Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ανέλκυση αεροσκάφους του Β' Παγκ. Πολέμου στην Κρήτη

Γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος του 1940, που είχε εντοπίσει πριν από πέντε χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου στα Χανιά ο Σύλλογος «Φίλοι του βυθού», θα επιχειρήσει να ανελκύσει η Πολεμική Αεροπορία.

Το μεσημέρι, η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποθαλάσσιων Εγκαταστάσεων έφτασε στα Χανιά προκειμένου να εξερευνήσει την άτρακτο και τα άλλα μέρη του αεροσκάφους, το οποίο αποτελεί ένα από τα πολλά απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μάλεμε.

Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 1.280 αεροσκάφη που έστειλαν οι Γερμανοί για να καταλάβουν την Κρήτη και ένα από τα 210 που δεν επέστρεψαν. Όπως δεν επέστρεψαν και 4.465 Γερμανοί του επίλεκτου σώματος αλεξιπτωτιστών του Γ' Ράιχ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος βρίσκεται ανάποδα και ένα μεγάλο τμήμα του είναι χωμένο στην άμμο. Η κοιλιά του φέρει τα «τραύματα» της προσθαλάσσωσης, ενώ ακέραιος είναι ο έλικας και τα φτερά του.

Παρά τα εξήντα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει, η άτρακτος τους αεροσκάφους βρίσκεται ακόμα σε καλή κατάσταση και οι ρόδες είναι διπλωμένες κάτω από τα φτερά με ευανάγνωστα τα διακριτικά IRS Made in Germany. Ο ουραίος τροχός λείπει, καθώς και βόμβα που μετέφερε. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα κολάρα του κινητήρα είναι ακόμα ελαστικά, ενώ σε κάποια σημεία της ατράκτου το αλουμίνιο γυαλίζει, λες και ο χρόνος την άφησε αλώβητη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: