Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Το πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα πηγάζει από την κρίση στην Αριστερά.

Η αποδυνάμωση των ιδεών της και η έλλειψη θέσεων προκαλεί ζημιά και στη Δεξιά.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλα τα ΜΜΕ έχουν εισέλθει σε έναν υποχθόνιο αγώνα προσηλυτισμού και χειραγώγησης του θεατή με όπλα την παραπληροφόρηση και την διαστροφή της πραγματικότητας. Το τι λέγεται και γράφεται αυτές τις μέρες, κατά της κυβέρνησης, ξεπερνά τα όρια του νοσηρού και αρρωστημένου παροξυσμού . Οι επιθέσεις αποδόμησης και υποτίμησης της κυβέρνησης ξεκίνησαν πολύ πριν αναλάβει την εξουσία ο Καραμανλής με τα σενάρια της «δεξιάς παρένθεσης» που «δυστυχώς» δεν ευοδώθηκαν.
Σήμερα μιλάνε έμμονα και προκατειλημμένα για βαθιά κρίση δημοκρατίας, πολιτικής, οικονομίας και θεσμών. Aποδίδουν μάλιστα αυτή την κρίση αποκλειστικά στον ίδιο τον Καραμανλή χωρίς να συνυπολογίζεται το διεθνές περιβάλλον(που βιώνει μια τεράστια και πρωτοφανή οικονομική κρίση) και το παρελθόν των πασοκικών διακυβερνήσεων (οπότε και εισήλθαν στην Ελλάδα ασύλληπτα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά …… γι’ αυτό το Πασόκ τιμωρήθηκε άρα δεν επιτρέπεται να του αποδίδονται ευθύνες!).
Τα σενάρια αποσταθεροποίησης ενισχύθηκαν με παράλληλες «κοινωνικές εξεγέρσεις» τριών χιλιάδων «οργισμένων» νέων που κατέκαψαν το κέντρο της Αθήνας και μεταφερόμενους κτηνίατρους, ξενοδοχοϊδιοκτήτες, μεγαλέμπορους και αγροτοπατέρες που το παίζουν «επαναστάτες» στα «λιμάνια της οργής». Και αυτό το φαινόμενο της εξασφάλισης των συμφερόντων συντεχνιακών ομάδων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και εις βάρος μικρότερης ισχύος ομάδων, έχει την προέλευσή του στην Αριστερά, αν και το Πασόκ την υφάρπαξε για να καταφέρει να κυβερνήσει, «γλείφοντας» ισχυρές ομάδες πίεσης. Οι «επαναστάσεις» υπερπροβλήθηκαν από όλα τα μέσα και παρουσιάστηκαν ως φορείς ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων και εκφραστών της κοινωνίας(οϊμέ)!!!!
Σε όλο αυτό το μπάχαλο σχεδόν κανένας δεν αντελήφθη την βαθιά κρίση της Αριστεράς σε επίπεδο πολιτικής, ιδεών και προπάντων προτάσεων. Η Αριστερά αρνούμενη τα πάντα εμφανίζεται στεγνή, αποστεωμένη και εν συγχύσει. Κατ’ αρχάς είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν. Όταν επιτέλους διαλυθούν οι όχλοι και οι κραυγές είναι απορίας άξιο η παντελής έλλειψη προτάσεων. Όλη η Αριστερά έχει γίνει «Αυτιάς» και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του. Αυτή του ξεκατινιάσματος! Η ήττα τους όμως είναι σαφής στο πλαίσιο της κοινωνίας που επιδιώκουν. Κανένας δεν πιστεύει ότι απαιτούν μια κοινωνία σοβιετικού τύπου ή μια κοινωνία διαρκούς αμφισβήτησης και άρνησης. Να μας έχουν δηλαδή όλους στους δρόμους, να καίμε και να ζητάμε λεφτά και "ελευθερία στο σύντροφο Γιωτόπουλο"! Είναι παραπάνω από κατανοητό, χωρίς να διατυπώνεται ξεκάθαρα, ότι απαιτούν την ικανοποίηση αυξήσεων, επιδοτήσεων και άλλων λαϊκών απαιτήσεων μέσα στα πλαίσια της δυτικής και αστικής δημοκρατίας. "Μη μου το άστυ τάραττε". Η Αριστερά δυστυχώς έχει απωλέσει το ουτοπικό και πρακτικά ανεφάρμοστο κοινωνικό σύστημα που εκπροσωπούσε. Η "τέλεια" πολιτεία αποδείχτηκε ατελής και ανεφάρμοστη και οι λαοί την απέρριψαν. Μέχρι στιγμής το "σοαιαλιστικό κράτος" δεν έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μοντέλο. Αυτό το ιδεολογικό κενό αποτελεί ήττα και είναι η πηγή του αρνητισμού και της απαξίωσης που χαρακτηρίζει τα κόμματα της «Αριστεράς». Αναγκαστικά μετατρέπονται σε "κινήματα" απλής αμφισβήτησης. Γι’ αυτό σιωπά στο θέμα των προτάσεων και υπόσχεται αφειδώς γενικόλογες παροχές που είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν πράξη. Όταν χάνεις τον παράδεισό σου, βρίσκεις εύκολα τον δρόμο γαι την κόλαση. Και συμπαρασύρεις όσους περισσότερους μπορείς!
Το Πασόκ (ανάλογα με τα κέφια του είναι κεντρώο, κεντροαριστερό ή αριστερό κόμμα) έχει βρει καταφύγιο στη μαύρη προπαγάνδα και αποφεύγει πεισματικά να αποσαφηνίσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, τη στιγμή που ζητά εκλογές, ενώ κρύβει τα πρόσωπα που θα εκτελέσουν το «άγνωστο» πρόγραμμα ή τις πρακτικά ανεφάρμοστες και λαϊκής κατανάλωσης προτάσεις που κατά καιρούς εκτοξεύει … Ελλείψει θέσεων προτιμά τον λαϊκισμό και την πόλωση. Τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές «επιτυχίας». Τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους γιατί αρκετοί από τους νέους αστέρες του περιβάλλοντος ΓΑΠ είναι μολυσμένοι με «τοξικά» σκάνδαλα, πριν καν ξεκινήσουν την πολυπόθητη διαχείριση της εξουσίας τους. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια "φουσκωμένη" και υπερτιμημένη παρέα «κανακάρηδων του εγχώριου και διεθνούς κατεστημένου». Υπενθυμίζω ότι ο Θ. Πάγκαλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με συνέντευξη στα «Νέα», είχε καταγγείλει «τα ψώνια και τους αριβίστες του Πασόκ» και την «κομματική τσογλαναρία». Όλοι αυτοί καραδοκούν και περιμένουν υπομονετικά «το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη κοινωνία» σε μια σοσιαλιστική παρτίδα κολλητών….. Μια ανθρώπινη κοινωνία οφείλει να φροντίζει αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Μόνο που οι κολλητοί διαβαθμίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες έχοντας γνώμονα όχι τις κοινωνικές συγκυρίες αλλά τις κομματικές διασυνδέσεις, από πάνω προς τα κάτω …..

10 σχόλια:

stefanos είπε...

Μόλις είδα το θέμα αυτό
μου ήρθε στο μυαλό
ένα μικρό αρθράκι του κ. Παύλου Τσίμα…
που κυκλοφόρησε στις 10/2/09.
Κυρίως το τέλος του άρθρου του,
που σε κάνει να αναρωτιέσαι
πως θα τα καταφέρει
μια κεντροαριστερή κυβέρνηση,
που παραλαμβάνει τα ηνία
από τα χέρια μιας αποσταθεροποιημένης Δεξιάς,
και που αποσταθεροποιήθηκε
εξαιτίας των ιδεολογικών αδιεξόδων
και κυρίως την έλλειψη θέσεων
της Αριστεράς!

Το άρθρο, έχει ως εξής:

ΤΟ ΣΠΟΡ των δημοσκοπήσεων έχει καταντήσει
πιο βαρετό κι από ένα πρωτάθλημα
στο οποίο ο πρώτος έχει 12 πόντους διαφορά
από τον δεύτερο.
Τις διαβάζουμε, τη μία μετά την άλλη,
εβδομάδα με εβδομάδα, αναζητώντας είδηση.
Και είδηση δεν υπάρχει.
Μόνον ένα σαφές, απλό και πεντακάθαρο συμπέρασμα:
ότι αν οι εκλογές γίνουν στο ορατό μέλλον,
η επόμενη κυβέρνηση της χώρας
θα είναι μια κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Δεν αλλάζει απολύτως τίποτε
το (παρηγοριά στον άρρωστο) εύρημα
πως ο Καραμανλής κρίνεται στις δημοσκοπήσεις
«καταλληλότερος» για πρωθυπουργός.
Καταλληλότερος- και πολύ περισσότερο-
ήταν και ο Σημίτης του Καραμανλή
το φθινόπωρο του 2003,
όταν το ΠΑΣΟΚ βάδιζε προς εκλογική συντριβή.
Καταλληλότερος του Καραμανλή ήταν και ο Γ. Παπανδρέου
στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου του 2004,
χωρίς αυτό να εμποδίσει την επερχόμενη ήττα.

Και δεν επηρεάζει, παρά οριακά μόνον,
η ήπια αναλογικότητα του ισχύοντος νόμου
(ο οποίος είναι, πάντως, εντιμότερος
από τον πονηρούτσικο νόμο Παυλόπουλου).
Η μετεκλογική Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
θα έχει 154, 151 ή 146 βουλευτές- αδιάφορο.
Κυβέρνηση Παπανδρέου θα έχουμε σε κάθε περίπτωση
(ισχυρότερη, μάλιστα,
αν στηρίζεται όχι σε 151 κοινοβουλευτικά πρόβατα στο μαντρί,
αλλά στην υπό όρους κριτική ψήφο εμπιστοσύνης
και άλλου πολιτικού χώρου).

Μένουν, λοιπόν, προς διευκρίνιση δύο ερωτήματα
εξαιρετικά κρίσιμα,
στα οποία όμως καμία δημοσκόπηση
δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Ερώτημα πρώτο:
Τι μπορεί να υποχρεώσει τον Καραμανλή
να προκηρύξει, πρόωρα, εκλογές τις οποίες θα χάσει?

Ερώτημα δεύτερο:
Με ποια κεντρική ιδέα,
ποιες πρωτοβουλίες
και ποιες λύσεις στην αποσκευή της
έρχεται, μέσα στη θύελλα της κρίσης,
μια κυβέρνηση Παπανδρέου?

Και οι δύο ερωτήσεις αναμένουν
- εκτός δημοσκοπήσεων –
απάντηση.

Στ.
(νοιώθω σαν μέλος ομάδας
σκυταλοδρομίας 4Χ400)

Παπουτσάκης είπε...

το άρθρο του ΠΤσίμα είναι αλλαζονικό και προπαγανδιστικό. Στο δικό μου προσπαθώ να αναδείξω την πλήρη έλλειψη θέσεων και προτάσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, την εμπλοκή τους σε συνθηματολογία αρνητισμού και ανυπακοής και όλο αυτό το συνδέω με την , δυστυχώς, αποτυχία της πολιτικής τους πρακτικής. Δυστυχώς και για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο γιατί το φαινόμενο είναι διεθνές.
Τσίμα δεν διαβάζω. Ποιός τον χέζει τον Τσίμα! Για το άρθρο επηρρεάστηκα από το βιβλίο του Μεξικανού και αριστερού φιλόσοφου:"Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία". Πολύ καλό! Αναλύει το νόημα της επανάστασης σήμερα και παραδέχεται ότι η επανάσταση στα κρατικά της σχέδια έχει αποτύχει. Η εξουσία καταλήγει πάντα να είναι δεξιά υπόθεση διότι διαχειρίζεται χρήματα και η Αριστερά σε αυτή την φάση πρέπει να ξαναθέσει το ζήτημα της επανάστασης όχι ως αγώνα για εξουσία, που θα καταλήξει σε δεξιά κυβέρνηση, αλλά ως αγώνα εναντίον της εξουσίας και μόνον. Διαφωνώ βέβαια και στο άρθρο προσπάθησα να συνδέσω την έλλειψη προτάσεων της Αριστεράς με τον αρνητισμό και τα ιδεολογικά κενά της. Από τον Τσίμα που αντιπαραβάλλεις μάλλον δεν τα κατάφερα. Θα ξαναπροσπαθήσω άλλη φορά γιατί στο βιβλίο, του 2002 παρακαλώ, υπάρχουν άλλα δύο κεφάλαια: πέραν της εξουσίας! και η υλική πραγματικότητα και η κρίση του κεφαλαίου, που θεωρείται προφητικό για την σημερινή παγκόσμια κρίση.
Β.Π.
(καλή επιτυχία στην σκυταλοδρομία σας. Ο Τσίμας συμμετέχει;)

stefanos είπε...

Λοιπόν θα σου αποκαλύψω κάτι...
Μιάς και το τελευταίο 48ωρο
σε βρίσκω "ανεβασμένο"
βάζω επίτηδες δολώματα...
Και ο του θαύματος
παίρνω αυτό που επεδίωκα...
χεχεχε...
(μπορει να είμαι εικαστικός
αλλα έχω σπουδάσει και άλλα τινά)
Μου άρεσε ιδιαίτερα
το ερώτημα περί συμμετοχής Τσίμα
στα 4Χ400...
χαχαχαχα...

Στ.

Ανώνυμος είπε...

Κανεις λάθος : Η αριστερά έχει ιδεολογία και αυτη είναι η διάλυση της Ελλάδος.
Αυτος είναι ο λόγος της αντιεθνικιστικής υστερίας,οι καμμένες σημαιες και οι κραυγές κατα του δηθεν ρατσισμού.Αφου απέτυχαν να επιβάλλουν το σοσιαλισμο καθως κατερρευσε παγκοσμιως ελπίζουν να πάρουν ικανοποιηση διαλυοντας τη χωρα μονο και μονο για να την "σπάσουν" στους εθνικοφρονες.Αν αυτη η ψυχολογικη κατάσταση φαινεται παραλογη,και ποτε οι αριστεροι ήσαν λογικοι;

stefanos είπε...

Ehhh...
Almost close to forget...
Are u talking about Halloway?
or...

Στ.

Παπουτσάκης είπε...

john Holloway .... (εκδόσεις Σαββάλας, 2006)
Προσωπικά διαφωνώ αλλά υπάρχουν και αριστεροί που εγείρουν ενστάσεις για το νόημα που δίνει στην "επανάσταση σήμερα" και το καταττάσουν στον λεγόμενο "αυτονομημένο μαρξισμό". Θα μπορούσαμε να πούμε και στον "ιδιωτικό μαρξισμό". Μου αρέσει περισσότερο έτσι, αν και πολλοί ακτιβιστές, νεοαναρχικοί και αντεξουσιαστές το θεωρούν ήδη ως βίβλο της ιδεολογίας τους που "ερμηνεύει", αιτιολογεί και δικαιολογεί την "αντικοινωνική" συμπεριφορά τους.
Δέστε στη διεύθυνση:

http://periodikoalana.blogspot.com/2007/02/blog-post_9052.html

Κριτική στο βιβλίο του Χόλλογουεϊ «Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία»
(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Διάπλους»).

stefanos είπε...

