Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Η Μονή Τοπλού με.. τόπλες

… οι κραυγαλέες νομικές παραβάσεις
1. Η εταιρεία «Loyalward Ltd» φτιάχτηκε πριν συσταθεί το Ιδρυμα «με σκοπό» να πάρει το συγκεκριμένο έργο και έκτοτε επί 16 χρόνια δεν έχει κάνει ποτέ, πουθενά, κανένα απολύτως έργο.
2. Το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», ενώ γνώριζε την αφερεγγυότητα της εταιρείας, την εμπιστεύτηκε συνάπτοντας μαζί της διάτρητες και άκυρες συμβάσεις.
3. Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων, όπως καταδεικνύεται, δεν έχει μεταβιβαστεί νομίμως από τη Μονή στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή και συνεπώς το ίδρυμα δεν είναι κύριος της έκτασης, ούτε η αλλοδαπή εταιρεία των επενδυτών έχει οποιοδήποτε δικαίωμα επ’ αυτής.
4. Η σχεδιαζόμενη επένδυση από μόνη της είναι παράνομη, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους σκοπούς του κοινωφελούς ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή», στους οποίους δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ή οικιστικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα ήπιες δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού τύπου, κατά τρόπο ευεργετικό για τους κατοίκους της περιοχής.
… και οι περιβαλλοντικές παραβάσεις
1. Η έκταση, στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση, βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320009 και GR 4320009 «Βορειοανατολικό Ακρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο» που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Εκτός των άλλων, το γεγονός αυτό επιβάλλει από μόνο του την υποχρέωση να υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράγμα που ουδέποτε έγινε.
2. Η επένδυση παραβιάζει το νομικό καθεστώς που έχει καταστρώσει ο διεθνής και ο εθνικός νομοθέτης για την καταπολέμηση του φαινόμενου της ερημοποίησης, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή ανήκει στην πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση Ξηρο - Θερμο Μεσογειακή Ζώνη. Δεν είναι θεμιτό να σχεδιάζονται τέτοιου μεγέθους και έκτασης έργα, με γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες μέσα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες για τον προσδιορισμό και τη λεπτομερή οριοθέτηση των περιοχών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων και της διοίκησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός χρήσεων γης, κ.α.
Στην περιοχή που σχεδιάζεται η επένδυση δεν έχει εγκριθεί και ισχύσει μέχρι σήμερα σχέδιο χρήσεων γης. Σύμφωνα με το νόμο όμως, για την ανάπτυξη πάσης φύσεως σχεδίων και δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτική η προηγούμενη ύπαρξη σχεδιασμού χρήσεων γης. Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για το γεγονός ότι το έργο δεν έχει ούτε καν προέγκριση χωροθέτησης και παραβιάζει το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης, η επένδυση είναι παράνομη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Του Καρχιμάκη δουλειές, τί περίμενες;