Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΣΜΟ(άρθρο του Αντώνη Σαμαρά)

άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ήδη μετατρέπεται σε διεθνή ύφεση προκάλεσε παγκόσμιο σεισμό στις οικονομίες, στις διεθνείς σχέσεις, στις κοινωνίες και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο χρεοκόπησε. Στηρίχθηκε στο τριπλό δόγμα της απορύθμισης, της αυτορρύθμισης και της «παγκοσμιοποίησης»: στην πεποίθηση ότι οι αγορές έχουν αυτοματισμούς και ρυθμίζονται μόνες τους. Άρα, για να απελευθερώσουν την αναπτυξιακή τους ορμή πρέπει να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς συνόρων και χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κράτους.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο υιοθετήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, όταν χρεοκόπησαν οι ακρότητες του κεϊνσιανού παρεμβατισμού. Που οδήγησαν, στη δεκαετία του ΄70, σε διψήφια ανεργία διαρκείας σε Ευρώπη και Αμερική, διψήφιο πληθωρισμό, δελτίο καυσίμων στις ΗΠΑ, προσφυγή της Βρετανίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.λπ.
Αλλά βαθμιαία περάσαμε στο αντίθετο άκρο. Απελευθερώνοντας τις αγορές και καταλύοντας τα σύνορα, κερδίσαμε προσωρινά σε αναπτυξιακή δυναμική, αλλά χάσαμε μακροχρόνια σε σταθερότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Και διαπιστώνουμε σήμερα ότι η εκρηκτικότητα των αγορών γίνεται αποσταθεροποιητική και χαοτική: μετατρέπει τη δημιουργικότητα σε απληστία, μεταλλάσσει την ελευθερία σε ασυδοσία, παράγει ανισότητες και αστάθεια, δημιουργεί καρτέλ και μονοπωλιακές καταστάσεις. Τελικά καταργεί τον ίδιο τον ανταγωνισμό.
Έτσι ανακαλύψαμε σήμερα ξανά το εθνικό κράτος. Όχι για να παράγει αγαθά και υπηρεσίες. Αλλά για να ρυθμίζει και να εποπτεύει τις αγορές.

Ανακαλύψαμε ξανά το εθνικό κράτος ως εγγύηση της ελεύθερης αγοράς, ως αποφασιστική πολιτική προϋπόθεση ότι η αγορά θα προάγει την κοινωνική ευημερία, όχι την κοινωνική αναλγησία. Θα εμπεδώνει τη δημοκρατική νομιμότητα, όχι τον «νόμο της ζούγκλας». Θα παράγει πλούτο, όχι νεοπλουτισμό. Θα διαχέει ελπίδα, όχι κυνισμό. Θα αναδεικνύει τη δημιουργικότητα όλων, δεν θα συντρίβει τους πάντες.
διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο e-ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: