Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Το μεγάλο μακελειό στο Κονγκό

ΛΔ Κονγκό: Οι ΓΧΣ καταγγέλλουμε την έλλειψη προστασίας του πληθυσμού από τις επιθέσεις του LRA στο Χάουτ-Ουελέ
Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009: Ντούνγκου, Κινσάσα, Γενεύη, Ναϊρόμπι – Δεκάδες καμένα χωριά, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί από χτυπήματα με ρόπαλα και μαχαίρια, άντρες, γυναίκες και παιδιά θύματα απαγωγών. Ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου (LRA) εξακολουθεί να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά των αμάχων στο Χάουτ-Ουελέ (Haut-Uélé). Η ένταση αυτής της στοχευμένης βίας εναντίον των αμάχων ωθεί την ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) να καταγγείλει την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για την απραξία της όσον αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Από τις 25 Δεκεμβρίου του 2008 περισσότερα από 50 χωριά και πόλεις σε όλη την βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν δεχτεί δολοφονικές επιθέσεις από τον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου. Η Τόρα (Tora) στις 21 Ιανουαρίου, το Ταντούρου (Taduru) στις 24, το Άγουο (Awo) στις 28, το Μάνγκμπα (Mangba) στις 30 και το Ντζιλίμα (Ngilima) την 1η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στο δάσος για να γλιτώσουν από τις σφαγές. Δεν υπάρχει κανείς να τους προστατεύσει. Περιμένουν μάταια για ανθρωπιστική βοήθεια, που δεν μπορεί να φτάσει σε αυτούς λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή.
Οι λίγοι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν τον τρόμο αυτών των σφαγών. Ένας επιζήσας της επίθεσης που έγινε στο Μπαταντέ (Batandé) κοντά στο Ντορούμα (Doruma) την ημέρα των Χριστουγέννων περιγράφει την εμπειρία του που κοιτούσε ανήμπορος το σφαγιασμό των αγαπημένων του ανθρώπων: «Τους πήραν γρήγορα και τους πήγαν μακριά στα χωράφια και εκεί τους εκτέλεσαν όλους. Δεν έμεινε κανένας ζωντανός: παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, όλοι δολοφονημένοι. Πάνω από 60 άνθρωποι».
Περισσότερα στο http://www.blue-planet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: