Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Οι απάτες κατέστρεψαν την κρητική σταφίδα. Τώρα καταστρέφουν το λάδι…

....... και άλλα αγροτικά προϊόντα!

Φαίνεται ότι ο κομματικός φανατισμός δεν αφήνει περιθώρια για εθνική συνεννόηση ούτε για το λάδι!!!

Το 1991 ξεκίνησε ο νέος «κανονισμός της σταφίδας». Η τιμή της σταφίδας βρέθηκε ποιοτικά, μεταξύ τούρκικης και ιρανικής στην ευρωπαϊκή αγορά, που φυσικά είχαν πολύ κατώτερες τιμές. Η προσπάθεια τότε της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να πείσει τους αγρότες της Κρήτης να ρίξουν την τιμή της σταφίδας, σε ανταγωνιστικότερα επίπεδα, έπεσε στο κενό και οι «εξοργισμένοι» παραγωγοί πυρπόλησαν το κτίριο της Νομαρχίας. Η κατεστραμμένη Νομαρχία αποτελεί τη συμβολική ταφόπλακα του προϊόντος. Το Πασόκ υποκίνησε και «στήριξε» τους αγρότες στις κινητοποιήσεις τους. Υποσχέθηκε ότι «θα σώσει το βασικό αυτό προϊόν της Κρήτης». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε και η νέα κυβέρνηση Πασόκ, το πρώτο που έκαμε ήταν να φέρει σε ισχύ τον κανονισμό της σταφίδας που ήταν η αιτία γενικού ξεσηκωμού στην Κρήτη. Οπότε άρχισε η κατρακύλα της τιμής(βάσει κανονισμού, επίσημα πλέον) εξαιτίας των "τιμών εισόδου" της τούρκικης και της ιρανικής σουλτανίνας στην ευρωπαϊκή αγορά, σε επίπεδα που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί η Κρήτη. Έντρομοι πολλοί παραγωγοί ξεπάτωσαν τα αμπέλια τους. Αρκετοί έμειναν λίγα ακόμη χρόνια λόγω των ….. στρεμματικών ενισχύσεων. Άπληστοι και "αετονύχηδες" αγροτοπατέρες, αυτοί που ηγούνταν στην καταστροφή της Νομαρχίας, δημιούργησαν ένα μεγάλο δίκτυο απατεώνων σταφιδοπαραγωγών που εισέπρατταν τεράστιες στρεμματικές ενισχύσεις χωρίς να έχουν κανένα αμπελώνα και χωρίς να παράγουν καμία σταφίδα. Απλά με τη χρήση εικονικών τιμολογίων. Ο θάνατος της σταφίδας είχε ήδη επέλθει αν και οι ενισχύσεις έπεφταν και κάποιοι σταφιδοπαραγωγοί, μόνο στα χαρτιά, έγιναν βαθύπλουτοι.


Το ψεύτικο επιδοτούμενο χρήμα παρήγαγε μια "αρρωστημένη" αγορά «τιμολογίων» ενώ οι διαμεσολαβητές εκβίαζαν τους πραγματικούς εναπομείναντες αμπελοκαλλιεργητές και τους «έτρωγαν» τα στρεμματικά. Πολλοί γνήσιοι παραγωγοί περίμεναν μέρες έξω από τα οινοποιεία και ζητιάνευαν να πάρει κάποιος, έστω και σε εξευτελιστικές τιμές τη νωπή τους σουλτανίνα. Οι αγρότες της Κρήτης βλέποντας ότι είχαν ουσιαστικά χάσει και τα στρεμματικά και την τιμή άρχισαν να "μισούν" το προϊόν τους, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι γεωπόνοι στις συσκέψεις. Το μισούσαν με το ίδιο πάθος με το οποίο στο παρελθόν το λάτρευαν και έκαιγαν μέχρι Νομαρχίες. Ένας ολόκληρος πολιτισμός που περιστρέφονταν γύρω από τα τεράστια και περήφανα αμπέλια της Κρήτης εξαφανίστηκε. Άνθρωποι που ανατράφηκαν μέσα σε σταφιδάμπελα, δεν ήθελαν ούτε να τα βλέπουν!! Όλα αυτά επί Πασόκ που «είχε λύσεις για την σταφίδα» και άλλες μπαρούφες, που τελικά ικανοποίησαν μόνο τη διαρκή βουλιμία για εξουσία των μεγαλοστελεχών του,.


Περίπου ίδια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στα μουρέλα. Ψεύτικες επιδοτήσεις σε «αγρότες» που δεν έχουν κανένα μουρέλο και πολύ χαμηλή τιμή στο λάδι του πραγματικού ελαιοπαραγωγού, λόγω του ανταγωνισμού που δέχεται πλέον από το λάδι του Μαρόκου, κυρίως! Οι απάτες στο λάδι ξεκίνησαν περί των μέσων της δεκαετίας του 80. Δόθηκαν με λάθος τρόπο και σε λάθος ανθρώπους. "Με μέσο" και πράσινες κάρτες! ! Τα έπαιρναν κάποιοι που ποτέ δεν επένδυσαν σε αγροτικές επιχειρήσεις αλλά σε διεφθαρμένη προσωπική προβολή. Βολεύτηκαν σε ένα τρόπο ζωής που δεν έχει ουδεμία σχέση με την Κρήτη.


Οι πολιτικοί μιλούν για νέες καλλιέργειες και όλοι περιμένουν τη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης και τους νέους εφαρμοστικούς κανονισμούς της Ε.Ε. "μπας και δουν φως στο βάθος του τούνελ".

Οι «ψευτοεπαναστάσεις» των δήθεν «αγανακτισμένων» αγροτών είναι απόλυτα ελεγχόμενες και υποκινούμενες, πάλι από το Πασόκ, πολλά στελέχη του οποίου πουλάνε φούμαρα για 10€/Κg το λάδι.

Κάποιοι σοβαρότεροι μιλάνε για αναμπελώσεις, πιστοποιημένα επιτραπέζια σταφύλια, αποσυνδέσεις ενισχύσεων από την παραγωγή, χαρουπιές, συκιές, τρούφα, σαλιγκαροτροφία, μανιτάρια και άλλες νέες καλλιέργειες χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, έστω συμβουλευτικός.

Οι ηλικιωμένοι πάντως δεν θέλουν με τίποτα να ακούσουν για ξεπάτωμα των μουρέλων μια και έχουν σκάψει τα βουνά με «πρωτόγονα» μέσα για να τα κάμουν ελαιώνες! Τρεις γενιές Κρητικών βλέπουν το «έργο της ζωής τους» να κλείνει τον κύκλο του……. λόγω απατεώνων, παραβάσεων και αγροτοπατέρων που ποτέ δεν είδαν το λάδι ως αγροτικό προϊόν αλλά μόνο ως μέσο εξαπάτησης ευρωπαϊκών και αθηναϊκών κέντρων εξουσίας. Τα δε κομματικά κέντρα της Αθήνας, κυρίως το Πασόκ, θεώρησαν τις επιδοτήσεις ως ιδανικό εργαλείο ψηφοθηρίας και πολιτικών εκβιασμών.

[περιμένουμε στην Κρήτη το νέο Καζαντζάκη που θα περάσει σε βιβλία όλες αυτές τις απάτες των τελευταίων δεκαετιών. Περιέχουν τα πάντα, ως story και είναι πλήρεις από ανθρώπινες συγκρούσεις, λογοτεχνικά ερεθίσματα και πολιτιστικά κίνητρα. Κυρίαρχο δε στοιχείο τους είναι ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι "πράσινες κλίκες" την πλειοψηφία των Κρητικών, ακόμα και αν διόρισαν στο δημόσιο ένα παιδί τους! Οι "έξυπνοι" εκμεταλλεύτηκαν μέχρι αηδίας τα συναισθήματα, τις ευαισθησίες και τις ανάγκες ενός περήφανου λαού, για να εξασφαλίσουν προσωπικά οφέλη και καρέκλες. Φυσικά οι Κρητικοί αγνοούν παντελώς τα "σοσιαλιστικά οράματα" και σήμερα το μόνο που τους ενδιαφέρει πολιτικά, είναι κατά πόσον ανταλλάσσεται η ψήφος τους με κάποια προσωπικά οφέλη!]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για χρόνια μια ποικιλία λαδιού στην Ανατολική Κρήτη βγαίνει ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ σε ποιότητα. Η τύχη της; Αγοράζουν ΧΥΜΑ το λάδι οι Ιταλοί, το συσκευάζουν σε μπουκάλια και το πουλάνε με τα λογότυπά τους βέβαια. Έτσι αυτοί κερδίζουν σε μεροκάματα, χρήμα και διαφήμιση της χώρας τους και εμείς κερδίζουμε το βραβείο της μαλακίας μου μας δέρνει. Συγνώμη για την βρισιά, αλλά έχω αρχίσει να προτιμώ την τουρκική αυτοκρατορία από την νεοελληνική ηλίθια, φασιστική και προδοτική πολιτική.
Έχω επίσης αρχίσει να νοσταλγώ τους γενίτσαρους από τους νεοέλληνες.
ΑΝ κάνω λάθος πέστε μου...