Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

δυνατή χαστουκάρα της Κομισσιόν προς τους "περίφημους" Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης


Αυτούς τους περίεργους οίκους ποιός άραγε τους αξιολογεί ή μήπως είναι και αυτοί "ανεξάρτητες αρχές";
Την αδιαφανή και αναξιόπιστη λειτουργία των Διεθνών Χρηματοικονομικών Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, στο επίκεντρο της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημείωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Κρίβι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπαστάμκου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Επίτροπος Μακ Κρίβι τονίζει τα εξής: «Η χρηματοοικονομική κρίση φώτισε εκ νέου τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Από τον Αύγουστο του 2007, οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως υποφέρουν από μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης. Η χρηματοοικονομική κρίση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης συνδέονται στενά με τα προβλήματα που έχουν εγερθεί στις αγορές subprime. Η κρίση αναδεικνύει τη φτωχή απόδοση των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Μια εξήγηση μπορεί να βρεθεί στον μη ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο οι Οίκοι διαχειρίστηκαν τις δικές τους συγκρούσεις συμφερόντων, στην έλλειψη ποιότητας των μεθοδολογιών που ακολουθούν, στην ανεπαρκή διαφάνεια στις δραστηριότητές τους ή στην ακατάλληλη εσωτερική διακυβέρνησή τους. Η κρίση των subprime απέδειξε ότι το πλαίσιο για τη λειτουργία των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό, τον Ιούνιο του 2008 ανακοίνωσα ότι η Κομισιόν θα λάμβανε ρυθμιστική δράση στον τομέα αυτό και στις 12 Νοεμβρίου 2008, το Κολέγιο των Επιτρόπων υιοθέτησε την πρόταση που αφορά στη ρυθμιστική δραστηριότητα των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης υπό τη σύμφωνη γνώμη αυτού του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
Οι δηλώσεις Μακ Κρίβι έρχονται σε μια περίοδο, κατά την οποία ο διεθνής οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κάτι που ετοιμάζεται να κάνει και ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Διαβάστε περισσότερα από τον Ελεύθερο Τύπο

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κουτόφραγκοι!

Η «Standard & Poor's» που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, είναι... standard στην αναξιοπιστία, και... poor στο μυαλό των στελεχών της. Τεχνοκράτες σε γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες, που δεν βλέπουν καν το φως της ημέρας, έχουν ως χόμπι να κρίνουν αυθαιρέτως τις διεθνείς οικονομίες. Οι ξένοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και γελάνε. Εμείς εδώ ωστόσο, ανησυχούμε. Και καλά κάνουμε βέβαια. Όχι όμως επειδή μας το είπαν οι κουτόφραγκοι. Οι φίλοι του Γιώργου Αλογοσκούφη...
http://parapolitika.gr/node/2170

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη να παραιτηθεί ο Χρυσοχοϊδης

Παραιτήθηκε το golden boy της πρεσβείας, ή ακόμη; Συγνώμη για την ωμότητα του χαρακτηρισμού, αλλά ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επικαλείται, όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη διαχρονική σχέση του με τους Αμερικανούς. Από την εποχή που εξάρθρωσε την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Μέχρι... πρόσφατα τουλάχιστον, όταν και αποκαλύφτηκε ότι η τρομοκρατία δεν εξαρθρώθηκε ποτέ, αλλά απλώς... έκανε ένα διάλλειμα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ισχυριζόταν ότι θα παρέδιδε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, αν υπήρχαν ακόμη ενεργοί θύλακες. Υπάρχουν. Παραιτηθείτε!
http://parapolitika.gr/node/2170

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφουν οι αριστερές εφημερίδες για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αναμένει από αυτές τις φυλλάδες ισορροπημένη πληροφόρηση τόσο σε ότι αφορά την ίδια την S&P όσο και το ότι στην ίδια οικονομική κατάσταση είναι οι περισσότερες ευρωπαικές οικονομίες;
Και να σου κάνω και μία πρόβλεψη;
Με εξαίρεση την Ισπανία (και τον συντηρητικό τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό της σύστημα) η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σύντομα θα υποβαθμιστούν κάτω από το ΑΑ2 που είμαστε σήμερα εμείς.
Επίσης, είναι περιττό να σου πώ τί υποτιμήσεις θα τραβήξουν οι χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρώ.
Αρχίσαμε από την Αγγλία (17% κάτω η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ), πάμε αντίστοιχα για τη Σουηδία, ενώ εάν αρχίσουμε να συζητάμε για της χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. την τελευταία τετραετία θα κλάψουν μανούλες τα νομίσματά τους.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Το πελατειακό κοινό στο οποίο απευθείνονται έτσι και αλλιώς δεν θέλει ισορροπημένη πληροφόρηση, τί να την κάνει;
Απλά ψυχολογικό πουσάρισμα δίνουν στους αμόρφωτους φανατικούς αναγνώστες τους, όπως οι αθλητικές εφημερίδες του ολυμπιακού και του παναθηναικού.