Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

"Νέα ισορροπία υπό διαμόρφωση"


Για τον Κώστα Καραμανλή, το στοίχημα του ανασχηματισμού ήταν κρισιμότατο. Η θετική του προσωπική εικόνα ισορροπούσε επικίνδυνα με την προβληματική κυβερνητική του εικόνα. Αρα η κυβερνητική εικόνα έπρεπε να αλλάξει. Αλλιώς θα συμπαρέσυρε την προσωπική του εικόνα, που αποτελούσε και το τελευταίο ανάχωμα στην επικίνδυνη διολίσθηση της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Οι δύο προηγούμενοι ανασχηματισμοί του είχαν απήχηση στην κοινή γνώμη. Ομως η πρόκληση που αντιμετώπιζε στη φάση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ισως μάλιστα να ήταν και η τελευταία ευκαιρία του για να αποφύγει την εδραίωση ενός μη αναστρέψιμου κλίματος. Ο ανασχηματισμός θα έπρεπε να δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει εισακουσθεί η κοινή γνώμη. Οτι είναι τολμηρός, χωρίς να καταργεί στοιχεία κυβερνητικής σταθερότητας. Τα μέτωπα ήταν πολλά και φορτισμένα: Η οικονομία. Η δημόσια τάξη. Η παιδεία. Τα φορτία ζητημάτων αιχμής όπως το Βατοπαίδιο, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον ανασχηματισμό είναι ξεκάθαρες: Σύμφωνα με την GPO, το 47% (με 47,2% να εκφράζουν την αντίθετη άποψη) τον αντιμετωπίζει θετικά. Θετικές κρίσεις εκφράζει το 81% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αρκετά υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (από 20% έως και 37%). Παράλληλα, οι θετικές κρίσεις για τον πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό βρίσκονται στο 45,5%, σημειώνοντας βελτίωση 4% από την προηγούμενη μέτρηση. Θετικά για τον Κώστα Καραμανλή εκφράζεται το 83% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 14% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια έρευνα δείχνει υψηλά ποσοστά που επιθυμούσαν την αντικατάσταση του Γιώργου Αλογοσκούφη (61,3%), ενώ η πλειοψηφία (53,6%) επικροτεί την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου ως υπουργού Οικονομικών. Θετικά για τον τελευταίο εκφράζεται το 74% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 51,5% εκείνων του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί επίσης ότι το 62,3% επικροτεί την αλλαγή στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το 64,4% εκφράζεται θετικά για την επιστροφή Σαμαρά στην κυβέρνηση.

Οι πρώτες αυτές αντιδράσεις φαίνεται πως καταγράφουν τα εξής δεδομένα:
• Πρώτο, αποδοχή του νέου σχήματος και άρα αποδοχή της αίσθησης ότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.
• Δεύτερο, ενίσχυση της εικόνας του πρωθυπουργού που μέσα από τη «νέα ομάδα» του ισχυροποίησε τις βάσεις της εικόνας του, οι οποίες κινδύνευαν.
• Τρίτο, βελτίωση της «οικονομικής» εικόνας της κυβέρνησης, σε ένα πεδίο που είχε καταστεί ευάλωτη.
• Τέταρτο, αποδοχή της κρίσιμης αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας.
• Πέμπτο, διαφαινόμενη άνοδο της συσπείρωσης της Ν.Δ., που το τελευταίο διάστημα ήταν το κεντρικό της πρόβλημα.
• Εκτο, ευρύτερη αποδοχή των κινήσεων και επιλογών του πρωθυπουργού πέρα από τα όρια της Ν.Δ.
Δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν αυτά τα δεδομένα. Βεβαίως, για πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα και να αναλυθούν επόμενες δημοσκοπήσεις. Εκεί θα διαφανεί που ισορροπεί το πολιτικό τοπίο. Πάντως, τώρα ένα συνολικό δεδομένο μοιάζει πολύ πιθανό: Οτι κάποια νέα ισορροπία βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλμούνια προβλέπει για την Ελληνική οικονομία αύξηση του ΑΕΠ για το 2009 μόνο 0,2% με έλλειμα 3,5%. Αλήθεια αυτός ο ανασχηματισμός έγινε επειδή τάχα τον έπιασε το "φιλανθρωπικό" του τον πρωθυπουργό που αποφάσισε να αλλάξει ριζικά την ώς τώρα αντιλαική του πολιτική για τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια ως το κλείσιμο της τετραετίας, ή είναι ανασχηματισμός προεκλογικός;
Θα δείξει μέχρι το καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Διαρκώς έχετε πληροφορίες για το τι λέει ο Αλμούνια και έπειτα διαψεύδεσθε.
Όταν όμως σας διαψεύδει ο Αλμούνια δεν βγαίνετε να ζητήσετε ένα απλό συγνώμη!