Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το διαρκές 1974


Όταν ένας φίλος μου έστειλε email λέγοντας μου ότι το Πρώτο Θέμα φιλοξενούσε άρθρο του Δημήτρη Κουφοντίνα, τρομοκράτη της 17Ν, νόμιζα ότι έκανε κάποιο λάθος. Συνωνυμία ίσως και δεν κατάλαβε. Αργότερα κατέβασα την εφημερίδα από το διαδίκτυο και κατάλαβα γρήγορα ότι ο φίλος μου δεν είχε κάνει λάθος.
Σελίδα 26, στην αριστερή πλευρά, "άρθρο-παρέμβαση" από τον γνωστό τρομοκράτη για την κρίση στην Γάζα.

Σκέφτηκα το πως η όλη αυτή εικόνα αμέσως ζωγράφιζε την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ένας τρομοκράτης, αποκτά μεγάλο ακροατήριο για να εκφράζει τις ιδέες του, μόνο και μόνο επειδή επί σειρά ετών δολοφονούσε ανενόχλητος όποιον του γούσταρε. Σε μια εφημερίδα που εκδίδεται από έναν εμπλεκόμενο σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο - που θα πάει στο αρχείο - η οποία εφημερίδα πουλήθηκε αργότερα σε μεγαλοεργολάβο του δημοσίου.

Η νεότερη Ελλάδα σε μια παράγραφο.

Την ίδια ημέρα που βγήκε η συγκεκριμένη εφημερίδα με το συγκεκριμένο άρθρο γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίων τριών αστυνομικών στα Εξάρχεια. Ο ένας χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Μάλλον θα υπάρχουν αρθρογράφοι εν αναμονή που τώρα αποκτούν τα εφόδια για να ασκήσουν το λειτούργημα.

Ο 21χρονος αστυνομικός, Διαμαντής Ματζούνης, ανήκει στην άλλη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που πρέπει να βολεύεται με τους μισθούς των 700 ευρώ. Στην Ελλάδα που πρέπει να ικετεύει το σύστημα και να θεωρεί τύχη μια μικρή θέση, μικρών απαιτήσεων και προσδοκιών. Στην Ελλάδα που ρόλο έχει να παίζει τον σάκο του μποξ και στόχο σκοποβολής ώστε οι κουκουλοφόροι να αποκτήσουν τα απαραίτητα ένσημα επαναστατικότητας.

Σε αυτή την μικρή Ελλάδα της μεταπολίτευσης θα πρέπει όλοι να ζούμε και με αυτή την μικρή Ελλάδα θα πρέπει όλοι να συμβιβαστούμε.

Όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 74 δεν είχα καν γεννηθεί. Δύο χρόνια μετά γίνομαι και εγώ μέρος του συνόλου. Από τότε μέχρι τώρα, μου λένε να σκέφτομαι όπως σκέφτονται αυτοί, να φοβάμαι ότι αυτοί φοβούνται και να ονειρεύομαι τα δικά τους όνειρα. Τριάντα δύο χρόνια μετά μπορεί να κυκλοφορώ με ipod αλλά όλα τα ουσιαστικά και τα μεγάλα έχουν κολλήσει σαν δίσκος σε πικ απ.
η συνέχεια στο e-rooster.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: