Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

υπέρ των θέσεων της Ελλάδας για Τουρκία και ΠΓΔΜ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

[κανένα κανάλι δεν το είπε]
Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η παρότρυνση του Συμβουλίου προς την Τουρκία να αποφεύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Συμβούλιο εκφράζει απογοήτευση, καθώς κατά το 2008 οι μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένες και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει, ειδικότερα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτά τα θέματα το Συμβούλιο επισημαίνει ότι αναμένεται επείγουσα πρόοδος από την πλευρά της Τουρκίας.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου έχουν συμπεριληφθεί αναφορές που υπογραμμίζουν την ανάγκη «επείγουσας εκπλήρωσης» των υποχρεώσεων της Τουρκίας και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Το Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι η ΠΓΔΜ θα είναι σε θέση να κάνει πρόσθετα βήματα στην ευρωπαϊκή της προσέγγιση, μόλις ικανοποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων και ελεύθερων εκλογών μέσα στο 2009.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας υπογράμμισαν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερνάρ Κουσνέρ, όσο και ο υφυπουργός, Ζαν Πιέρ Ζουαγέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: