Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

η οικονομία της Ελλάδας στα νύχια της παρδαλής παραπληροφόρησης…..

Η τηλεοπτική νομενκλατούρα της παρδαλής παραπληροφόρησης επιχείρησε αυτές τις μέρες να μας πείσει ότι σχεδόν θα μας πετάξουν έξω από την Ένωση ή τουλάχιστον θα επιτηρούν την αναπνοή μας, αν δεν μας βγάλουν από την ζώνη του ευρώ, αφού μπήκαμε με απάτη.….. Εντάξει τα πράσινα blogs έχουν προ πολλού μετατρέψει την άποψή τους σε παράφορη εμπάθεια και λυσσαλέο φανατισμό κατά του Καραμανλή(του γελοίου της Ραφήνας), μάλλον επειδή κάποτε, είπε την οικονομία, τραβεστί! Έκτοτε έχουν βεντέτα!
Παρά ταύτα οι προβλέψεις της Ένωσης για την Ελλάδα ήταν κατά πολύ καλύτερες από άλλων χωρών και μάλιστα υπερδυνάμεων της Ευρώπης. Φαίνεται ότι πράγματι η ελληνική οικονομία αντέχει και δεν περνά τόσο γρήγορα στην ύφεση όπως θα περίμεναν εναγωνίως οι τηλεαστέρες της εξαπάτησης του κοινού. Για την Ελλάδα ούτε 13+% ανεργία προβλέπεται όπως την σοσιαλιστική Ισπανία, ούτε 11% έλλειμμα όπως στην επίσης κεντροαριστερή Αγγλία. Βέβαια η κατάσταση είναι πολύ άσχημη σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω διεθνών συγκυριών και όπως φαίνεται ούτε ο Ομπάμα έχει τις «γνώσεις μαγείας» που απαιτούνται για να ανατραπεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η κατάσταση. Απλά δεν χρειάζεται μαγεία αλλά τόλμη και ρεαλισμός! Όλες οι λύσεις που προτείνονται θα έχουν ορατά αποτελέσματα μόνο μακροπρόθεσμα, ενώ η αμέσως επόμενη διετία κρύβει για πάρα πολλές χώρες μεγάλες εκπλήξεις ύφεσης και λιτότητας. Είναι αστείο να τάζει το Πασόκ λαγούς με πετραχήλια χωρίς να δίνει το λογαριασμό. Τις πηγές των χρημάτων που τάζει. Όταν μας λέει ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, μάλλον μας κοροϊδεύει, ο κατά τα άλλα συμπαθής Χρυσοχοΐδης. Ποια φοροδιαφυγή όταν τα τραστ που χρωστάνε κινούνται υποστηρικτικά υπέρ του προέδρου Γιώργου και περιμένουν πως και πως, να ρίξουν τον Καραμανλή για να απολαύσουν ακριβώς τα οφέλη της υποστήριξης που παρέχουν τώρα στο «κίνημα». Γιατί κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι η ταύτιση της παρδαλής παραπληροφόρησης με τους μηχανισμούς προπαγάνδας της Χαριλάου Τρικούπη κινείται απλά στη σφαίρα της σύμπτωσης και είναι αφιλοκερδής. Τέτοιοι ισχυρισμοί μόνο γέλιο προκαλούν. Εκτός και αν ο πρόεδρος έχει λύσεις και για την οικονομία της Αμερικής, οπότε απαλλάσσεται από εσωτερικές υποχρεώσεις. Διότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι πηγή της επερχόμενης ύφεσης θα είναι η αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης μέσα στην Αμερική. Και η Αμερική δεν θα κάτσει να βλέπει τους πολίτες της να πεινάνε. Θα κάμουν ξανά τον κόσμο άνω κάτω, γιατί Αμερική δεν είναι ο Ομπάμα. Ο Ομπάμα αποτελεί μια σημαντική μεν πτυχή της, όχι όμως ικανή για να αποτρέψει τις διεθνείς συνέπειες της κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει.
Το Πασόκ τοποθετήθηκε ξανά στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και τώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στο «σημείο μηδέν» της πολιτικής ευθύνης που απαιτείται και υπαγορεύει η πολύ κακή κατάσταση της διεθνούς αλλά και εγχώριας οικονομίας. Τα ξαναβρήκε με το Λαλιώτη ο πρόεδρος, αν και η αυτοσυγκράτηση χάθηκε αρκετούς μήνες πριν. Όταν είδαν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Από τότε κινούνται σε κλίμα αλαζονείας και υπερβολής. Δεν ξέρω αν το Πασόκ έχει αποδεχθεί ρεαλιστικά την ύπαρξη της διεθνούς κρίσης. Νομίζω ότι τους βολεύει να εξειδικεύουν τις αιτίες της κρίσης αποκλειστικά και μόνο στην «αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής» και τοποθετούν την Ελλάδα έξω από κάθε διεθνή συγκυρία! Όμως αυτή η κρίση δεν πρέπει να τελειώσει ούτε με νικητές, ούτε με χαμένους. Έτσι κι’ αλλιώς χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξεπεραστεί. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Κυρίως αν φροντίσουμε να πάει καλά ο τουρισμός μας. Τότε αναγκαστικά θα εισρεύσει χρήμα στη χώρα μας. Η ύφεση περιτριγυρίζει τις χώρες της βαριάς βιομηχανίας αν και η Ισπανία δεν τα κατάφερε να μείνει έξω από τον χορό διότι δεν προετοιμάστηκε όπως έπρεπε. Θα τολμούσα να πω ότι οι Ισπανοί δεν είχαν την τύχη να αποφασίζει για τα οικονομικά τους ένας Αλογοσκούφης, υπάκουος στις κατά καιρούς εντολές Αλμούνια. Ήταν χαλαροί πολλά χρόνια πριν.
Την κρίσιμη διετία που έρχεται, απαιτείται σοβαρότητα, συναίνεση, μετριοπάθεια, ψυχραιμία και πειθαρχία. Ακόμα και το Πασόκ να κυβερνούσε το ίδιο θα ίσχυε. Χώρος για εντυπώσεις, δημαγωγία και πλειοδοσία φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση τώρα δανείζεται. Άρα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αποπληρώσει το χρέος και όχι να «δώσει». Το Πασόκ όμως ακολουθεί και πάλι τον ολισθηρό δρόμο, των εντυπώσεων, της άρνησης και της ανωριμότητας. Το Πασόκ και ο Σύριζα επέλεξαν να επενδύσουν στο χάος, στην καταστροφολογία και στην εκλογολογία. Η παγκόσμια κρίση δεν είναι σαν το Σκοπιανό να μπορούμε να το σπρώξουμε κάτω από το "χαλί του μέλλοντος". Χρειάζονται προτάσεις τώρα και προστασία του εισοδήματος των πολιτών. Αλλά και στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τώρα. Όχι στην επόμενη κυβέρνηση! Η κυβέρνηση θα κριθεί σε αυτό το πεδίο. Το Πασόκ όμως θα κριθεί στο πεδίο των προτάσεων. Και μέχρι στιγμής εθελοτυφλεί. Δεν βλέπει την κρίση και έχει κολλήσει στην άρνηση. Άρα δεν είναι έτοιμο και δεν πρέπει να κυβερνήσει αυτή την στιγμή! Ίσως αργότερα!

15 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν μία οικονομία παραπαίει εδώ και 6 χρόνια, η κρίση σίγουρα δε θα φανεί άμεσα. Μπορει τα κανάλια πολύ απλά να υπερβάλλουν, όπως πάντα, αλλά η οικονομική δυσπραγία είναι γεγονός. Μπορέι να αντέξουμε λιογ περισσότερο με τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά σύντομα θα φανεί η αλήθεια. Έχω κουραστέι να ακού υπουργούς να μιλάνε για τη δύναμη της οικονομίας (έτσι έλεγαν και προ μηνών και άρχισαν να τρέχουν σαν τρελοί).

Ανώνυμος είπε...

ΠΟλύ καλό κείμενο και ωραία διατυπωμένο.
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομία της Ελλάδας και βεβαίως θα έχει τις λιγότερες απώλειες όπως λέει το υπεύθυνο κράτος σε σχέση με τα ανεπτυγμένα κράτη. Και γίνεται αυτό επειδή εμείς δεν έχουμε οικονομία πρωτογενούς τομέα , ώστε η ύφεση να λάβει μια πιο σκληρή μορφή. Εξάλλου, το θέμα της παραοικονομίας στην Ελλάδα, δίνει φιλί της ζωής στην πραγματική οικονομία της αλλά και παράταση στις επιπτώσεις που -αναγκαστικά θα έχει λόγω του παγκόσμιου κλίματος ύφεσης. Κι έχεις ένα ΠΑΣΟΚ να παραληρεί και να λεει τόσες βλακείες στα οικονομικά, σε μια τετοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που να διερωτάσαι:! Αν έχει τη μαγική συνταγή για ανάκαμψη γιατί δε τη λέει σε όλους τους ηγέτες της σοσιαλιστικής παράταξης (π.χ. Θαπατέρο) -μιας και είναι ο ΓΑΠ πρόεδρος της Σοσιαλ.Διεθνούς- να την εφαρμόσουν για να σωθούν οι οικονομίες τους; Εδώ το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν τη δεκαετία του ΄80 για ψηφοθηρικούς λόγους που δεν υπήρχε δημοσιονομική ανάγκη -και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε- και δεν θα δανειστεί τώρα που υπάρχει και αναγκαστικός λόγος; Γ΄αυτό δεν πείθει ούτε πρόκειται να πείσει.
Και κάτι για τις δημοσκοπήσεις: Θα θυμάστε τί είχε γίνει στις τελευταίες εκλογές που όλοι οι δημο(σ)κόποι έλεγαν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι της τάξεως των 0,07 κλπ..και μιλούσαν για θρίλερ και τρίχες......

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου κρίση υπάρχει,αλλά υπάρχει και ανικανότητα της συγκεκριμένης κυβέρνησης! Δυστυχώς...Μπορείς να μου πεις γιατί ενώ η τιμή του πετρελαίου πέφτει,εδώ βάζει η ΔΕΗ κι άλλα χαράτσια?? Ο Αλογοσκούφης δεν έλεγε ότι δε θα αγγίξει το ΦΠΑ και το ανέβασε στο 19%... Θα μου πεις εκεί κόλλησες,μα δεν είναι μόνο αυτό.. Ο άνθρωπος κατέθεσε 5 διαφορετικά φορολογικά νομοσχέδια και τα πήρε πίσω!! Πολύ καλά έκανε και τον άλλαξε ο Καραμανλής όπως και το Φώλια! Το γάλα πωλείται 1,5 € που ζούμε ρε συ!! Τα σκάνδαλα των υπουργών του Καραμανλή καμιά σχέση με την κρίση δεν έχουν!! Δε λέω να έρθει και να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ,χωρίς προτάσεις κατεβαίνουν κι αυτοί,αλλά αυτοί της ΝΔ με τις παλινωδίες τους θα πέσουν μόνοι τους...

Ανώνυμος είπε...

Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.
Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει,
οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον,
τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες,
οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών,
οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί,
οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας),
οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και
οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Αλαφουζο-Κοντομηνέοι θα ζητούσαν ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με το λαό.
Καλό έ;
Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
Dear Giorgakis,, δυστυχώς για σένα και τους χρηματοδότες σου, θυμόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα κουτοπόνηροι οι σοσιαληστές, που προσπαθούν με σοφιστείες να κάνουν το άσπρο μαύρο.
Ψεύτες ήταν ο Σημίτης και ο Χριστοδουλάκης που μαγείρευαν τα ελλείμματα και έκρυβαν τα δηνόσια χρέη, όπως απέδειξε και η απογραφή της Ε.Ε. το 2005.
Τέλος κατεργάρης ήταν ο Παπαντωνίου (σαν ΥΠΕΘΟ) και ο Θωμαδάκης (σαν Ε.Κεφαλαιαγοράς) που έκλεψαν 35 τρισ. δρχ (100 δισ. ευρώ) από όλους τους Έλληνες πριν από δέκα χρόνια στο Χρηματιστήριο.
Εάν νομίζουν ότι ξεχάσαμε ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένοι.
Το ότι ζητάνε και τα ρέστα απλά μας υπενθυμίζει πόσο θρασείς είναι.

stefanos είπε...

