Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Διάλεξη στην Κωνσταντινούπολη για τις σχέσεις Κρήτης - Πατριαρχείου

Ο μητροπολίτης Ιεραπίτνης Ευγένιος κατά την ομιλία του στη διάλεξη που παρουσίασε στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη διαπραγματεύθηκε το θέμα «Οι σχέσεις Εκκλησίας Κρήτης και Οικουμενικού Πατριαρχείου, με βάση το νομοκανονικό καθεστώς κατά τον 20ό αιώνα». Ο Ευγένιος κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διάρκεια των αιώνων διατήρησε την ορθόδοξη ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης και ενίσχυσε τη θρησκευτική και εθνική συνείδηση και ελευθερία. Επίσης, είχε θέσει υπό την προστασία του τα μεγάλα μοναστήρια της Κρήτης.
«Η σύμβαση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Κρητικής Πολιτείας τη 14η Οκτωβρίου 1900 διασφαλίζει τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κρήτη. Η Εκκλησία χαρακτηρίζεται ημιαυτόνομος κι έχει αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχουμε κατάρτιση τριπροσώπου και εκλογή μητροπολίτου Κρήτης απευθείας από το Φανάρι, ο οποίος εγκαθίσταται με διάταγμα της Πολιτείας», δήλωσε και συνέχισε: «Η αταλάντευτη αφοσίωση του Κρήτης Ευμενίου και μετέπειτα του Κρήτης Ευγενίου επέφεραν την ειρήνη Εκκλησίας της Κρήτης και Οικουμενικού Πατριαρχείου και κληροδότησαν σε εμάς τους νεώτερους, κληρικούς και λαϊκούς, την εκ πεποιθήσεως και εκ παραδόσεως βαθεία ευλάβεια προς το Ιερό Κέντρο της Κωνσταντινουπόλεως».

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

«Αλλά και η σταθερή οιακοστροφία και οικουμενική ποδηγεσία και ευθυδρομία του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου και στις ημέρες μας εξασφαλίζει και εσωτερική ενότητα και χάρη και δύναμη του Θεού, που εξακτινώνεται με την εσωτερική ενότητα και τάξη και στις άλλες Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας Του και στο διαχριστιανικό κόσμο, ακόμη και στους πολιτικούς ηγέτες αλλά και στον πολιτικό σύγχρονο κόσμο», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο βοήθησε ακόμα και στις τοπικές Εκκλησίες να προστατευθούν από τους επίδοξους και αυταρχικούς ηγεμόνες αλλά και οι ίδιες να αναπτυχθούν και να μεγαλουργήσουν, έχοντας πάντοτε την πνευματική θωράκιση, επαγρύπνηση και στοργική κηδεμονία του αιωνόβιου αυτού θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
«Η προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαιώνεται σήμερα από την ύπαρξη και λειτουργία των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τον ιερό θεσμό του Φαναρίου ως θεσμό Διεθνούς Δικαίου και ως επίσημο εκπρόσωπο των ορθοδόξων λαών στην εγγύς και μακρά Ανατολή», κατέληξε ο μητροπολίτης Ιεραπίτνης Ευγένιος.
Ο Πατριάρχης στο τέλος της διάλεξης ευχαριστώντας το Συνοδικό Ιεράρχη της Κρήτης Ευγένιο τόνισε ότι με την ομιλία του αυτή διατράνωσε τα αισθήματα σεβασμού, αφοσιώσεως, ευγνωμοσύνης και τιμής όλων των Κρητικών και όχι μόνο της Ιεραρχίας της Κρήτης προς την ιστορική Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε επίσης στους άρρηκτους δεσμούς Κρήτης και Φαναρίου, στις αρμονικές και ακατάλυτες σχέσεις Κρήτης και Πατριαρχείου και δεν παρέλειψε να τονίσει από τις πολλές του επισκέψεις στην Κρήτη ότι έζησε «από κοντά την αφοσίωση και το σεβασμό των Κρητικών προς το Φανάρι και την υπερηφάνειά τους επιπλέον, διότι ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου και αυτό το τονίζουν κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία».
Στη διάλεξη παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ιεράρχες, ο πρόξενος της Ελλάδος Νίκος Σιγάλας, ο μορφωτικός ακόλουθος Δήμος Κρυστάλλης, άρχοντες του Πατριαρχείου, καθηγητές των ομογενειακών λυκείων της Πόλης και άλλοι.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/02/2009_268955