Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

άρθρο του Nicola Sarkozy και της Angela Merkel για την παγκόσμια κρίση.

Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πριν από 11 ημέρες βρισκόμασταν στην Ουάσιγκτον μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G20 ώστε να οργανώσουμε μια κοινή απάντηση στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ύστερα από την έκρηξη της φούσκας των στεγαστικών δανείων επηρεάστηκαν όλες οι οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η κρίση αυτή απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Οι διευθυντές των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αποφάσισαν κοινές αρχές και ένα σχέδιο δράσης. Ρίξαμε τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος, ώστε οι υπερβάσεις του παρελθόντος να μην επαναληφθούν. Επιθυμούμε περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ευθύνη και ενισχυμένη επιτήρηση όλων των παραγόντων. Ζητήσαμε από τους υπουργούς Οικονομικών μας να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης πριν από τις 31 του προσεχούς Μαρτίου. Περιμένουμε από αυτούς την εφαρμογή των αρχών και των μέτρων που αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον στο σύνολο τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Ουάσιγκτον συμφώνησαν για "άμεσα μέτρα στον προϋπολογισμό ώστε να στηριχθεί η εγχώρια ζήτηση". Παράλληλα δεσμεύτηκαν απολύτως να εγγυηθούν τη στήριξη των δημοσιονομικών τους. Αυτό δεν πρέπει να γίνει θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα των χωρών μας.
Βρισκόμαστε πραγματικά υπό εξαιρετικές συνθήκες. Η διεθνής τραπεζική κρίση είναι η σοβαρότερη των τελευταίων 70 ετών. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών καταγράφουν τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις τους εδώ και καιρό, με ένα ή περισσότερα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Ορισμένες ξεπερνούν το όριο του 3% αναφορικά με το έλλειμμα, κάτι που είναι αναπόφευκτο κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει τα μέσα για να αποκατασταθεί μέσα στο 2009 και να ανακάμψει στη συνέχεια. Οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ κυρίως, παραμένουν κατά βάση ανέγγιχτες. Το χρέος των νοικοκυριών είναι γενικώς χαμηλό. Οι απολογισμοί των επιχειρήσεων ανέπαφοι. Οι τάσεις για πτώση των τιμών είναι ισχυρές, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας και να αφήσει περιθώρια ελιγμών στη νομισματική πολιτική.
Όμως ανάκαμψη δεν θα έρθει από μόνη της. Παρά τη μαζική στήριξη που δόθηκε στον τραπεζικό κλάδο στις χώρες μας, η λειτουργία των οικονομικών αγορών παραμένει ιδιαίτερα διαταραγμένη. Μια έντονη αβεβαιότητα επικρατεί σήμερα. Τα επενδυτικά σχέδια αναθεωρούνται ή αναβάλλονται. Η κατανάλωση είναι χαμηλή. Η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί επικίνδυνα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κεφαλαιώδες να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν σε ύφεση στις χώρες μας. Καλούμε τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που τους έχουν δοθεί για να διατηρήσουν και να συντηρήσουν την πίστη στην οικονομία.
Η μελέτη των τελευταίων τραπεζικών κρίσεων μας διδάσκει ότι μια γρήγορη και αποφασιστική κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες ζημίες στις οικονομίες μας. Η Κίνα ανακοίνωσε μια ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και να λάβουν στοχευμένα μέτρα, πέρα από εκείνα του πρώτου τρίμηνου του 2008.
Η Ευρώπη έδειξε την ικανότητά της να αντιδρά. Η σύνοδος της Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της. Στη διακήρυξη της 12ης του περασμένου Οκτωβρίου, ορίσαμε έναν οδικό χάρτη για τη σταθεροποίηση του οικονομικού μας συστήματος και εν συνεχεία για τη μεταρρύθμιση του. Με τον ίδιο τρόπο που συγκροτήσαμε "μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη" για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει τώρα να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση για την οικονομική ανάκαμψη.
Δεν υπάρχει λοιπόν ένα μοναδικό μοντέλο σχεδίου ανάκαμψης που να μπορεί να εφαρμοστεί από τις 27 χώρες μέλη, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Πιστεύουμε ωστόσο ότι μια συντονισμένη ανάκαμψη μέσω του προϋπολογισμού θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και να αποτρέψει τις καιροσκοπικές συμπεριφορές στις χώρες αυτές. Θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες μας σε αυτή την εξαιρετική περίοδο. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η κοινή προσέγγιση;
Τα μέτρα θα πρέπει να σεβαστούν τρία κριτήρια: να είναι ισχυρά, συγκεκριμένης διάρκειας και να είναι στοχευμένα. Θα πρέπει δηλαδή να ξεπερνούν το απλό παιχνίδι των αυτόματων σταθεροποιητών.
Τα μέτρα αυτά μπορούσαν να αφορούν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και τις υποδομές, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την απευθείας στήριξη των νοικοκυριών. Κάθε χώρα θα πρέπει να διαμορφώσει το δικό της σχέδιο και να αποφασίσει τη σωστή δοσολογία, δίνοντας προτεραιότητα στα μέτρα που έχουν έναν αντίκτυπο ισχυρό, σύντομο και εφικτό.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διατηρούν τη συνοχή με τη στρατηγική της Λισσαβόνας επειδή οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για τις οικονομίες μας.
Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν επίσης συνοχή με το στόχο της στήριξης του προϋπολογισμού σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι πολιτικές μας να κινηθούν μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο. Θα εργαστούμε επάνω σε αυτό με τους εταίρους μας κατά τις ερχόμενες ημέρες. Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους εγκαταλείψουμε μόνους απέναντι στο μεγαλύτερο οικονομικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών. Θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα αποποιηθούμε των ευθυνών μας για τον προϋπολογισμό και τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών.

• Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάκαμψη.
......διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο e-ΛΟΓΟΣ
Καταρχήν επιτρέποντας την ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα ληφθούν. Ένα μέρος του ευρωπαϊκού ακαθάριστου προϊόντος είναι ένας καλός στόχος και τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτό ανάλογα με τις συνθήκες. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από επίσημη έγκριση, ούτε από σχολαστικό έλεγχο, αλλά χρειαζόμαστε διευθυντήριες γραμμές που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορεί να υιοθετήσει από τις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Ορισμένες χώρες έλαβαν ήδη μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στη συνέχεια να συμπληρώσει τις δράσεις που θα αποφασιστούν από κάθε χώρα. Η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσαν να στηριχθούν με την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η διάθεση δομικών κονδυλίων θα πρέπει να επιταχυνθεί επίσης με την προχρηματοδότηση ορισμένων προγραμμάτων όπως εκείνων υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας. Μεγαλύτερη ευελιξία, πρόσκαιρα, στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων κρατικής βοήθειας και πιο φιλόδοξους στόχους στο ζήτημα των υποδομών. Τέλος, το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμοστεί με ελαστικότητα.
Τέλος, η Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την γρήγορη εφαρμογή τους, καθώς η ταχύτητα αντίδρασης είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι χώρες μέλη δεν θα πρέπει να βραδυπορήσουν λόγω των κοινοτικών διαδικασιών. Επίσης, αν επιπλέον κοινοτικές δαπάνες είναι απαραίτητες, αυτές θα πρέπει να εγκριθούν γρήγορα.
Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη. Θα το κάνουμε διατηρώντας υπόψη την ανάγκη συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων και την επαγρύπνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.
Καλούμε τις χώρες μέλη της Ένωσης να υιοθετήσουν αυτές τις απλές και ισχυρές αρχές στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ημερησία" στις 27/11/2008 (πρωτοδημοσιεύθηκε στις εφημερίδες "FAZ" και "LΕ FIGARO").

Δεν υπάρχουν σχόλια: