλικά αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μ. Βρετανία.

«Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία είναι ένα προστατευτικό κράτος», ανέφερε ο Φ. Φιγιόν.

Ο Φ. Φιλόν θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2009_267206

Παπουτσάκης είπε...

Για τάσεις προστατευτισμού προειδοποιεί η ΕΚΤ

Προειδοποίηση κατά των τάσεων προστατευτισμού απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης πραγματοποιούν ισχυρή επάνοδο. Διαπιστώνει, παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

"Αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης και διευρυνόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, έχει εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) εξακολουθεί να εκτιμά συνέχιση, τα επόμενα τρίμηνα, της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη», αναφέρεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου της κεντρικής τράπεζας.

Κατά την άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ, «οι προοπτικές για την οικονομία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Συνολικά, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, σαφώς, κίνδυνοι για επιβράδυνση», επισημαίνεται.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι «οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι προοπτικές αναιμικής ζήτησης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση στην οποία προέβη το Διοικητικό Συμβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη».

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένει συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και ανάκαμψη 0,6% το 2010. Οι προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ έκαναν λόγο για αναπτυξιακό ρυθμό 0,3% το 2009 και 1,4% του χρόνου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2009 και στο 1,6% το 2010 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 2,2% φέτος και 2% του χρόνου). Οι προβλέψεις για την ανεργία κάνουν λόγο για 8,7% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8%) και 9,4% το 2010 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,1%).

Στο δεύτερο άρθρο της έκθεσης, η ΕΚΤ αποτιμά τις παγκόσμιες τάσεις προστατευτισμού και εξετάζει τις πιθανές δυσμενείς οικονομικές επιδράσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.

"Ακόμη και αν δεν υπάρχει, προς το παρόν, μείζονα απόδειξη για το ότι αυξήθηκαν τα προστατευτικά μέτρα, έχουν ενισχυθεί οι πιέσεις» προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η υποστήριξη που παρέχεται στην παγκοσμιοποίηση, στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίων, παρουσιάζει τάση εξασθένησης σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό «δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του ότι οι πιέσεις για προστατευτισμό ενισχύονται εν γένει σε περιόδους οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εντάσεων», τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2008, το 39% των πολιτών της ΕΕ διάκειται ευνοϊκά στην παγκοσμιοποίηση ενώ το 43% διαβλέπει στην παγκοσμιοποίηση απειλή για τις θέσεις εργασίας και τις εθνικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ, την οποία επικαλέστηκε στην έκθεσή της η ΕΚΤ, έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι καλό. «Μελλοντικά, θα είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στις εκκλήσεις υπέρ της λήψης μέτρων» προστατευτισμού, εκτιμά η ΕΚΤ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2009_267196

Παπουτσάκης είπε...

Υποσχέσεις και πεπραγμένα Αμερικανών προέδρων
Ο Μπαράκ Ομπάμα διανύει τις πρώτες εβδομάδες της προεδρικής του θητείας, εργαζόμενος να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία. Το ερώτημα που θέτουν όλοι όμως είναι αν θα τα καταφέρει. Αντίστοιχα τι υποσχέθηκαν και τι κατάφεραν να επιτύχουν τελικά οι προκάτοχοί του;

του Νίκου Ιτσινέ
nitsines@kathimerini.gr

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία έχει εμφυσήσει την αισιοδοξία για μία νέου τύπου διακυβέρνηση στις ΗΠΑ. Η κοινή γνώμη άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις υποσχέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου. Ιδιαίτερα σ' ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, με τηνδιεθνή εικόνα της χώρας να έχει καταρρακωθεί, τόσο οι Αμερικανοί ψηφοφόροι όσο και η διεθνής κοινότητα περιμένουν από τον Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει στην πράξη τα λεγόμενα του.

Πολλές φορές στο παρελθόν στις δυτικοευρωπαϊκού τύπου δημοκρατίες, πολιτικοί εκλέχθηκαν στα ανώτατα αξιώματα της χώρας τους υποσχόμενοι όσα ήθελαν ν' ακούσουν οι ψηφοφόροι της και στη συνέχεια διέψευδαν τις προσδοκίες τους. Θ' αποτελέσει και ο Ομπάμα μία ακόμη αντίστοιχη περίπτωση; Είναι νωρίς ακόμη για να κρίνουμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορούμε να συγκρίνουμε.

Τζίμι Κάρτερ (1976 - 1981)

Ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ένα σχετικά άγνωστο πρόσωπο στους Αμερικανούς ψηφοφόρους λίγο πριν από τις εκλογές τους 1976. Η ανωνυμία του ήταν και αυτή που του έδωσε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία των ΗΠΑ. Η κοινή γνώμη σοκαρισμένη από το διπλό εφιάλτη του Βιετνάμ και του Γουότεργκεϊτ είχε χάσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και οι Αμερικάνοι επιβράβευσαν τους ηγέτες που έρχονταν έξω από την σφαίρα της Ουάσιγκτον. Ο Κάρτερ απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνίας προχώρησε στην προεκλογική του εκστρατεία με το σύνθημα «Ένας ηγέτης, για μία Αλλαγή».

Επιπλέον παρουσίαζε τον εαυτό του ως εκείνον «που θα τακτοποιούσε και θα καθάριζε τον Λευκό Οίκο». Υποστήριζε ότι η θητεία του δεν θα ήταν άλλη μία «αυτοκρατορική προεδρία» όπως αυτές του Τζόνσον και του Νίξον. Αυτό το στίγμα προσπάθησε να το δώσει από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τζίμι Κάρτερ κατέβηκε από τη λιμουζίνα που τον οδηγούσε στο Λευκό Οίκο και περπάτησε το υπόλοιπο της διαδρομής, τρομοκρατώντας τους άντρες των μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, φορούσε ένα από κοστούμι και όχι επίσημο ένδυμα, ενώ οι εορτασμοί ήταν χαμηλών τόνων. Τέλος, στην ομιλία ορκωμοσίας του χρησιμοποίησε φρασεολογία που δεν παρέπεμπε σε επισημότητες και ακαδημαϊκούς τύπους.

Όταν ο Τζίμι Κάρτερ ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο δεν διέθετε καμία εμπειρία στην εσωτερική ή εξωτερική πολιτική. Είχε θέσει τους δικούς του στόχους, τονίζοντας ότι θ' ακολουθήσει τη δική του γραμμή και ότι δεν θα διορίσει Γι' αυτόν ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν η κύρια γραμμή της πολιτικής του, ενώ πίστευε ότι στην εξωτερική πολιτική οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν με οιονδήποτε τρόπο στο εσωτερικό άλλων χωρών. Σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να κρατήσει την αρχή αυτή. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν η ιστορική συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ και η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ το 1977.

Παρόλα αυτά απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί σωστά την «Ιρανική Επανάσταση» και την «Ομηρία των 444 ημερών», που οδήγησε σε πολιτειακή αλλαγή στην τότε Περσία και την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Ρόναλντ Ρέηγκαν (1981 - 1989)

Ο Ρόναλντ Ρέηγκαν εκλέχθηκε στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως σταυροφόρο που θα αποκαταστήσει τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια και το παιδί της διπλανής πόρτας στις αμερικανικές ταινίες και την τηλεόραση της δεκαετίας του '50, δήλωνε εχθρός των μεγάλων και παρεμβατικών κυβερνήσεων. Το όραμά του ήταν αυτό των ανεξάρτητων εταιρειών και εκείνου που αποκαλούσε «αυτοπεποίθηση του πνεύματος των ιδρυτών πατέρων ή πατέρων του έθνους». Μάλιστα, όταν ο Κάρτερ ηττήθηκε στις εκλογές του 1980, το ονόμασε «η επανάσταση του Ρέηγκαν».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το χιούμορ του και την γοητεία του, που ο κόσμος αποκαλούσε «η μαγεία του Ρέηγκαν». Μετά από μία δεκαετία κοινωνικής αναταραχής και οικονομίας δυσανεξίας, με τους Αμερικανούς πολίτες να αισθάνονται αβεβαιότητα και απειλή, ο Ρέηγκαν κατάφερε να επαναφέρει την «ασφάλεια» από την πρώτη κιόλας μέρα της ορκωμοσίας του. Ενώ ο Τζίμι Κάρτερ προσπαθούσε επί έναν ολόκληρο χρόνο να απελευθερώσει - χωρίς καμία επιτυχία - τους ομήρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το νέο καθεστώς στο Ιράν τους άφησε ελεύθερος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιπλέον, με μία επιθετική πολιτική καμπάνια και μία δυναμική έναρξη της προεδρίας του, έφερε τον αέρα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, με περικοπές φόρων και δημοσίων δαπανών και εντυπωσιακών νομοθετικών νικών. Ταυτόχρονα αύξησε κατακόρυφα της στρατιωτικές δαπάνες, εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε περίοδο ειρήνης.

Σ' αντίθεση όμως με τον προκάτοχό του, ο Ρόναλντ Ρέηγκαν επέστρεψε στην επεμβατική εξωτερική πολιτική, όπως η εισβολή στη Γρενάδα το 1983.

Εξάλλου, ήταν αποφασισμένος να βγει νικητής από τον Ψυχρό Πόλεμο. Παρόλα αυτά ο Ρέηγκαν πραγματοποίησε συνάντηση κορυφής με τον ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1986, ενώ το 1987 επισκέφθηκε επισήμως την Μόσχας.

Τζορτ Μπους (1989 - 1993)

Ο Τζορτζ Μπους διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ρόναλντ Ρέηγκαν. Ανακοίνωσε την δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας το 1987 με κύρια στοιχεία της προεκλογικής του εκστρατείας την εμπειρία του υπό τον Ρέηγκαν, τη δέσμευσή του στην πολιτική συνέχεια, ενώ τόνισε ότι το «έθνος αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ναρκωτικά και το έγκλημα».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τζ. Μπους υποσχέθηκε τη δημιουργία «ενός πιο ευγενικού και καλού έθνους», ενώ υπογράμμισε και δήλωσε ρητά: «Διαβάστε τα χείλη μου, δεν θα έχει νέους φόρους».

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα και το αυξημένο έλλειμμα από την προεδρία Ρέηγκαν, στάθηκαν εμπόδιο στα δικά του σχέδια για ανόρθωση της οικονομίας, ενώ αναγκάστηκε παρά τη ρητή υπόσχεσή του ν' αυξήσει τους φόρους. Με την κίνησή του αυτή έχασε την υποστήριξη των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα, η προεδρία του συνέπεσε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του Ανατολικού Μπλοκ, ενώ διατύπωσε τον όρο «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Στη συνέχεια ακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση στον Παναμά και η πόλεμος στον Περσικό Κόλπο, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ από το Βιετνάμ.

Μπιλ Κλίντον (1993 - 2001)

Ο Μπιλ Κλίντον δεν ήταν άγνωστος στο αμερικανικό κοινό, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Εξελέγη πέντε φορές κυβερνήτης του Αρκάνσας από το 1978 έως το 1990, ενώ το 1980 ήταν ο μικρότερος πρώην κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Κλίντον ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία δίνοντας βάρος στα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας : ανεργία, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, την κρίση στον τομέα των ασφαλίσεων υγείας και τη μεταρρύθμιση στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε σε όλους τους παραπάνω τομείς εκτός από τον τελευταίο.

Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας ξεκίνησε την προεδρική του θητεία με τον αέρα των παιδιών της γενιάς του '60. Είχε αποφύγει την στράτευση στον πόλεμο του Βιετνάμ και είχε δοκιμάσει μαριχουάνα, ενώ είχε γοητεύσει τους Αμερικανούς πολίτες με το χιούμορ του, τις εμφανίσεις του σε δημοφιλή σόου ή στο πλάι γνωστών σταρ του Χόλιγουντ και παίζοντας σαξόφωνο.

Στην εσωτερική πολιτική ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να απογειώσει την αμερικανική οικονομία και να ξεφύγει από την ύφεση, ενώ παράλληλα μείωσε αρχικά το έλλειμμα και στη συνέχεια πέτυχε να φέρει θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό.

Ο Κλίντον παρουσίασε τη δική πολιτική θεώρηση για τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ πολλοί πολιτικοί αναλυτές τον ονόμασαν «Νέο Δημοκρατικό».

Στην εξωτερική πολιτική ο Κλίντον ήταν αντιμέτωπος με της προκλήσεις της «Νέας Εποχής» και τις επιπτώσεις της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων. Επιπλέον, επενέβη στρατιωτικά στη Γιουγκοσλαβία, κάτι που προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στην διεθνή κοινή γνώμη.

Τζορτζ Μπους ο νεότερος (2001 - 2008)

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος ανέλαβε 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από μία «αμφιλεγόμενη» εκλογική αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό υποψήφιο, Αλ Γκορ. Η καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριδα καθόρισε και το νικητή των εκλογών.

Ο Μπους βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας τον εαυτό ως «συμπονετικό συντηρητικό». Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολίτες γνώρισαν τον πρόεδρο τους μέσα από τις επιθέσεις στους Δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Τζ. Μπους ο νεότερος ακολούθησε μία συντηρητική πολιτική σε εσωτερικά θέματα όπως οι αμβλώσεις και τη φορολογία εισοδήματος. Δέχθηκε την κριτική από τη διεθνή κοινότητα και τα αμερικανικά ΜΜΕ για την αντιμετώπιση των κρατουμένων στου Γκουαντάναμο, την στρατοκρατική αντίληψη των διεθνών σχέσεων και την αντίθεσή του στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Φεύγοντας ο Τζ. Μπους από τον Λευκό Οίκο η οικονομία των ΗΠΑ είχε βουλιάξει από τα τεράστια ελλείμματα και τις πτωχεύσεις των τραπεζών, που οδήγησαν σε μαζικές απολύσεις και την ύφεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίς από millercenter.com, whitehouse.gov και americanpresidents.org

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_11/02/2009_267097