Τελικά μερικά άτομα δεν τρώγονται με τίποτα και όντας προφανώς στην καλύτερη περίπτωση μικρομεσαίοι που τα φέρνουν δύσκολα γίνονται φαιδρές καρικατούρες… (είμαι σίγουρος ότι σε άλλες εποχές θα έτρεχαν ξυπόλητοι πίσω από τη σκόνη της λιμουζίνας κάποιου μαυρογιαλούρου υπουργού της ΕΡΕ και θα κραύγαζαν «ελιά – ελιά και Κώτσο βασιλιά»…
Φίλοι μου, τα των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Σημίτη κρίθηκαν ποικιλοτρόπως και αποτελούν ιστορία. Σήμερα ζούμε την αποτυχία του σημερινού πρωθυπουργού. Και όχι μόνο απέτυχε στην ουσία της οικονομικής πολιτικής, αλλά εκτέθηκε τόσο ανεπανόρθωτα ως προς τα τερτίπια που χρησιμοποιεί. Τη μια (στη Θεσσαλονίκη) μας τα παρουσίαζε όλα μέλι-γάλα, ανυποχώρητος στις επιλογές του και αρκετά ιταμός ώστε να αποφεύγει να απαντά στις στενόχωρες ερωτήσεις των δημοσιογράφων με κείνο το μνημειώδες: «άλλη ερώτηση». Την άλλη (στη Βουλή) άνευ όρων υπερασπιστής της πολιτικής Αλογοσκούφη, σε ένα ανάλγητο και εξωπραγματικό προϋπολογισμό, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λαϊκισμό (επι τη ευκαιρία παρατηρώ ότι τελευταία πολύ πιπιλίζεται αυτή η καραμέλα από το φουκαρά τον κ. Αντώναρο)… Και τώρα (μετά τα δημοσκοπικά σκαμπίλια) αλλάζει ο «μανωλιός» και γίνεται φιλεύσπλαχνος προς τα λαϊκά και μεσαία στρώματα τάζοντας διάφορα. Τι σταθερότητα για την κυβέρνηση και οποία σοβαρότητα για το πολιτικό πλαίσιο της… Τώρα αν όλα είναι καλά στην οικονομία ας ρωτήσουμε τον πιο αλάθητο κριτή: ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ και ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ (κεντρο-αριστερό Πασόκο, δεξιό Νεοδημοκράτη, Συνασπιστή, κλπ, κλπ)…

Και Ιδού, λοιπόν, πως απαντάει ο Έλλην!

Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι μεταξύ των 27 στο βαθμό δυσαρέσκειας που αισθάνονται απέναντι στην εγχώρια οικονομία. Το ποσοστό είναι της τάξης του 90%, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 69%.

Απογοήτευση υπάρχει και για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα (92%), η οποία βρίσκεται στη τρίτη θέση μετά την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, ενώ την πρωτιά (76%) κατέχουν οι Έλληνες και ως προς τη δυσφορία τους για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην χώρα, την οποία κρίνουν έως «κακή», με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να καταγράφουν δυσφορία σε ποσοστό κατά μέσο όρο 51%.

Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς, ενώ ποσοστό 66% διαβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα.

Έντονη είναι η δυσφορία της συντριπτικής πλειονότητας (93%) για το κόστος διαβίωσης (ΕΕ 78%) και της ενέργειας (ΕΕ 69%), για την παροχή συντάξεων (91%) με το μέσο όρο της ΕΕ να κυμαίνεται στο 58%, τις ανισότητες και τη φτώχεια με 89% (ΕΕ 67%), τα επιδόματα ανεργίας με 89% (ΕΕ 51%), τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με 89% (ΕΕ55%) και της περίθαλψης με 78% (ΕΕ 43%).

Γενικότερα, επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα μας οδεύει προς λάθος κατεύθυνση (ΕΕ 49%), με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην οικονομία, την ακρίβεια και την ανεργία. Γενικευμένη (77%) εμφανίζεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (ΕΕ 61%), τη Βουλή (68% έναντι 58% της ΕΕ), τα πολιτικά κόμματα (86% έναντι 75% της ΕΕ).

Αντίθετα, έξι στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται την ΕΕ και το ευρώ (ΕΕ 47%) και επτά στους δέκα εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.
[ΑΧ, ΒΡΕ ΣΙΜΙΤΗ – δικό μου επιφώνημα]
Παράλληλα, 45% της ελληνικής κοινής γνώμης επιδοκιμάζουν την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ 43% τοποθετούνται ουδέτερα. Τέλος, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού οικοδόμησης της ΕΕ αλλά είναι κατά των δύο ταχυτήτων.


( Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΤ-Ειδήσεις http://news.ert.gr/el/oikonomia/eidiseis/17949-eyrobarometro-protoi-se-apaisiodoksia-gia-tin-oikonomia.htm )

Αγαπητέ exastal και λοιποί αρθογράφοι ηρεμήστε…
Η ώρα της Κοινωνικής κεντρο-αριστεράς πλησιάζει..
Τώρα είναι άλλων η σειρά …
(Αφού γευτήκαμε τον ανηψιό, ίσως αποδειχτεί πιο πετυχημένη φόρμουλα ο Υιός που έχει και πιο ισχυρό DNA)…

Με ευχαριστίες για τη φιλοξενία…

Στέφανος

Ανώνυμος είπε...

Στέφανε να κάνουμε τον σταυρό μας επειδή έχουμε του χρόνου το θέμα του προέδρου της δημοκρατίας και ο καταλληλότερος τα έκανε λίγο πάνω του αφού βλέπει οτι τις εκλογές δέν τις γλυτώνει τότε. Διαφορετικά άν είχε το ελεύθερο να κυβερνήσει ως τον Σεπτέμβριο του 2011 θα μας είχε πάρει και θα μας είχε σηκώσει. Ο άνθρωπος απέδειξε οτι είναι κακόψυχος και αδίστακτος προτιμώ τον χαζογιώργο παρά αυτόν.

socrates είπε...

Οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εποικοδομητική σύνθεση, απλά ταμπουρώνουν τους αντιμαχόμενους στις αρχικές τους θέσεις.
Ειδικά στα οικονομικά, στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τί σημαίνει Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. πχ. οι εξαγωγές της Γερμανίας είναι κάτω 35%, στη Γαλλία η ανεργία ήδη κτυπάει κόκκινο, η Βρετανία περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια και η Αμερική είναι κλάφτα χαράλαμπε.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, πρέπει να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και γι' αυτό να σταματήσουμε συνεχώς να παραπονιόμαστε, ΣΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ που δεν τους κάνουν όλα τα χατήρια οι γονείς τους, δείχνει ανωριμότητα.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, ειδικά εάν συμβαίνει ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ σε όλο τον κόσμο.
Η έλλειψη ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών καταρρακώνει τις επιχειρήσεις, διότι ρίχνει τα έσοδα και την κερδοφορία. Ακόμη δραματικότερες είναι οι επιπτώσεις στην ανεργία, επειδή οι επιχειρήσεις ξεχνούν τις κερδοφορίες και τα μερίδια αγοράς και προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, περικόπτοντας τα κόστη όσο μπορούν.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ είναι να κάνεις ότι κάνει και ένα νοικοκυριό όταν του τύχει μιά οικονομική αναποδιά.
Δηλαδή να μειώσεις τα έξοδά σου (περικοπές λειτουργικών δημοσίων δαπανών), να αυξήσεις έσοδά σου (αύξηση φορολογική βάσης, όσο πιό δίκαια γίνεται) και να περιμένεις να περάσει η μπόρα.
Εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς επίσης να αυξήσεις το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην ουσία επιδοτώντας την απασχόληση για να μειώσεις το κοινωνικό κόστος.
Στην Ελλάδα (όπως πχ. και στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία) έχουμε το μειονέκτημα των υψηλών τόκων από παλιά χρέη (πάνω από το 20% του προϋπολογισμού), γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Τέλος, δεν θέλω να πολιτικοποιήσω τη συζήτηση γιατί νομίζω ότι τα οικονομικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα.
Το πασόκ πάντως δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πιθανή χρονική διάρκεια της υπό εξέλιξη κρίσης.
ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΙΓΑΚΙ, πρόκειται για το μέλλον των παιδιών όλων των πολιτικών χρωμάτων.

Ανώνυμος είπε...

«Εντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τη συνοχή της ζώνης του ευρώ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατόπιν ερώτησης που του υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ζ. Τρισέ τόνισε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση η άσκηση βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής πολιτικής, όπως άλλωστε και η επίλυση των δημοσιονομικών ζητημάτων και των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Επίσης, δήλωσε ότι η διαφορά στα spread «δεν τον ανησυχεί».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής, ο Ζ. Τρισέ αφού διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διάσπασης της ζώνη του ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα οικονομικά δεδομένα και στους οικονομικούς δείκτες των κρατών μελών του ευρώ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο καθώς ανάλογες διαφορές εντοπίζονται και στις ΗΠΑ, μεταξύ των Πολιτειών.

Ανώνυμος είπε...

Αλμούνια: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό

Ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, συμμετείχε χθες και σήμερα αντίστοιχα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σχετικά με την ελληνική οικονομία ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξυπηρέτησης του δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου λόγω των υψηλών spread.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές και ο νέος Υπουργός έχουν πλήρη γνώση των τρόπων αντιμετώπισης της συγκυρίας και το κάνουν με υπευθυνότητα. «Η Ελλάδα -ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης- δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό ή άλλους μηχανισμούς εκτός ΟΝΕ για τις δανειακές της ανάγκες», τόνισε.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/01/2009_264165

Ανώνυμος είπε...

Οι σκατόψυχοι του Πασόκ βγήκαν παγανιά και πετάνε μίσος και χολή. Αν κάποιος πει το Γιωργάκη τους ρουφιάνο και χαζογκιόργκος είναι φασίστας. (δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς βλέπουν το μυαλό του Γιώργκος)
Μόνο αυτοί επιτρέπεται να ξεσκίζουν με ύβρεις τον Καραμανλή και τη Δεξιά. Αν δεν ανήκεις στο σύστημα Πασόκ τότε σου απαγορεύουν να εκφραστείς έστω με χιούμορ.

stefanos είπε...

Ώστε μάλλον είμαι σκατόψυχος
Πρέπει να το διερευνήσω…
Γιατί ρε παιδί μου λες, ας πούμε,
«τόσο πολύ πήρα λάθος τη ζωή μου»?
(Θα το ψάξω, anyway)

Ειρήνη και Φως σε όλους

Στέφανος

Ανώνυμος είπε...

Ιανουάριος 21, 2009 7:15 μμ

Τα έχεις χαμένα πιωμένος φαίνεσαι με αυτά που γράφεις, ξυδάκι δέν πειράζει απο του χρόνου κάτσε στην αντιπολίτευση με τον Καραμανλή σου για να καταλάβεις οτι ο λαός δέν σηκώνει πλακίτσες με αυτούς που τον καταχράζονται.

Παπουτσάκης είπε...

ρε παίδες γιατί θεωρείται τόσο κακό να περνά ένα κόμμα στην αντιπολίτευση και γιατί φέρεστε με τόση αλλαζονία όσοι πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα κερδίσει και ράβετε κουστούμια στις υπουργάντζες εν' αναμονή.
λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει!!!!