Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

σοκ στη Γερμανία με την ανατύπωση ναζιστικής εφημερίδας

Μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 30 έφεραν στην εξουσία τα φασιστικά και ναζιστικά της Ευρώπης!

Ο Βρετανός εκδότης Πίτερ ΜακΓκι, προτίθεται να τυπώσει εκ νέου διάφορες εφημερίδες που κυκλοφορήσαν επί ναζιστικού καθεστώτος μέχρι και το 1945. Στην εκδοτική του αυτή «προσπάθεια» επανεκδόθηκε η ναζιστική εφημερίδα «Voelkischer Beobachter» (Λαϊκός Παρατηρητής) της 1ης Μαρτίου του 1933. πρωτοσέλιδο, η γερμανική Βουλής να φλέγεται, γεγονός που θεωρείται κομβικής σημασίας για την άνοδο των ναζί στην εξουσία.



Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ χρησιμοποιήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ ως «απόδειξη» του ότι οι κομμουνιστές συνωμοτούσαν για την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης. «Θάνατο, τρόμο, φωτιά και καταστροφή. Αυτά αφήνει στο πέρασμά του το κόμμα των φανατικών (το κομμουνιστικό)», ανέφερε σε πρωτοσέλιδο σχόλιο του ο Γκέμπελς. Το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας, που διατηρεί το δικαίωμα αντιγραφής όλων του εκδόσεων του ναζιστικού εκδοτικού οίκου, διέταξε τη κατάσχεση όλων των αντιτύπων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων. Τοπικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την πιθανή προσβολή στα θύματα του Ολοκαυτώματος από τέτοιες εκδόσεις, ενώ πιθανολογούν ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις νεοναζιστικές ομάδες.


Στην Γερμανία υπάρχει οργή και έχουν φουντώσει συζητήσεις για τα όρια της ελευθεροτυπίας.

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Βρέθηκε «φόρμουλα» παρότι δεν έχουν έλθει στοιχεία λογαριασμών από την Eλβετία

Της Ευας Καραμανωλη στην "Καθημερινή"

Προς σύνταξη κατηγορητηρίων για την υπόθεση της Siemens, ακόμη και χωρίς τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που επιμόνως ζητούνται από τις ελβετικές τράπεζες, βαίνει ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει βρεθεί το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου ο ειδικός ανακριτής μπορεί να απεμπλέξει την προσωποποίηση των κατηγοριών από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών, διατηρώντας το «δικαίωμα» για, εν καιρώ, απαγγελία συμπληρωματικών διώξεων εφόσον καταστεί αναγκαίο. Στο μεταξύ, με έγγραφό του που κοινοποιείται στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Ζαγοριανός ζητεί το πάγωμα «κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και ανοίγματος θυρίδων» για 34 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο ειδικός ανακριτής στην υπ’ αριθμόν 57/09 διάταξή του τους αναφέρει ως «κατηγορούμενους», μεταξύ άλλων, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι επισήμως η κατά παντός υπευθύνου δίωξη δεν έχει προσωποποιηθεί.

Ειδικότερα, ο 4ος ειδικός ανακριτής ζητεί να απαγορευθεί η «κίνηση κάθε είδους λογαριασμού, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλακίου έστω και κοινών με άλλο πρόσωπο των κατηγορουμένων», στην πλειοψηφία τους πρώην στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ: Μιχάλη Χριστοφοράκου, Πρόδρομου Μαυρίδη, Ηλία Γεωργίου, Διονύση Δενδρινού, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Γεώργιου Σκαρπέλη, Δημήτρη Νέγρη, Volker Jung, Βασίλη Τσακωνιάτη, Δημήτρη Παπούλια, Ευάγγελου Κυριαζή, Κωνσταντίνου Γκόγκα, Βασίλη Κούτρη, Αθανάσιου Γρεβενίτη, Χρήστου Καζαντζή, Γεωργίου Χρυσολούρη, Γεωργίου Ορφανού, Εμμανουήλ Σταυριανού, Αλέξανδρου Λέτσα, Γεωργίου Καλδή, Σάββα Γιαννακάκη, Βασίλη Τυρογαλά, Αθανάσιου Ράμμου, Νικόλαου Δεβλέτογλου, Γεωργίου Χριστογιάννη, Θεόδωρου Βόσσου, Γιώργου Γενναίου, Στυλιανού Βίου, Ηλία Πιταούλη, Παναγιώτη Χαράμη, Παναγιώτη Παπούλια, Σοφίας Αραβοσιτά, Φώτη Γενναίου και Μιχαήλ Βόγια.

Ο 4ος ειδικός ανακριτής με τη διάταξη, την οποία εγκρίνει και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λεωνίδας Νικολόπουλος, ζητεί τη δέσμευση των λογαριασμών τους, καθώς υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι περιέχουν στοιχεία που προέρχονται από τέλεση αδικήματος. Ο κ. Ζαγοριανός μάλιστα αποδίδει στα 34 αυτά πρόσωπα ρόλο κατηγορουμένου στην υπόθεση παρά το γεγονός ότι δεν έχει προσωποποιήσει τις κατά παντός υπευθύνου διώξεις, καλώντας τους σε απολογία. Συγκεκριμένα στην ανακριτική διάταξη αναφέρεται ότι: «.... με την υπ’ αριθμόν Ω-05/4 και Ω-07/50 εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των στο διατακτικό της παρούσας διάταξης αναφερομένων προσώπων μεταξύ άλλων αδικημάτων και για την κακουργηματική πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Από το μέχρι τώρα συλλεγέν αποδεικτικό υλικό προέκυψαν βάσιμες υπόνοιες ότι οι παρακάτω αναφερόμενοι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα τοποθετώντας σε αυτόν και διακινώντας μέσω αυτού έσοδα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες με σκοπό να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα που υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου».

Κατά πληροφορίες, ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός αναμένεται ενδεχομένως και εντός της ημέρας να εκδώσει αντίστοιχη διάταξη για τρία ακόμη πρόσωπα. Δύο εξ αυτών έχουν δραστηριοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής, ενώ το τρίτο πρόσωπο είναι πρώην στέλεχος του ΟΤΕ. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο κ. Ζαγοριανός να εκδώσει διάταξη ζητώντας τη δέσμευση και της ακίνητης περιουσίας εμπλεκομένων προσώπων, εφόσον κρίνει ότι αυτή αποτελεί προϊόν παράνομης δραστηριότητας.

Υπ’ όψιν του κ. Ζαγοριανού έχουν τεθεί στοιχεία που έχει συλλέξει η ΥΠΕΕ αλλά και η Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες της Ελλάδας εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Βάσει αυτών των στοιχείων αλλά και άλλων που αναμένονται από το συμπληρωματικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που εστάλη στην Αυστρία και με το οποίο ζητείται ενημέρωση επί τραπεζικών στοιχείων, δεν αποκλείεται ο κ. Ζαγοριανός να προβεί σε «πάγωμα» των λογαριασμών και άλλων εμπλεκομένων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/01/2009_300492

Παπουτσάκης είπε...

Ολοκληρώνεται η δικαστική έρευνα στην υπόθεση των TorM1

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων TorM1.

Κατά πληροφορίες, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχει ήδη εξετάσει τους εννέα από τους δέκα υπόπτους τέλεσης αξιοποίνων πράξεων. Η εισαγγελική λειτουργός τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει ανωμοτί κατάθεση από τον τελευταίο ύποπτο και εν συνεχεία να ζητήσει την απαγγελία κατηγοριών για κακουργηματικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτές της απιστίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Η υπόθεση της προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων ξεκίνησε να διερευνάται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου έπειτα από δημοσιεύματα εφημερίδων. Το σκέλος της δικογραφίας που αφορούσε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων απεστάλη στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να τύχει περαιτέρω διερεύνησης. Ως προς το σκέλος της έρευνας που αφορούσε μη πολιτικά πρόσωπα, ευθύνες αποδόθηκαν μόνο σε έναν απόστρατο αξιωματικό, για τον οποίον όμως προσφάτως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η υπόθεση, που πλέον ερευνάται ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα από την κ. Ράικου, άνοιξε μετά από στοιχεία λογαριασμών σε τράπεζες της Ελβετίας που διαβιβάστηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον περασμένο Ιούλιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/01/2009_300485