Πολύ απλοϊκά:
Οι βασικές αρχέγονες αφετηρίες
και η γενική φιλοσοφία της αριστεράς
είναι πράγματα που παραμένουν αλώβητα…
Πάντα θα αντιπροσωπεύουν
τις ανάγκες των πολλών
και την ανάγκη για μια δίκαιη κοινωνία…
Άρα πάντα θα αντιπροσωπεύουν
τη δραματική και ξεκάθαρη οριοθέτηση
ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.
Βέβαια το δίλλημα έχει ξεπεράσει πια
τα όρια της μυθολογίας!!!
Δεν πρόκειται να αποφασίσουμε σαν τον Ηρακλή
ανάμεσα στο μονοπάτι της Αρετής ή της Κακίας..
Ο μύθος του Πρόδικου μας φαντάζει τόσο αφελής
όσο και οι επερχόμενες γενιές θα χαμογελούν
για το «1917» και όσα ακολούθησαν…
Κατά συνέπεια πρέπει να δώσουμε
νέο περιεχόμενο στο Καλό και στο Κακό.
Ο θάνατος της Ολιγαρχίας και του Καπιταλισμού
είναι όντως μια δύσκολη υπόθεση
καθώς είναι μια ομάδα και ένα σύστημα
που διαθέτουν δύναμη και μεθόδους μεταλλαγής!
Το τι έγινε στη Ρωσία,
δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα primitive πείραμα.
Σε αντιστοίχιση με το θεόρατο της Ανθρώπινης Ιστορίας
(σαν χρόνος και σαν γίγνεσθαι)
φαντάζει απλά σαν ένα επεισόδιο,
ένα δίδαγμα προς αποφυγή
για τους επαναστάτες του αύριο,
γι’ αυτούς που – επιτέλους –
θα κατακτήσουν την «επί γης βασιλεία»
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν
ότι η επόμενη αριστερή ευκαιρία για το ανθρώπινο είδος
θα προκύψει ύστερα από μια άφατη καταστροφή
Από την απώλεια ελέγχου στην εξέλιξη της τεχνολογίας?
Από την κατάρρευση των δομών
του χρηματοπιστωτικού συστήματος?
Από την κλιματολογική καταστροφή?
Θα δούμε…
Τότε φαντάζομαι ότι η επέλαση των παιδιών μας
δεν θα γίνει στα τσαρικά ανάκτορα,
αλλά κατευθείαν στα χρηματιστήρια
της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Αθήνας
και κυρίως στις «βάσεις δεδομένων»…
Όνειρα?
Χίμαιρες?
Ίσως…
Αλλά τη πιο όμορφο
από το όνειρο και την πίστη σε μια άλλη Ζωή

Στ.

[……….
γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά
αισθάνεται
πως όλα χάθηκαν.
Mην του μιλάτε είναι άνεργος
τα χέρια στις τσέπες του
σαν δυο χειροβομβίδες
.
……….]

stefanos είπε...

Δε χάσαμε
μόνο τον τιποτένιο μισθό μας
Mέσα στη μέθη του παιχνιδιού
σάς δώσαμε και τις γυναίκες μας
Tα πιο ακριβά ενθύμια
που μέσα στην κάσα κρύβαμε
Στο τέλος το ίδιο το σπίτι μας
με όλα τα υπάρχοντα.
Nύχτες ατέλειωτες παίζαμε,
μακριά απ' το φως της ημέρας
Mήπως πέρασαν χρόνια;
σαπίσαν τα φύλλα του ημεροδείχτη
Δε βγάλαμε ποτέ καλό χαρτί,
χάναμε χάναμε ολοένα
Πώς θα φύγουμε τώρα;
πού θα πάμε; ποιος θα μας δεχτεί;

Δώστε μας πίσω τα χρόνια μας
δώστε μας πίσω τα χαρτιά μας
Kλέφτες!
Στα ψέματα παίζαμε!


Στέφανος

[……….
Αφιερωμένο σε κάθε αλλοτριωμένο
και απαλλοτριωμένο…
Ποίηση από το Μανόλη Αναγνωστάκη
……….]

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα άλλα τάχαμε, το ρίξαμε και στην ποίηση τώρα.
Ο κόσμος όλος είναι αναστατωμένος, τώρα συμβαίνουν ανατροπές και αλλαγές για τις οποίες θα γράφουν τα βιβλία και το 2100 και εμείς ασχολούμαστε με την αριστερά και τη δεξιά.
Εντάξει παιδάκια ή (έστω) παλιμπαιδίζοντες μαντράχαλοι, ότι πείτε.
Στην Ελλάδα, όσο δεν θέλουμε να πατάμε τα πόδια μας στη γή τόσο θα συμεριφερόμαστε σαν ΑΤΙΑ.
(Εδώ που τα λέμε, είναι αυτή ανάρτηση;)

stefanos είπε...

Φίλε ελεύθερε
και εντυπωσιασμένε
απο τα όσα συμβαινουν..
μην τρομοκρατήσε,
κάποιος κακοήθης όγκος
της ελεύθερης αγοράς
και του καπιταλισμού είναι

Όσο για την ποίηση,
οκ, είναι η "μαλακία" κάποιων
για να αποφύγουν τη μπόχα
της πραγματικότητας...
Αλλά μπορούμε και να κάνουμε
"μπάχαλο" το μαγαζί
άμα λάχει...
Just like this!

Στ.