Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

στις ΗΠΑ 65.000 απολύσεις μόνον στις 26 Ιανουαρίου. Άρχισαν τα όργανα για τον Ομπάμα!

O Mπαράκ Oμπάμα αντιμέτωπος με την κρίση (από την Καθημερινή)
Το πάρτι τελείωσε και τα πλήθη διαλύθηκαν. Και μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άρχισε να βολεύεται στον Λευκό Οίκο, βομβαρδίστηκε από νέα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία. Αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν, τουλάχιστον, 65.000 απολύσεις μόνον στις 26 Ιανουαρίου.
Η ανεργία, η οποία κυμαινόταν στο 4,9% πέρυσι, εκτοξεύθηκε στο 7,2% κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Μοναδικά στοιχεία που δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας ήταν η αύξηση των πωλήσεων στην αγορά κατοικίας κατά 6,5% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς πλήθος υποψήφιων αγοραστών άρπαξαν πολλές ευκαιρίες μετά τη διετή και πλέον πτώση των τιμών.

Την πρώτη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα αφιέρωσε κάθε λεπτό στο γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το πακέτο συμπεριλαμβάνει 275 δισ. δολάρια σε φοροαπαλλαγές και παροχές, όπως και 300 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμες κρατικές δαπάνες. Σε αυτά τα μέτρα ενσωματώνεται οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες πολιτείες για την παροχή ιατρικής κάλυψης, επιδομάτων ανεργίας κ.ο.κ. Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου, μια ουδέτερη κομματικά επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων, θεωρεί ότι τα δύο τρίτα του πακέτου θα περάσουν στην πραγματική οικονομία μέσα σε 19 μήνες. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες της ύφεσης θα καταστούν ηπιότερες.

Το υπόλοιπο του πακέτου, ωστόσο, περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως είναι, για παράδειγμα, τα 50 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας ή τα 30 δισ. δολάρια για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών, αλλά και τα 20 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των κρατικών συστημάτων υγείας. Ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει αυτές τις δαπάνες ως ένα αρχικό στάδιο σε ακόμη πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι συντηρητικά. Θα μπορούσε, λόγου χάριν, να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για να………

…….. προωθήσει μια δραστικότερη και αμεσότερη μεταρρύθμιση στο κράτος πρόνοιας, τον ενεργειακό κλάδο και τις μεταφορές. Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δρομολογήσει την άμεση εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων και να αφοσιωθεί στη σωστή υλοποίηση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ανάπτυξης.

Οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν στην ανάγκη εφαρμογής ενός πακέτου στήριξης, αλλά υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να αποτελείται από φοροαπαλλαγές. Τα μέλη του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλαν προτάσεις για ένα εναλλακτικό πακέτο, όπου περιλαμβάνονται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 5%, το πάγωμα της φορολογίας στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη και μια γενναία αύξηση των ελαφρύνσεων για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Αλλά οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πεποίθηση ότι έχουν ήδη προωθήσει αρκετές φοροαπαλλαγές στις δικές τους προτάσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων άνοιξε τον δρόμο στο πακέτο των 819 δισ. δολαρίων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με 244 ψήφους υπέρ και 188 κατά. Αλλά, δεν το υποστήριξε ούτε ένας Ρεπουμπλικανός. Πολλά μέτρα που συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, όπως η ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων της κυβέρνησης, παρέμειναν στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να αυξήσει το εύρος της. Τα μέλη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία έχουν τη δυνατότητα να το μπλοκάρουν, αλλά δεν θα το κάνουν. Δεν θέλουν να πάρουν μέρος της ευθύνης για την ύφεση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο του κ. Ομπάμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τοξικούς τίτλους. Κάτω από το αρχικό σχέδιο του τέως υπουργού Οικονομικών, Τζον Πόλσον, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους θα αγόραζε αυτούς τους τίτλους. Το δίλημμα ήταν το εξής: Εάν αγοράζονταν στις τρέχουσες τιμές, τότε άλλες τράπεζες θα έπρεπε να απομειώσουν την αξία τους, αλλά εάν αγοράζονταν σε υψηλές τιμές, τότε θα ήταν μια ακριβή και καθόλου δημοφιλής κίνηση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκέιτνερ, θεωρείται κατατοπισμένος και ικανός, ενώ συμμετείχε ενεργά στη χάραξη των μέτρων στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 700 δισ. δολαρίων. Αλλά ετέθη θέμα ασυνέπειας ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Ο κ. Γκέιτνερ προκάλεσε την αναστάτωση της κινεζικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η χώρα χειραγωγεί την ισοτιμία της, δηλαδή το γουάν. Αλλά προσέθεσε εύστοχα πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο κ. Ομπάμα μπορεί να περπατήσει πάνω σε νερό. Οι θερμοκρασίες στην Ουάσιγκτον ήταν αυτή την εβδομάδα αρκετά χαμηλότερες από το μηδέν. Αλλά θα συναντήσει αρκετά εμπόδια για να επιτύχει τους στόχους που έθεσε, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να του δανείζει χρήματα. Η δεύτερη εβδομάδα διακυβέρνησής του θα είναι εξίσου πυρετώδης. Και ας μη λησμονούμε, ότι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Εξυγίανση και έλεγχος τραπεζών

Το κονδύλι εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ μπορεί να φθάσει το 1 έως και τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ διερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών που ήδη κατέχει το κράτος με κοινές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης και αντιτίθεται με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκέιτνερ, ότι η κρατικοποίηση των τραπεζών δεν περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική ίδρυσης μιας «κακής τράπεζας» για την απορρόφηση των «τοξικών τίτλων» που βαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Υποβάθμισε, παράλληλα, τις εκτιμήσεις που θέλουν ένα σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει κρατικοποίηση τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: