Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

αλλιώτικες λέξεις στο βιβλίο «Η Γλώσσα, τα Λάθη και τα Πάθη» του Γιάννη Χάρη.

Σταλεγάκιας: Αυτός που σου επισημαίνει κάποιο σου λάθος και ρίχνει αλάτι στην πληγή με το εκνευριστικό «Σ' τα 'λεγα εγώ».
Καθεπερσία: Από το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Η μεμψίμοιρη τάση των ηλικιωμένων να εξωραΐζουν το χθες απέναντι στο ανυπόφορο γι' αυτούς «σήμερα» των νεοτέρων.
Συγκινητισμός: Ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται όταν όλοι (σε ένα χώρο) βγάζουν τα κινητά τους κι αρχίζουν να συναγωνίζονται ποιανού είναι πιο μικρό, ποιο έχει περισσότερες λειτουργίες, ποιο παίζει όχι μόνο τη Μικρή Νυχτερινή Μουσική αλλά και ολόκληρη τη δεύτερη πράξη από το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν.
Κινηπιδειξίας: Ο άνθρωπος που καταργεί το «τα εν οίκω μη εν δήμω» και μιλά στεντορεία τη φωνή σε δημόσιους χώρους για προσωπικά του θέματα.
Τζιπηγένεια: Η νεοεμφανισθείσα συνομοταξία πλασμάτων που κυκλοφορούν μόνο σε ολιγομελείς ομάδες και απαρτίζονται πάντοτε από: άνδρα με τουπέ, γυναίκα απαραιτήτως ξανθιά, επίσης με τουπέ, μικρή ποικιλία παιδιών και ένα τζιποειδές τροχοφόρο με κίνηση 4 επί 4.
[Να προσθέσω κι εγώ μια δική μου λέξη. Μεοκουλπίδης: πρώην υπουργός ή βουλευτής που επιχειρεί να μιμηθεί το μετανοημένο, να εκλιπαρήσει τη συγγνώμη του Μεγάλου Θυρωρού της Γης της (Κοινοβουλευτικής) Επαγγελίας και Ασυλίας.]
Ωραναφευγία: Οταν βιάζεσαι αλλά έχεις μπλέξει με κάποιον που σε έχει τρελάνει στην πάρλα και προσπαθείς μάταια να τον διακόψεις, ψάχνοντας να βρεις κενά ανάμεσα στη λογοδιάρροιά του, ώστε να πεις: «Ωρα να φεύγω τώρα».
Επιμύθιο: «Ενα ωμέγα, ένα όμικρον, ο κόσμος μου όλος», γράφει ο συγγραφέας σε επιφυλλίδα του (Ιανουάριος του 2006) περιγράφοντας αυτό που αποκαλεί «μεγάλη παρανόηση», ήτοι την ταύτιση γλώσσας και γραφής.
Ενδιαφέρον βιβλίο. Μικρή γεύση σας έδωσα μόνο. Αγοράστε το.
Για την αντιγραφή ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ στον "Ελεύθερο Τύπο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: