Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο....

Την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισε αυτεπαγγέλτως, το Σάββατο, η εισαγγελέας υπηρεσίας με αφορμή επεισόδια γύρω από το Ίδρυμα και τις δίκαιες αντιδράσεις των περιοίκων. Οι καταστηματάρχες δεινοπαθούν και έχουν εξουθενωθεί κάτω από την καταστροφική δράση των κουκουλοφόρων που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο. Το κακό είναι ότι οι φασιστοειδείς κουκουλοφόροι νομίζουν ότι "παλεύουν" για το καλό της κοινωνίας ενώ καταστρέφουν τα Χριστούγεννα απλών ανθρώπων που έχουν ήδη καταρρεύσει κάτω από την πίεση της παγκόσμιας κρίσης. Οι κουκουλοφόροι τελικά εξοργίζουν την κοινωνία.

Το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δέχθηκαν τηλεφώνημα της Αστυνομίας οι αντιπρυτάνεις της Σχολής και ενημερώθηκαν ότι επίκειται επέμβαση, καθώς η εισαγγελέας υπηρεσίας αποφάσισε ότι μέσα στο κτίριο διαπράττονταν αυτόφωρα κακουργήματα, όπως η κατασκευή εκρηκτικών.

[Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης επέμβασης της Αστυνομίας με εισαγγελική εντολή ακόμα και χωρίς απόφαση άρσης του ασύλου από τους πανεπιστημιακούς, εφόσον διαπιστώνεται διάπραξη αυτόφωρων κακουργημάτων]

Οι αντιπρυτάνεις διαφώνησαν και τελικώς η Αστυνομία δεν επενέβη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης τις επόμενες μέρες στις υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές, με δικαστική και όχι ακαδημαϊκή απόφαση, είναι πλέον ανοιχτό.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Δεν δόθηκε εντολή
Διαψεύδουν οι εισαγγελείς τα περί άρσης του ασύλου στο ΕΜΠ

Σε διάψευση της Αστυνομίας ότι με αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελέως υπηρεσίας αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στο Πολυτεχνείο, προχωρούν εισαγγελικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με το Βήμα, εισαγγελικοί κύκλοι διαψεύδουν ότι υπήρξε εισαγγελική εντολή για εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του πανεπιστημίου, λόγω τέλεσης κακουργηματικών πράξεων (όπως η παρασκευή και η χρήση μολότοφ) από τους καταληψίες.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ τέθηκαν σε τριαντάλεπτη ετοιμότητα από τη στιγμή που δόθηκε εντολή από την εισαγγελέα υπηρεσίας να εισβάλουν στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ακολούθησαν διαρκείς διαπραγματεύσεις των πρυτανικών αρχών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαδοχικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και τους καταληψίες του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο άρσης του ασύλου και επέμβασης των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν, πάντως, ότι για να γίνει επέμβαση χρειάζεται εκτός από την εντολή και την παρουσία εισαγγελέα και η σύμφωνη γνώμη του Πρυτανικού Συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εκπονηθεί ήδη σχέδιο για τον τρόπο επέμβασης και εκκένωσης του κτιρίου από τους καταληψίες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της άρσης του ασύλου, παροτρύνοντας τους πρυτάνεις να κάνουν χρήση του νόμου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου.

«Όσοι έχουν ευθύνη για την τήρηση της τάξης θα κάνουν αυτό που επιβάλλει το καθήκον τους» είπε, σημειώνοντας ότι «η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί μομφή για κανέναν. Η άρση του ασύλου δεν είναι θέμα κυβέρνησης, αλλά θέμα του εισαγγελέα και των πρυτανικών αρχών».

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=970342&lngDtrID=244