Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Το Associated Press μήνυσε το ζωγράφο του πιο διάσημου πορτραίτου του Obama…..

…….επειδή το ζωγράφισε από φωτογραφία τους!


Η αφίσα βρίσκονταν παντού κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ: Ο Barack Obama κοιτά ελαφρά προς τα πάνω με σκεπτικό βλέμμα, επεξεργασμένο με Warholesque τεχνική και υπογραμμισμένο με την επιγραφή HOPE.

Το σχεδίασε ο Shepard Fairey, καλλιτέχνης στους δρόμους(street artist) του Los-Angeles. Πουλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αφίσες, αυτοκόλλητα και κονκάρδες, ενώ όσα αντίγραφα έχουν υπογραφεί από τον ίδιο, πωλούνται σε αστρονομικές τιμές στο e-Bay.

Ο ίδιος ο Fairey παραδέχτηκε ότι βασίστηκε σε μια φωτογραφία του Obama που τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2006, στο «National Press Club» της Washington, από τον Mannie Garcia και για το Associated Press (AP). Επίσης παραδέχτηκε ότι βρήκε την φωτογραφία στην αναζήτηση του Google, την επεξεργάστηκε στις αρχές του 2008, έφτιαξε χιλιάδες posters, τα οποία πούλησε στους δρόμους και την απελευθέρωσε στο internet.

Ο διευθυντής του AP, Paul Colford, δήλωσε ότι:"Το AP προστατεύει τα δικαιώματά του και εξετάζει το γεγονός. Απευθυνθήκαμε στον πληρεξούσιο του κ. Fairey και βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Ελπίζουμε σε φιλική διευθέτηση του ζητήματος. "

Η πλευρά του Fairey υποστηρίζει ότι ο νόμος τον καλύπτει και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία που βρίσκει στο internet. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας μεταβάλλει την πρωταρχική μορφή και δημιουργεί νέο προϊόν.

Η εικόνα συμπεριλήφθη στα εκθέματα του «Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης» της Βοστώνης και η έκδοση κολάζ ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή της εθνικής στοάς πορτρέτου στην Ουάσιγκτον (National Portrait Gallery).

Η κατάληξη της υπόθεσης θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα και με διεθνή αντίκτυπο.

από την "Chicago Τribune"

Δεν υπάρχουν σχόλια: