Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

το έκρυψαν τα κανάλια:«Το σχέδιο της Ελλάδας για την κρίση ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν»

Χαστούκι από την Ευρώπη στις λαϊκίστικες επιλογές και προτάσεις Πασόκ για την κρίση! Μέχρι και την Κατσέλη έστειλε στον Αλμούνια, ο πρόεδρος Γιώργος, προ ημερών, για να "διαμαρτυρηθεί" για την πολιτική της κυβέρνησης. Τζάμπα ο κόπος τους και τα ταξίδια τους!
Κεντρικό θέμα συζήτησης της Συνόδου των υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης. Τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ήταν ένα εκ των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν το Συμβούλιο Ecofin

Η Επιτροπή, παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα νέο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα σχέδια ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.


Σύμφωνα με τον Γ.Αλογοσκούφη, η Επιτροπή προτείνει τα κατάλληλα μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Το σχέδιο της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν», υπενθύμισε ο υπουργός οικονομίας και σημείωσε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην ΕΕ είναι αναγκαία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα που γίνονται από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.

Εξάλλου, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η μείωσή του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η «γενική κατεύθυνση» του Eurogroup, αναφορικά με το ΦΠΑ, γίνεται αποδεκτή, σε μεγάλο βαθμό, και από άλλα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η χώρα μας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση. Ανέφερε, ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, συμπλήρωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στα πλαίσια των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία.

«Η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν», τόνισε ο Γ.Αλογοσκούφης.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά το 2008, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν