Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Οι Ρώσοι στο Αιγαίο μετά από 20 χρόνια!

"Μήνυμα" προς "κάθε ενδιαφερόμενο" στο Αιγαίο, στέλνει η Μόσχα, με κομιστή το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" και τα Su-27 και Su-33 που μπορεί να μεταφέρει! Μετά από 20 χρόνια μία ισχυρότατη μοίρα του ρωσικού στόλου, με επικεφαλής το μοναδικό εν ενεργεία αεροπλανοφόρο της Ρωσίας ξεκινάει ασκήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Η Μόσχα ζήτησε την δέσμευση περιοχών νοτιοανατολικά της Ρόδου για τις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου, ενώ για τις 11 του μηνός αιτήθηκε την δέσμευση περιοχής νοτίως της Κρήτης. Είναι ακριβώς η ίδια περιοχή (νοτιοανατολικά της Ρόδου) όπου πρόσφατα η Τουρκία προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας στην συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ του 1987.
Η Αθήνα, μέσω της ΥΠΑ, αποδέχτηκε το αίτημα της Μόσχας και ενέκρινε την δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ρωσική μοίρα εγκαταλείπει την περιοχή της, ανοικτά των ακτών Συρίας και Ισραήλ, όπου τις τελευταίες ημέρες εκτυλλίσσεται η τραγωδία της Γάζας με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Αρα, κάτι πολύ σημαντικότερο, ένα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας, ενδεχόμενο γεγονός, "τράβηξε" την ρωσική μοίρα στο Αιγαίο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, που ρωσικές μονάδες πρώτης γραμμής, ουσιαστικά ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου, θα προχωρήσει στην διενέργεια τέτοιου τύπου άσκησης στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ενέργεια φυσικά συνδέεται με τα γεγονότα στην περιοχή της Γάζας.Υπενθυμίζεται πως η τελευταία άσκηση εντός του FIR Αθηνών από μονάδες, όχι όμως με αεροπλανοφόρο, του τότε Σοβιετικού στόλου έγινε το 1989, ενώ μέχρι το 1991 η τότε Σοβιετική Ένωση διατηρούσε έξω από τα Κύθηρα μόνιμο αγκυροβόλιο για τον στόλο της στην Μεσόγειο.
Η Μόσχα στην πράξη με το να «αιτείται» την δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών από την Αθήνα και μόνο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία, για το προς τα πού τείνει. Με άλλα λόγια, η Μόσχα παρέχει de facto αναγνώριση των δικαίων της χώρας μας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ολόκληρο το άρθρο στο defenceNet

Δεν υπάρχουν σχόλια: