Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

η οικονομία είναι το πρωτεύον ζήτημα για τους ψηφοφόρους (και όχι τα διακομματικά βατοπέδια)!Εχουμε συνηθίσει να διαπιστώνουμε μηχανιστικά ότι το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται ελαφρώς στην πρόθεση ψήφου. Ομως το κυβερνών κόμμα διατηρεί την καθαρή υπεροχή σε επίπεδο ηγεσίας. Πέρα λοιπόν από τα περί «ρευστότητας», υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος που φωτίζει η πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της GPO: το σοβαρότερο ζήτημα για την κοινή γνώμη είναι, με συντριπτική διαφορά, ο τομέας της οικονομίας, με 71,6%, όταν το Βατοπαίδι βρίσκεται στο 3,7%!
Θεωρητικά λοιπόν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως η κυβέρνηση φθείρεται πρωτίστως από τα οικονομικά και όχι από το Βατοπαίδι. Αυτό όμως δεν ισχύει.
Τούτο το διάστημα η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις. Και τούτο διότι ένα σημαντικότατο 45% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε επιτυχώς τη διεθνή οικονομική κρίση. Γιατί λοιπόν δεν ανακάμπτει; Κυρίως λόγω Βατοπαιδίου. Εδώ φορτίζεται τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που αποσυσπειρώνονται. Επιλέγοντας τη διέξοδο της «αδιευκρίνιστης ψήφου».
Είναι ερμηνεύσιμη η στάση των ψηφοφόρων να αντιδρούν στο δευτερεύον για τους ίδιους (Βατοπαίδι) και να τηρούν στάση αναμονής στο πρωτεύον (οικονομία); Αυτό συμβαίνει διότι το πρώτο ζήτημα είναι άμεσο και «θερμό».
Ενώ το δεύτερο είναι πιο μακροχρόνιο και «ψυχρό». Αν η διαπίστωση αυτή είναι σωστή (και τα στοιχεία την επιβεβαιώνουν), τότε γίνεται φανερό πως το σημερινό πολιτικό κλίμα δεν είναι μόνιμο, καθώς τα πιο μόνιμα χαρακτηριστικά του θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας. Υποτιμά η διαπίστωση αυτή τη φθορά από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου; Κάθε άλλο. Τη βάζει απλώς στην πραγματική της βάση.
Προφανώς, η κυβέρνηση δεν νοείται να εφησυχάζει. Διότι εάν δεν εκτονώσει την οργή για το Βατοπαίδιο, που τη φθείρει αποσυσπειρώνοντας τη βάση της, είναι πιθανό το δευτερεύον να της προκαλέσει «πρωτεύουσα» πολιτική ζημιά. Αυτό θα συμβεί αν το «θερμό» και δευτερεύον τραυματίσει εν τέλει το κεντρικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την εικόνα του πρωθυπουργού.
Τούτη την ώρα ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει με διαφορά 8% στο «ψυχρό» και πρωτεύον πεδίο της οικονομίας, ως ικανότερος διαχειριστής της έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή η υπεροχή είναι κομβική. Αποτελεί ένα «στρατηγικό κεφάλαιο». Το κυβερνών κόμμα οφείλει να το προστατεύσει. Αποφορτίζοντας το «θερμό» ζήτημα του Βατοπαιδίου.
Παράλληλα, ούτε το ΠΑΣΟΚ νοείται να εφησυχάζει. Εστω και εάν, δικαίως, απολαμβάνει την περιορισμένη ανάκαμψή του. Αντίθετα, οφείλει να προβληματιστεί διότι σε ηγετικό επίπεδο προκαλεί λιγότερη εμπιστοσύνη. Το ότι ο Παπανδρέου υστερεί του Καραμανλή τόσο σε συνολική πρωθυπουργική αξιοπιστία όσο και σε επίπεδο εμπιστοσύνης χειρισμού των οικονομικών αποτελεί μείζονα στρατηγική απειλή. Ιδίως καθώς το 67% των ψηφοφόρων δηλώνει απερίφραστα πως οι τελικές του επιλογές θα κριθούν στο οικονομικό πεδίο!
Συμπεραίνοντας: Ενώ η οικονομία, που είναι το πρωτεύον ζήτημα για τους ψηφοφόρους, ευνοεί τον Καραμανλή στη σύγκριση με τον Παπανδρέου, είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, το Βατοπαίδι, που κυρίως φθείρει την κυβέρνηση. Διότι το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου προκαλεί έντονες φορτίσεις σε κρίσιμους ψηφοφόρους.
Αυτή την αποφόρτιση καλείται λοιπόν να επιτύχει η κυβέρνηση με επιλογές της. Επαναφέροντας την κοινή γνώμη στο πεδίο της οικονομίας, όπου ευνοείται λόγω της ηγεσίας της και των αδυναμιών των αντιπάλων της.
Και με δεδομένο ότι η πολιτική μάχη κρίνεται κυρίως στο ποιος είναι πιο αξιόπιστος στο χειρισμό των οικονομικών προβλημάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΘΕΜΕΛΙΑ ενός σπιτιού (συνήθως το 30% του συνολικού μπετού) ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ γιατί είναι μέσα στη γή. Οι επιπόλαιοι άνθρωποι δεν εκτιμούν αυτό που δεν φαίνεται με το γυμνό μάτι, θυμούνται όμως τη σημασία του όταν έλθει ο σεισμός!
Και ο σεισμός ήλθε!
Έτσι και στην Οικονομία.
Μας κτύπησε η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ διεθνής οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών και κανείς δεν λέει ΜΙΑ καλή κουβέντα για τα τεράστια βήματα ισχυροποίησης της Ελληνικής οικονομίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Τα κανάλια των εκβιαστών ασχολούνται καθημερινά με κουτσομπολιά, σενάρια, φήμες, σέξ, χωρισμούς, γάμους βαφτίσια, ατέλειωτη η λίστα της υποκουλτούρας!
Πού θα ήταν σήμερα η Ελλάδα με τα δυσθεώρητα δημόσια ελλείμματα των πράσινων τρωκτικών;
Πόσο θα ήταν το χρέος σήμερα εάν την τελευταία πενταετία είχε συνεχιστεί η σπατάλη των ανεύθυνων Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκη;
ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ...