Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Η «κινδυνολογία» για τα ομόλογα


Για «κινδυνολογία» που «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για το περιθώριο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ: «Η αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων των ομολόγων, που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, οφείλεται στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνθήκες πίεσης που έχει προκαλέσει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Παρά τις συνθήκες αυτές, το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Η κινδυνολογία για την ελληνική οικονομία έχει και τα όριά της. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη».

Το... βρόμικο κόλπο

Οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι που ψάχνουν ευκαιρίες για ασφαλείς τοποθετήσεις με υψηλές αποδόσεις, προβάλλουν την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα δημοσιονομικής κατάρρευσης(!) και ορισμένοι μάλιστα τη συγκρίνουν με την κατάσταση που βρισκόταν η Αργεντινή το 2000-2001, πριν οδηγηθεί σε χρεοκοπία!!!
Πρόκειται βέβαια για υπερβολές, που αποβλέπουν στην επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων στις εκδόσεις χρεογράφων που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο την επόμενη χρονιά, προκειμένου να καλύψει δανειακές ανάγκες περίπου 43 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο ίσως περισσότερο από το υψηλό κόστος δανεισμού, ενώ από την πλευρά τους και οι οικονομικοί αναλυτές προβληματίζονται έντονα από την άνευ προηγουμένου άνοδο των spread, που καθιστά ασύμφορο τον δανεισμό του Δημοσίου, και ανησυχούν εν όψει του Ιανουαρίου, μήνα κατά τον οποίο το δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για να καλύψει λήξεις ομολόγων.
αναδημοσίευση από το "Παρασκήνιο"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλ.όλα καλά για σένα?