Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

δεκάδες οι θάνατοι ανήλικων αστέγων, στον Καναδά, το 2008

Ογδόντα εννέα άστεγοι ανήλικοι, γνωστοί στις υπηρεσίες προστασίας παίδων του Οντάριο, πέθαναν το 2008, κατά την ετήσια αναφορά του υπεύθυνου προστασίας ανηλίκων, Ίρβιν Έλμαν, σύμφωνα με την οποία -βάσει αστυνομικών στοιχείων- 16 θάνατοι προήλθαν από ατυχήματα, οκτώ από αυτοκτονίες, τέσσερις από δολοφονίες, οκτώ από φυσικά αίτια και 22 από αδιευκρίνιστα αίτια. Επιπλέον, 17 θάνατοι δεν εντάχθηκαν σε κάποια κατηγορία, ενώ 14 περιπτώσεις δεν κρίθηκαν διερευνητέες.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, ποσοστό 45% των νεκρών άστεγων ανηλίκων ήταν κάτω των 12 χρόνων και 32% μεταξύ 12 και 18.

Στην έκθεσή του, ο Έλμαν υποστηρίζει πως ο αριθμός θανάτου των απροστάτευτων παιδιών ήταν εξαιρετικά υψηλός και τονίζει πως «η κοινωνία πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το δραματικό φαινόμενο». Προσθέτει δε, πως οι περισσότεροι θάνατοι, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

kathimerini.gr

12 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Ιταλία: «Απλώθηκε» σ' όλους τους κλάδους η οικονομική κρίση

Τα τελευταία στοιχεία του εμπορικού συλλόγου Movimprese, προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ιταλία, ως προς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης εν εξελίξει. Στην ιταλική πρωτεύουσα, το έτος που μας πέρασε, έκλεισαν οριστικά 24.641 εμπορικές επιχειρήσεις και οι «απώλειες», αφορούν όλους τους τομείς: από τα ξενοδοχεία μέχρι εκείνο των μεταφορών, από τον τριτογενή μέχρι τον τομέα της ένδυσης.

Το στοιχείο, όμως, που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, και σχολιάζεται σήμερα από τους Ιταλούς αναλυτές, αφορά τις αυξανόμενες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης: κάθε μέρα, στη Ρώμη, «κατεβάζουν ρολά» 68 εμπορικές επιχειρήσεις. Η νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται, αφήνουν ένα «κενό», σε σχέση με εκείνες που κλείνουν ή χρεοκοπούν, της τάξης του 30%. Σε ότι αφορά, δε, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα πρώτα στοιχεία του 2009, μιλούν για πτώση του συνολικού «τζίρου» που αγγίζει το 10%, και αναμένεται να επιδεινωθεί.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης, η απόφαση τις αλυσίδας χονδρικής πώλησης τροφίμων «Μetro», να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόλυσης τετρακοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, «το μοντέλο ανάπτυξης της Ρώμης, που τα τελευταία έξι χρόνια είχε παρουσιάσει δείκτες απασχόλησης και κατανάλωσης σε διαρκή ανοδική τάση, δείχνει τώρα αδυναμία και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης».

Η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει μια άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας, μέχρι το καλοκαίρι, είναι «καταδικασμένες» να κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, Διότι, τα ενοίκια των καταστημάτων, στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης, κυμαίνονται από 5.000 έως και 30.000 ευρώ». Παρά ταύτα, ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεχίζει να δείχνει αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο «Καβαλιέρε», τόνισε ότι «η Ιταλία, θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση, πιο εύκολα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στο ότι, οι Ιταλοί, έχουν μια φυσική τάση προς την αποταμίευση».

Ο Μπερλουσκόνι, στην ίδια, πάντα, συνέντευξη, θέλησε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο: «με τον Μπαράκ Ομπάμα, μας ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, εργαζόμαστε, και οι δύο, πολύ σκληρά, και καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε χειροπιαστά αποτελέσματα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2009_268562

Παπουτσάκης είπε...

Νέα κεφάλαια προς στήριξη των τραπεζών διαθέτουν οι ΗΠΑ
Ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα τα «τεστ κοπώσεως» των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Το οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να χορηγήσει επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη των μεγάλων τραπεζών της χώρας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευσή τους, ξεκινώντας ελέγχους την τρέχουσα εβδομάδα για τη διαπίστωση της διαθεσιμότητας κεφαλαίων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια και την ρευστότητα που χρειάζονται για να παρέχουν πιστώσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας με άλλους φορείς. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται με συνέπεια στο πλευρό του τραπεζικού συστήματος στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου χρηματοοικονομικής έντασης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι τράπεζες που χρειάζονται επιπλέον κονδύλια μετά τα ειδικά «τεστ κοπώσεως», και δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν επιπρόσθετα χρήματα από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές.

Οι επιτηρητές θα ξεκινήσουν τα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών στις 25 Φεβρουαρίου για να αξιολογήσουν εάν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να ανταποκριθούν στο «δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2009_268559

Παπουτσάκης είπε...

Μειώνει την παραγωγή της η γερμανική VW λόγω κρίσης

Σε μείωση της παραγωγής της, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, προχώρησε σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στην Ευρώπη Volkswagen AG, υπό το βάρος της επιδείνωσης της κρίσης στον κλάδο παγκοσμίως.

Μεταξύ 60.000 και 92.000 εργαζόμενοι ενδέχεται να πληγούν από την αναστολή της παραγωγής του γερμανικού ομίλου για μία εβδομάδα.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρίας να αποφύγει υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα σε μια συγκυρία απότομης πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Ήδη, οι ανταγωνιστές της VW, η Daimler και η BMW έχουν ανακοινώσει σχέδια μείωσης των εργατοωρών στις μονάδες παραγωγής τους.

Η έναρξη της μείωσης παραγωγής στη VW λαμβάνει χώρα σε μια μέρα που το Βερολίνο επανέλαβε την έκκλησή του προς την Opel, τη θυγατρική της General Motors, να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης πριν εξετάσει η κυβέρνηση Μέρκελ κρατική βοήθεια για τη δοκιμαζόμενη εταιρία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2009_268544

Παπουτσάκης είπε...

Περικοπές θέσεων εργασίας στη Vodafone Βρετανίας

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα περικόψει στη Βρετανία η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone Plc -ίσως από αύριο- σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sky News.

Η Vodafone, στην οποία απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι, είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως θα εξοικονομήσει ρευστότητα, μειώνοντας κατά 1 δισ. στερλίνες τις δαπάνες. Η εταιρία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένη περικοπή θέσεων εργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2009_268578

Παπουτσάκης είπε...

Ο Ομπάμα θα διορίσει επόπτη για τον έλεγχο των 787 δισ. δολαρίων

Με κύριο στόχο να αντικρούσει τις επικρίσεις ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο παροχής κινήτρων στην αμερικανική οικονομία, ύψους 787 δισ. δολαρίων είναι υπερβολικά δαπανηρό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να διορίσει έναν επόπτη, έργο του οποίου θα είναι η εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης και διάθεσής τους.

Ο Ομπάμα πρόκειται να διορίσει τον Ερλ Ντιβάνι ως επικεφαλής μίας ομάδας μάναντζερ, η οποία θα επιβλέπει τις δαπάνες στα δημόσια έργα που θα δρομολογηθούν στα πλαίσια του σχεδίου, διασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρξουν υπερβολικές δαπάνες και πως η χρήση των κονδυλίων θα γίνει με διαφάνεια.

Ως γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικών, ο Ντιβάνι έχει ερευνήσει ήδη μία σειρά σκανδάλων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ανακοίνωση του διορισμού θα πραγματοποιήσει ο Ομπάμα στη συνάντησή του με μέλη του Εθνικού Οργανισμού Καυβερνητών, ενώ θα ζητήσει από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβλέψει την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα κίνητρα, συναντώντας συχνά τους κυβερνήτες και δημάρχους, που θα λάβουν κονδύλια για έργα υποδομής, καθώς και με αρμόδια μέλη της κυβέρνησης, τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2009_268461

Παπουτσάκης είπε...

Κάτω από την ονομαστική τους αξία 1 στις 6 μετοχές των FTSE-20 και Mid Cap 40

Του Ανεστη Ντοκα

Η καταρράκωση του ελληνικού χρηματιστηρίου (-70,4%) από την 1η Νοεμβρίου 2007 μέχρι σήμερα, έχει επιφέρει ένα πραγματικό «βατερλώ» στις μετοχές, αφού 1 στις 6 σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν διολισθήσει κάτω από την ονομαστική τους αξία. Στη πράξη αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι δεν αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό η πραγματική αξία της επιχείρησης, αφού στις προβληματικές εισηγμένες λόγω ζημιών και υψηλού δανεισμού έχουν αρχίσει και προστίθενται και υγιείς επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη διολίσθηση του χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει ανατραπεί, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων με κερδοφορία να οδηγηθούν οι μετοχές τους κάτω από την ονομαστική τους αξία. Η πτώση της χρηματιστηριακής τιμής κάτω από την ονομαστική αξία αποδεικνύει επίσης τη μεγάλη υποτίμηση της αγοράς αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη των μετόχων βασικών και μικροεπενδυτών που δεν τοποθετούνται θεωρώντας ότι υπάρχει περαιτέρω πεδίο διολίσθησης των μετοχών. Εχουμε δηλαδή εισέλθει σε μία χρηματιστηριακή περίοδο πραγματικής στρέβλωσης των τιμών, οι οποίες δεν υπακούουν σε θεμελιώδη μεγέθη ή στις προοπτικές των εταιρειών αφού το 2009 θα κριθεί για πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο πόσο λαβωμένες θα βγουν από τη κρίση αλλά και εάν θα επιβιώσουν. Ειδικά όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλό δανεισμό και δεν κατορθώσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό μεταφέροντας τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε μακροπρόθεσμα θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Τι σημαίνει όμως για μία εισηγμένη η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή να υπολείπεται της ονομαστικής αξίας; Καταρχήν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου υπό το άρτιο. Σε περίπτωση που η εταιρεία είναι ζημιογόνος μπορεί να πραγματοποιήσει κεφαλαιοποίηση ζημιών προχωρώντας σε μείωση του αριθμού των μετοχών και να ξεπεράσει η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή την ονομαστική αξία. Αντίθετα στις εισηγμένες που δεν έχουν αρνητικά αποθεματικά και πρέπει να πάνε σε αύξηση κεφαλαίου τότε είναι υποχρεωμένοι οι μέτοχοι να αγοράσουν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου οι μετοχές της Coca Cola και της Πειραιώς είναι τα δύο blue chips που η χρηματιστηριακή τους τιμή βρέθηκε κάτω από την ονομαστική αξία όπως ακριβώς δίνεται και από τον πίνακα που δημοσιεύεται και επεξεργάστηκε η Κύκλος χρηματιστηριακή και ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης Κωνσταντίνος Βέργος. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Mid Cap 40 συνολικά 8 μετοχές βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία και ειδικότερα πρόκειται για τις κατασκευαστικές εταιρείες Αττι-Κατ, Μηχανική και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η μετοχή της Ιντρακόμ με τη σημαντική πτώση που καταγράφει τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης σε αυτή την κατηγορία των μετοχών βρίσκεται η τράπεζα Proton και η εταιρεία πληροφορικής Forthnet.

Εάν προχωρήσουμε και σε ακόμη χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις τότε το ποσοστό αυξάνεται και οδηγούμαστε σε μία αναλογία 1 στις 3 εισηγμένες. Πολλές εισηγμένες με χαμηλά περιθώρια κέρδους και υψηλό δανεισμό διολισθαίνουν καθημερινά με ελάχιστο όγκο συναλλαγών ως αποτέλεσμα της απαξίωσης που χαρακτηρίζει ολόκληρο το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εξηγώντας το φαινόμενο της υποχώρησης της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής από την ονομαστική της αξία, ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών σημειώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» τα εξής:

«Η σημαντική πτώση τιμών οδηγεί σε προσέγγιση όχι μόνο της αξίας ιδίων κεφαλαίων αλλά και της ονομαστικής αξίας, η οποία ιδιαίτερα στις περιπτώσεις έκδοσης προνομιούχων μετοχών θεωρείται βάση όχι μόνο για την απόδοση τόκων αλλά και για την επιβάρυνση ή όχι των αποτελεσμάτων περιόδου σε περίπτωση επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών από την εταιρεία, όπως εξετάζεται σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζών. Υπό αυτή την έννοια, και με δεδομένη την επαναφορά του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος σε εταιρείες με σταθερή κερδοφορία και μέρισμα, η σχέση τιμής προς ονομαστική αξία καθίσταται επενδυτικά ενδιαφέρουσα και θα απασχολήσει εντονότερα στο μέλλον τόσο διαχειριστές χαρτοφυλακίων όσο και επενδυτές».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100022_22/02/2009_304447

Παπουτσάκης είπε...

Από τη Δανία η πρωτοποριακή ιδέα

H πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές Δανία είναι η χώρα που γέννησε και έκανε πράξη την ιδέα του «πράσινου νησιού». Tο 1997, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να στοιχηματίσει στο κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών ενέργειας μιας τοπικής κοινωνίας αποκλειστικά από AΠE. Προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού τον οποίο κέρδισε το νησί Samso με πληθυσμό γύρω στις 4.000 κατοίκους. Δέκα χρόνια μετά οι κάτοικοι του Samso καλύπτουν σε ποσοστό 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από αιολικά πάρκα και το 75% των αναγκών τους σε θέρμανση από φωτοβολταϊκά και καύσιμη ύλη βιομάζας. Οι μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή με αυτοκίνητα που καίνε βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Tο Samso καταγράφεται διεθνώς ως η πρώτη σύγχρονη και αυτάρκης ενεργειακά κοινότητα. Tο νησί είναι διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας στο οποίο και πουλάει το περίσσευμα ενέργειας που παράγει από τις ανεμογεννήτριες. Oι κάτοικοι του Samso όχι μόνο στήριξαν το εγχείρημα, αλλά έγιναν και μέτοχοι. Tο δανέζικο «πείραμα» πέτυχε και το Samso αποτελεί παγκοσμίως σημείο αναφοράς για ανάλογους πειραματισμούς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_22/02/2009_304437

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100006_22/02/2009_304436

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100007_22/02/2009_304435

Παπουτσάκης είπε...

Οι εστίες προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας
Παρα την υψηλη ρευστότητα, η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση των εξαγωγών αποτελούν πηγές ανασφάλειας για την ασιατική χώρα

The Economist

H Kίνα βρίσκεται εν μέσω μεγάλης «ξηρασίας». Aντίθετα, το τραπεζικό της σύστημα είναι «πλημμυρισμένο» με ρευστότητα. Οταν οι περισσότερες οικονομίες ασφυκτιούν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κινεζικές τράπεζες αύξησαν τις δανειοδοτήσεις κατά 21% το έτος που έληξε τον Iανουάριο. Yπάρχουν μερικά στοιχεία, λοιπόν, που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας. Eίναι άραγε αυτά τα πρώτα σημάδια μιας οικονομικής άνοιξης;

Οχι απαραίτητα. Yπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με τις άμεσες προοπτικές της Kίνας. Δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού κράτους δεν παρέχουν καμία βοήθεια στο να παρακολουθήσουμε την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής της ασιατικής χώρας. H εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας έχει αποφασίσει να μην ανακοινώσει στοιχεία για τον Iανουάριο σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις, επειδή θα είναι διαστρεβλωμένα λόγω της αργίας για το ξεκίνημα του νέου κινεζικού έτους.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν τυχόν στατιστικές ανακρίβειες, τα στοιχεία του Iανουαρίου για την οικονομική δραστηριότητα της Kίνας θα ανακοινωθούν την ίδια στιγμή όπως και τον Φεβρουάριο. Eν τω μεταξύ, οι αναλυτές που ασχολούνται με την Kίνα θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού για στοιχεία.

Ενα αισιόδοξο δείγμα είναι οι τιμές των μετοχών. Εχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Nοέμβριο – αν και υποχώρησαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα. Mερικοί έσπευσαν επίσης να επικεντρωθούν στον μεταποιητικό δείκτη PMI, ο οποίος αυξήθηκε τον Iανουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ομως αυτό δεν δείχνει όλη την εικόνα. H κυβέρνηση της Kίνας έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει τον στόχο της για ανάπτυξη της τάξεως του 8% το 2009 λόγω και της πτώσης στις εξαγωγές εξαιτίας της ύφεσης στις HΠA, την Eυρώπη και την Iαπωνία.

Kι επίσης μεγάλο ζήτημα ενδέχεται να αναδειχθούν οι άνεργοι. H κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει «σε επιφυλακή» λόγω της «ύπαρξης εχθρικών δυνάμεων» οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια χρησιμοποιώντας τα δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων ανέργων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. H ανεργία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα ακόμη αγκάθι στην οικονομική πορεία και ανάπτυξη της χώρας. Aπό τα 130 εκατομμύρια εργαζομένους οι οποίοι άφησαν τα χωριά τους για να κατέβουν και να πιάσουν δουλειά στα τεράστια βιομηχανικά κέντρα της Kίνας, τα 26 εκατομμύρια έχουν χάσει τη δουλειά τους σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι ο δανεισμός από τις τράπεζες έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Kαι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι του παζλ. Oι περιορισμοί και έλεγχοι που είχαν τεθεί στις πιστώσεις αφαιρέθηκαν τον Oκτώβριο και οι τράπεζες αμέσως «πλημμύρισαν» τις πιστωτικές ροές.

Tα νέα δάνεια τον Iανουάριο ήταν διπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια των εορτών για το νέο κινεζικό έτος.

Oρισμένοι αναλυτές είναι περισσότερο απαισιόδοξοι και τονίζουν ότι η άνοδος στα δάνεια αφορά κατά κύριο λόγο τα βραχυπρόθεσμα. Ομως και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα δάνεια έχουν σημειώσει ισχυρή αύξηση, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης του κράτους έχει αρχίσει να αποδίδει. Eπίσης, οι εταιρείες και οι τράπεζες στην Kίνα διατηρούν σχετικά «καθαρούς» ισολογισμούς.

H εκτίμηση πως θα υπάρξουν αυξημένες δαπάνες για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρόμων έχει βοηθήσει επίσης στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.

Oι κινεζικές τιμές για τον χάλυβα έχουν αυξηθεί κατά 20% από τον Nοέμβριο κι ο δείκτης Baltic Dry, που μετράει τα ποσοστά μεταφοράς πρώτων υλών (κι άρα τη ζήτηση), έχει υπερδιπλασιάσει τα κέρδη του αν και παραμένει περίπου κατά 84% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο που είχε ανέλθει το 2008. Aυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες ξαναγεμίζουν τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες. Ομως, σύμφωνα με τον αναλυτή στην Standard Chartered, Στίβεν Γκριν, τα αποθέματα των ολοκληρωμένων προϊόντων αυξάνονται κι αυτά. Aυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα σημειώσει πτώση τους ερχόμενους μήνες. Kαι εξαιτίας αυτού, τα οικονομικά στοιχεία στην Kίνα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν. Tα πρώτα σημάδια της άνοιξης είναι πολύ ευαίσθητα στον πάγο, κι αυτό ισχύει και με οικονομικούς όρους.

Kαι εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και ποιος θα είναι ο αναθεωρημένος στόχος για την ανάπτυξη του 2009, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να τον αναθεωρήσει.

Oποιοσδήποτε ρυθμός ανάπτυξης κάτω του 6% ή του 7% ανά πάσα στιγμή θα επηρεάσει σφόδρα τα ποσοστά απασχόλησης και θα οδηγήσει σε κοινωνική αποσταθεροποίηση, τονίζουν οι αναλυτές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100021_22/02/2009_304430

Παπουτσάκης είπε...

Στα χέρια της Δύσης η τύχη της Ανατολικής Ευρώπης
Αν και η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να αναμειχθεί σε μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης, όμως δεν θα αφήσει τους γείτονές της στην οικονομική αναρχία

Τhe Economist

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη στις ανατολικές της περιφέρειες. Εάν, όμως, η Δύση τις συνδράμει, η κατάρρευσή τους θα αποτραπεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι είχαν προηγηθεί το 1997 οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και μετά το 2001 ακολούθησαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μήπως εφέτος ήρθε η σειρά της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλτικών Χωρών; Πάντως, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες ήδη ζουν μια παρατεταμένη περίοδο νευρικότητας και ραγδαίων μεταβολών, στοιχηματίζουν ότι μία ή και περισσότερες χώρες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Το σοβαρότερο μειονέκτημά τους είναι ότι το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα στηρίζεται με έναν κακό συνδυασμό στις ημέτερες τράπεζες και τις χαλαρά ελεγχόμενες θυγατρικές των δυτικών ομίλων. Κατά τη διάρκεια των ετών της άνθησης των τραπεζικών υπηρεσιών, το σύστημα καταβρόχθιζε ρευστό από το εξωτερικό, οδηγώντας στη δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αμφότερες οι κατηγορίες τραπεζών σήμερα επωμίζονται προβληματικά χαρτοφυλάκια πιστώσεων, ως αποτέλεσμα ενός δανεισμού άνευ ορίων συνήθως σε ξένο νόμισμα. Μερικές από τις εντόπιες τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει ήδη, ενώ αρκετές από τις αλλοδαπές στηρίζονται στην αμφίβολη καλή διάθεση των μητρικών τους να τις χρηματοδοτήσουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις τράπεζές της να συγκρατήσουν τη δανειοδότησή τους προς τις βαλκανικές χώρες.

Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τη δυτική Ευρώπη έχουν υποχωρήσει, ενώ αναμένεται ότι αντιστοίχως και τα εμβάσματα των μεταναστών θα μειωθούν. Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές χάλυβα και γαιάνθρακα προς τη Ρωσία, φαίνεται ότι εγκατέλειψε τη συμφωνία, την οποία μόλις προ τριμήνου συνήψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο ενός προγράμματος σωτηρίας ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Λεττονία, την οποία επίσης στήριξε το ΔΝΤ, αναμένει μείωση του ΑΕΠ της κατά 12% εφέτος. Η κατάρρευση στην παραγωγή της συγκεκριμένης περιφέρειας ενδεχομένως να αποδειχθεί τότε σοβαρή και μεγάλη όσο η αντίστοιχη στη νοτιοανατολική Ασία πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχει, όμως, μία διαφορά στην περίπτωση της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλτικών Χωρών. Σήμερα όλο ο κόσμος βρίσκεται σε μια χαώδη κατάσταση, ενώ έκτοτε οι ασιατικές οικονομίες ανέκαμψαν εξαιτίας των εξαγωγών τους.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία έχουν περικόψει τα επιτόκιά τους για να αμβλύνουν τις πιέσεις στην οικονομία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν πιέσεις στα νομίσματά τους. Η αγωνία των νοικοκυριών εντείνεται, ειδικά για όσα διατηρούν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ή ευρώ. Η Ουγγαρία έχει χρέος σχεδόν ισοδύναμο με το ΑΕΠ της. Ακόμα και όσες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πολιτικές, ώστε να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο από την κρίση, περιστέλλουν τις δημόσιες δαπάνες. Κι αυτό εν μέρει γιατί πιστεύουν ότι η μείωση των ελλειμμάτων θα τις βοηθήσει να φθάσουν στην (υποτιθέμενη) ασφάλεια της Ζώνης του Ευρώ.

Για τέσσερις χώρες, τις τρεις Βαλτικές και τη Βουλγαρία, το ισχυρό ευρώ συνιστά πρόβλημα, εφόσον έχουν προσδέσει τα νομίσματά τους σε αυτό. Ορισμένοι φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η κρίση της Αργεντινής του 2000 - 2001, όταν η χώρα προσπάθησε να διατηρήσει τη σύνδεσή της με το δολάριο.

Είναι αναπότρεπτη η ύφεση, αλλά δεν θα πρόκειται για μία καταστροφή συνολική. Αρχικά, τουλάχιστον, ο όρος «Ανατολική Ευρώπη» είναι ανακριβής. Οι πονοκέφαλοι των τραπεζών στο Καζαχστάν ή τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ουκρανίας δεν σχετίζονται με τις χώρες εκείνες, οι οποίες αν και μικρότερες είναι πλουσιότερες, διαθέτουν καλύτερη διοίκηση και συμμετέχουν ήδη στην Ε.Ε. Εάν η Ουκρανία χρεοκοπήσει ή πιθανότερα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, δεν χρειάζεται να πλήξει κι άλλες χώρες. Οσο δε για τα νέα μέλη της Ε.Ε., υπάρχει πιθανότητα βοήθειας από τη Δύση. Τα τραπεζικά τους συστήματα είναι πολύ πιο αλληλοδιαπλεκόμενα από τα αντίστοιχα στην Ασία προ δεκαετίας, ενώ οι ξένες τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους, δεν αναμένεται να απομακρυνθούν. Οι Βαλτικές Χώρες έχουν το πλεονέκτημα των εγγυήσεων, τις οποίες παρείχε η σουηδική κυβέρνηση προς τις τράπεζές τους με δραστηριότητες εκεί. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιθυμούν να αναμειχθούν σε μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης, τελικώς θα αναγκαστούν να το πράξουν. Ακόμα και οι πιο κοντόθωροι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν πρόκειται να οδηγήσουν τους γείτονές τους στην οικονομική και πολιτική αναρχία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/02/2009_304427

Παπουτσάκης είπε...

Τρία μέτωπα κινδύνου για τις δυτικές τράπεζες

Τhe Economist

Οταν οι τράπεζες σβήνουν τις κατακτήσεις τους από το χάρτη τότε, ξεκινά μια σειρά προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαρτογράφηση αφορά το δίκτυο που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τώρα, οι ίδιες φαίνεται να αναδιπλώνουν τις δυνάμεις τους σε μια περιοχή που για ορισμένους φθάνει μέχρι το Καζακστάν. Εάν αποδεχτούμε αυτόν τον ορισμό προκύπτει ότι έως και τα τέσσερα πέμπτα του ενεργητικού των τραπεζών εκεί ελέγχονται από ξένους.

Η παγκόσμια κρίση τερμάτισε απότομα την άνθηση της αγοράς δανείων και πιστώσεων στην ανατολική Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και οι ισοτιμίες τους έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση, λόγω και της μεγάλης μείωσης στις εισροές κεφαλαίων. Τα πιστωτικά παράγωγα (credit default swaps), που προσμετρούν τον κίνδυνο επισφάλειας, στα ομόλογα των κρατών αυτών διευρύνονται όλο και περισσότερο όσο κατευθυνόμαστε ανατολικότερα. Οταν οι κυβερνήσεις διατρέχουν κίνδυνο επισφάλειας τότε τα τραπεζικά συστήματα αυτών των χωρών παγιδεύονται σε μεγάλα προβλήματα. Κατά συνέπεια, δέχονται πιέσεις οι ισολογισμοί δυτικών τραπεζών που έχουν αναπτύξει παρουσία σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Αυστρία, όπου εδρεύουν οι Raiffeisen και Erste Bank, έχει χορηγήσει δάνεια 230 δισ. ευρώ ή 293,5 δισ. δολαρίων στην περιοχή, ένα ποσό που αντανακλά στο 80% του αυστριακού ΑΕΠ. Κατ΄επέκταση, οι αποδόσεις των αυστριακών ομολόγων πλησιάζουν με αυτές των ιταλικών, τα οποία συμπεριφέρονται πιο «άτακτα» από τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν τρία μέτωπα κινδύνου για τις δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη. Πρώτον, οι επισφάλειες αυξάνονται κατακόρυφα όταν υπάρχει κύμα καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση δανείων, ιδιαίτερα για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα που υποχωρεί έναντι του δικού τους. Δεύτερον, η ανισορροπία στις ισοτιμίες οδηγούν σε συρρίκνωση του ενεργητικού έναντι των υποχρεώσεων μιας τράπεζας, «τρώγοντας» τα κεφάλαιά τους. Τρίτον, οι θυγατρικές είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της μαζικής φυγής πελατών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η μητρική στη δυτική Ευρώπη θα πρέπει να παρέμβει με κεφάλαια και ρευστό.

Ή όχι; Η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s τηρεί επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των μητρικών να υποστηρίξουν τις θυγατρικές σε αυτές τις χώρες, τις υποχρεώσεις των οποίων, τυπικώς, δεν εγγυώνται καθόλου. Σε ένα απλουστευμένο σενάριο, μια δυτική τράπεζα που αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές θα μπορούσε να αποχωρήσει, περιορίζοντας το πλήγμα από τις διαγραφές στην αξία της συγκεκριμένης επένδυσης.

Τώρα, είναι κάτι τέτοιο εφικτό στην πραγματικότητα; Μια από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της απότομης αύξησης και συνακόλουθης πτώσης στη διάθεση πίστωσης είναι ότι τα δάνεια ξεπερνούσαν τις καταθέσεις, αναγκάζοντας τις μητρικές να δανείσουν κεφάλαια στις θυγατρικές. Τέλος ενέχει και ο κίνδυνος της δυσφήμισης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/02/2009_304426

Παπουτσάκης είπε...

Σε ασφυκτικό κλοιό οι αυστριακές τράπεζες

Σε μία ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία, οι διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και τις βαλτικές χώρες. Ειδικά οι τράπεζες της Αυστρίας φέρονται ως οι πλέον ευάλωτες με έκθεση περίπου 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τους υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Οπως εκτιμά η Moody’s Investors, ενδεχομένως τα αυστριακά ιδρύματα να δουν τη δανειοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, εάν οι αντίστοιχες προβληματικές οικονομίες κατέρρεαν. Η Αυστρία, η οποία μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι και η περισσότερο εκτεθειμένη στις ανατολικοευρωπαϊκές και βαλτικές χώρες, ζητεί να αναληφθεί κοινή δράση για τη στήριξή τους. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, κάνει έκκληση στις Βρυξέλλες να αναλάβουν ηγετικό και συντονιστικό ρόλο σε μία κοινή εκστρατεία με αυτόν το στόχο.

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας έσπευσε να δηλώσει ότι οι σημαντικότερες τράπεζες της χώρας έχουν επαρκή κεφάλαια καθώς και ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας. Επιπλέον, συνεργάζονται στενά με τις θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση της Μοοdy’s, ως επί το πλείστον οι μητρικές των ανατολικοευρωπαϊκών τραπεζών εδράζονται σε έξι χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, και τη Σουηδία. Καλύπτουν το 84% των συνολικών πιστώσεων, που δόθηκαν από τη Δύση στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά οι αυστριακές τράπεζες με δραστηριότητες στην Κεντρική, την Ανατολική και την Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν χορηγήσει το ένα πέμπτο των εν λόγω πιστώσεων.

Ορισμένες από τις χώρες της περιφέρειας έχουν ήδη προστρέξει για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες θα τις ακολουθήσουν- τουλάχιστον, όπως προβλέπει ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού. Η Γερμανία, πάντως, εάν χρειαστεί, θα στηρίξει το διεθνή οργανισμό στο έργο του αυτό, δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο, εν μέσω μεγάλων προσδοκιών για τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην αρωγή των ανατολικοευρωπαϊκών και βαλτικών οικονομιών, η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να συνδράμει χρεοκοπημένες χώρες της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε προηγηθεί ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Είχε δηλώσει πως δεν είναι σωστό να υπάρξει κοινή λύση για τις προαναφερθείσες χώρες, εφόσον ορισμένες ανήκουν στην Ε.Ε. και άλλες όχι. Επιπροσθέτως, προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών με κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τα εθνικά τους νομίσματα, προξενώντας νευρικότητα στις αγορές. Ο κ. Αλμούνια αναφερόταν στον Πολωνό πρωθυπουργό ο οποίος, κατά ασυνήθιστο τρόπο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πιθανώς να προασπισθεί το ζλότι, εάν υποχωρήσει η ισοτιμία του στα επίπεδα 5 ζλότι προς 1 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/02/2009_304425

Παπουτσάκης είπε...

Η μειωμένη εισροή κεφαλαίων απειλεί τη Λατινική Αμερική

Της Σοφιας Σκουλικαρη

Την εβδομάδα που πέρασε, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Λατινικής Αμερικής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών. Στις αρχές του μήνα, αναλυτές της Nomura International υποβάθμισαν τις δύο κορυφαίες ισπανικές τράπεζες, Banco Santander και BBVA –8η και 16η τράπεζα στον κόσμο, αντίστοιχα– επικαλούμενοι την έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά, αλλά και την επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος στο Μεξικό και στη Λατινική Αμερική. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην περιφέρεια.

Οι ισπανικές τράπεζες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η επιχειρηματική διείσδυση Ευρώπης και ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, και το αντίστροφο. Στην Ισπανία, οι ταχείς ρυθμοί αύξησης της ανεργίας και η κατάρρευση της αγοράς κατοικίας, σε συνδυσμό με τη δραστική συρρίκνωση της κατανάλωσης, επιβαρύνουν την πιστωτική ανάπτυξη. Η BBVA αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 33% των καθαρών κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Santander 19%, μετά την εκτίναξη των ανενεργών δανείων λόγω επιδείνωσης των βασικών αγορών τους. Αμφότερες οι τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες στο σκάνδαλο Μέιντοφ και έκαναν προβλέψεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους. Η BBVA –ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης τράπεζας του Μεξικού και με το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό δίκτυο στη Λατινική Αμερική– προχωρεί τώρα σε περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% του δυναμικού της στις τέσσερις τράπεζες που εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Η Λατινική Αμερική έχει προς το παρόν επιδείξει ασυνήθιστη ανθεκτικότητα στις σημερινές συνθήκες απ’ όσο τις τελευταίες δεκαετίες, όταν το όνομά της είχε γίνει συνώνυμο της οικονομικής κρίσης. Δεν παύει, ωστόσο, να υφίσταται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κάμψης.

Ερευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ιfo και του Getulio Vargas Foundation (FGV) της Βραζιλίας έδειξε ότι οι προοπτικές των οικονομιών της περιφέρειας είναι οι χειρότερες των τελευταίων 19 ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 2,9 μονάδες, έναντι 3,4 τον Οκτώβριο, διαμορφούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1990. Περί τις 8 από τις 11 χώρες της περιφέρειας εμφάνισαν δείκτες κάτω του 5, κάτι που δείχνει ότι η Λατινική Αμερική στο σύνολό της διακατέχεται από προσδοκίες ύφεσης.

Αναλυτές διευκρινίζουν ότι η περιφέρεια στο σύνολό της έχει υψηλά επίπεδα συναλλαγματικών αποθεμάτων και χαμηλό εξωτερικό χρέος. Παράλληλα, η αναλογία δανείων/καταθέσεων ανέρχεται περίπου στο 100%, κάτι που σημαίνει πως επειδή τα δάνεια χρηματοδοτούνται από τις καταθέσεις, δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης από διεθνείς πηγές. Ωστόσο, η διεθνής κρίση ρευστότητας, η μειωμένη εισροή ξένων κεφαλαίων και η γενικότερη αποστροφή κινδύνου την έχουν αναμφίβολα επηρεάσει. Εκεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ελλοχεύουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Οπως προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές θα διαμορφωθούν φέτος κατά 82% χαμηλότερα έναντι του 2007. Οπως παρατήρησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, η περιφέρεια άρχισε να βιώνει δραστική πτώση των εισροών αυτών ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/02/2009_304424