Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

η νέα απάτη των δημοσκοπήσεων: Στάθμιση δείγματος.

Είδαμε να γίνεται εκτός από πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Αυγή” και θέμα στα δελτία ειδήσεων. Μία δημοσκόπηση η οποία φέρνει το ΠΑΣΟΚ στο 37,5%, τη ΝΔ στο 31% (δηλαδή διαφορά στο 6,5%), το ΚΚΕ στο 8,5%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 12%, το ΛΑ.Ο.Σ στο 5% και τους Οικολόγους - Πράσινους στο 4,5%.
Καταρχήν, μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε μία άλλη η οποία έδινε διαφορετικά στοιχεία, με σημαντικότερο όλον την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια νούμερα, 8% αν η μνήμη δεν είναι ασθενής. Ας πούμε λοιπόν, χάριν υποθέσεως εργασίας, ότι το +4% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, αν και το αποδεκτό ποσοστό απόκλισης είναι +/- 2%. Ας πούμε ότι οι Οικολόγοι - Πράσινοι παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βουλή με το 4,5% που συγκεντρώνουν.
Πόσο τελικά αξιόπιστη μπορεί να είναι μία δημοσκόπηση; Στη “δημοσκοπική” γλώσσα υπάρχει ένας μαγικός όρος, τον οποίο ελάχιστοι διαβάζουν. Τί είναι λοιπόν η στάθμιση δείγματος; Όταν κάνεις μία δημοσκόπηση δίνεις τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το δείγμα των ερωτηθέντων. Παραδείγματος χάριν: Θα ρωτήσουμε 1.000, εκ των οποίων οι 250 πρέπει να έχουν γνώσεις Α.Ε.Ι, οι 200 γνώσεις Μέσης Εκπαίδευσης, οι 50 να είναι κάτω των 30 χρόνων, οι 100 να είναι παντρεμένοι, κλπ, κλπ, κλπ. Προφανώς, για ένα δείγμα των 1.000 ανθρώπων πρέπει να ρωτήσεις περισσότερους. Ρωτάς λοιπόν, υποθετικά πάντοτε, 1.250. Βάζεις όλες τις απαντήσεις μπροστά σου και λες: πόσες απαντήσεις ανθρώπων με γνώσεις Α.Ε.Ι έχω; 256 ας πούμε. Πετάς, αποσύρεις λοιπόν τις 6 επιπλέον.
Εδώ είναι και το κλειδί, η λύση όλων. Ποιές είναι αυτές οι 6 που πετάς και με ποιά κριτήρια. Δώστε μου τα πρωτογενή αποτελέσματα μίας δημοσκόπησης και μέσα στους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής και εντός των Νόμων μπορώ να βγάλω ένα Α αποτέλεσμα. Δώστε τα σε έναν άλλον και μπορεί, πάλι με τους ίδιους κανόνες, να βγάλει ένα Β αποτέλεσμα. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Γιατί αν πας να ζητήσεις τα πρωτογενή αποτελέσματα, όντως θα στα δώσουν.
Πρέπει λοιπόν να ζητήσεις το σύνολο των απαντήσεων, πράγμα δύσκολο. Η στάθμιση δείγματος, τελικά αποδεικνύεται στη μεγαλύτερη εφεύρεση. Πιο μεγάλη και από τον τροχό, αφού με τη στάθμιση μπορείς να λειαίνεις και να στρογγυλεύεις πολλά περισσότερα πράγματα… .....αναδημοσίευση από το newsblog

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι δημοσκοπήσεις έχουν νόημα όχι ορώνται συγκριτικά με άλλη δημοσκόπηση της ίδιας μεθοδολογίας και άρα της ίδιας εταιρίας. Είναι λάθος και πολιτικό και μεθοδολογικό να κρίνουμε δημοσκοπήσεις διαφορετικών εταιρειών (αν και πάλι τυπικά θα πρέπει να κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους που κυμαίνεται ανάλογα με το ποσοστό και την αληλεπίδραση των ερωτήσεων). Σαφώς, πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κάτω βόλτα. Μία σημερινή δημοσκόπηση τον θέλει πάλι 4ο κόμμα.

Μιχάλης Πετράκος είπε...

Η στάθμιση δεν είναι αφαίρεση των περισσευούμενων ερωτηματολογίων. Είναι η απόδοση ενός συντελεστή βαρύτητας σε κάθε ερωτηματολόγιο ανάλογα με τον πληθυσμό που εκπροσωπεί. Έτσι απαντήσεις από ομάδες που έτυχε να υπερεκπροσωπούνται στο δείγμα παίρνουν μικρό συντελεστή και τούμπαλιν. Αυτό γίνεται για να καλυφθούν κυρίως σφάλματα μη-απόκρισης.

Η VPRC και Public Issue δεν κάνουν απλώς στάθμιση στην εκτίμηση ψήφου αλλά εξομαλύνουν χρησιμοποιώντας η μία παλινδρόμιση και η δεύτερη ανάλυση χρονολογικών σειρών. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούν μεταβλητότητα από τις εκτιμήσεις. Αν προσέξατε οι 2 αυτές έρευνες είναι οι μόνες που διατηρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια επίπεδα. Κάτι που πιθανότατα δεν ισχύει πια αλλά η μέθοδος εκτίμησης που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν μπορεί να εντοπίσει μια μεγάλη αλλαγή και τη θεωρεί τυχαίο σφάλμα και την αφαιρεί.
Από την άλλη πλευρά το ποσοστό των ΟΠ έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα μεταξύ εταιριών. Με αναγωγή αναποφάσιστων για να γίνουν συγκρίσιμα τα ποσοστά παίρνουν από 3.5% - 3.83% και φαίνεται πλέον ότι μπαίνουν με άνεση στην επόμενη βουλή αν γίνουν σύντομα εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πλέον και τη δυνατότητα δημοσκοπήσεων μέσω διαδικτύου. Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τέτοιες:
www.galop.gr
Σίγουρα υπάρχουν εδώ τα μειονεκτήματα όπως ενδεχόμενα διπλοψηφίσματα (αν και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας), περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ), σίγουρα όμως το διαδίκτυο αποτελεί ένα μέσο που στο μέλλον θα καταξιωθεί πολύ περισσότερο.