Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Τo Colpo Grosso με τα ομόλογα, εναντίον της ελληνικής οικονομίας!

Tα διάφορα... δυσφημιστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο
και όχι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτά που δημιουργούν συνθήκες δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Οικονομίας, έκανε λόγο για άδικη επίθεση από τον διεθνή τύπο και είπε ότι διαμορφώνεται ένα αδικαιολόγητα αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, που αποτυπώνεται και στα spread των ομολόγων που έχουν διευρυνθεί πάνω από τις 220 σε σύγκριση με τα γερμανικά, την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός πέφτει, η ανεργία δεν αυξάνεται και δεν κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε το όριο του 3% όσον αφορά στο έλλειμμα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, τα πρόσφατα αυτά δημοσίευμα και οι αναλύσεις ορισμένων ξένων οίκων, υποκρύπτουν κάποιες σκοπιμότητες, καθώς ο βασικός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου γίνεται από βρετανικές τράπεζες, οι οποίες και επιθυμούν να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με υψηλότερα επιτόκια και έτσι να κερδίζουν περισσότερα από τους τόκους! Eπικίνδυνες οι διαδόσεις για το χρέος
«Οι διαδόσεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες», ανέφερε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

Επίσης, ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και για τις αδυναμίες της με κυριότερη τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους.

Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το 2009 απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, το 19% των εσόδων, το 5% του ΑΕΠ. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται, είπε ο κ. Καραμανλής, αν το δημόσιο χρέος αγνοηθεί, μπορεί να παρασύρει τα πάντα. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το 1981 έφθασε στο 99% του ΑΕΠ το 2004.

Η κυβέρνηση μείωσε τα ελλείμματα αλλά και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα χρόνια που ακολούθησαν, είπε ο κ. Καραμανλής.Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο. Του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα μπει κανένας νέος φόρος και ότι αντίθετα θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την κοινωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν θα θυσιάσει το μέλλον της νέας γενιάς για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.
αναδημοσίευση από το "Παρασκήνιο"

3 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Το... παιχνίδι του spread!

Τις τελευταίες ημέρες, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια περίπου 10ετία, αντανακλώντας την ανησυχία της αγοράς για την τεταμένη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το spread ξεπέρασε τις 220 μονάδες βάσης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά απόδοσης που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 1999.

Η διεύρυνση του spread αντανακλά μια αυξημένη ανησυχία της αγοράς για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και ακραία σενάρια, όπως η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ...!

Οι προβληματισμοί αυτοί, πάντως, όσο υπερβολικοί κι αν φαντάζουν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και στο κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου η χώρα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Αν τα spreads στα ομόλογα δεν αρχίζουν να αποκλιμακώνονται και το κλίμα σε μακροοικονομικό επίπεδο παραμείνει ασταθές και επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν και υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική διαβάθμιση ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Τα... σενάρια της Citigroup

Την εκτίναξη του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2009 προβλέπει η Citigroup σε έκθεσή της, με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική αναστάτωση που επικρατεί.
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2009, ενώ για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι το 2009 θα φτάσει το 104,5% και το 2010 το 108,5%. Ως εκ τούτου η Citigroup υποθέτει ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλά, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Πάντως, ο χρηματοοικονομικός οίκος αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, θεωρεί ότι η αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων ίσως είναι κάπως υπερβολική και υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης και, όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επωφεληθούν από μια άτυπη παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία έχει το δικαίωμα να αγοράζει ομόλογα κρατών - μελών, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία δεν επιτρέπεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο Αλογοσκούφης αλλά η ερώτηση είναι εάν ο λαός εκτιμά τη σοβατότητα ή τις ψεύτικες ελπίδες. Ας αποφασίσει επιτέλους τί θέλει ο λαός, μόνο να θυμάται ότι θα είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ λέω να βγεί ο Καραμανλής να πεί Αλογοσκούφη δώστα όλα και θα το δείτε θα βγεί με 50% διαφορά στις εκλογές. Τέτοιος λαός που παραμυθιάζεται μόνο με παραμύθα ζεί. Αλλοίμονο....