Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ντόρα Μπακογιάννη:οι τρείς πυλώνες της κεντρώας οικονομικής πολιτικής που προτείνω.

1)Πρώτος, η προώθηση έργων υποδομής αναπτυξιακού χαρακτήρα. Έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τέτοια είναι έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει από κοινοτικούς πόρους αλλά δεν εξασφαλίζεται πάντα η εθνική συμμετοχή. Αυτή μπορεί να τη δώσει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα κάνει το διαχωρισμό ότι πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων σημαίνει έργα υποδομής αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι ενεργειακές υποδομές, λιμάνια, έργα δικτύων και όχι πλατείες και βρυσούλες όπως γινόταν στη δεκαετία του ΄80.

2)Δεύτερος, η εξασφάλιση ρευστότητας στην στεγαστική πίστη, στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Μιλάει για το πακέτο των 28 δισ που όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι δεσμευτικό για τις τράπεζες να διοχετεύσει πόρους και κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις του εμπορίου, του τουρισμού, της αγροτικής εκμετάλλευσης, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα. Αυτές οι επιχειρήσεις προσφέρουν απασχόληση, δημιουργούν θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα και ο μεγάλος κίνδυνος είναι η πιστωτική κρίση να οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ασφυξία λόγω περιορισμού των κεφαλαίων κίνησης. Θεωρεί η Ντόρα ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την απασχόληση σ΄ αυτές. Από την αρχή η Ντόρα είχε υποστηρίξει μέσα στις κυβερνητικές επιτροπές ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε "κόντρα" με τις τραπέζες

3)Τρίτος άξονας είναι στοχευμένες πολιτικές αλληλεγγύης για συμπολίτες μας, των οποίων το εισόδημα δεν θα επηρρεαστει από τις θετικές δράσεις της κυβέρνησης. Αναφέρεται στους ανέργους ή στους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις.
Για τους οποίους η ίδια επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει μέτρα ουσίας αν και επικοινωνιακά δεν έχει περάσει.
Σε όλες τις ομιλίες της και τις επαφές της η Ντόρα -πρόσφατα στη Μυτιλήνη- επισημαίνει ότι από το 2008 οι συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ αυξήθηκαν κατά 18% και το επίδομα ανεργίας κατά 10%.
Μόνο που αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Και αυτό ειναι το πρόβλημα.
Προφανώς εδω η Ντόρα θέτει και ένα θέμα επικοινωνίας.
Να σημειώσουμε ότι και άνθρωποι του Αλογοσκούφη έχουν παράπονα απο το επικοινωνιακό επιτελείο.
Ολοι θεωρούν ότι ενώ η κυβέρνηση παράγει έργο αυτό δεν έχει περάσει στον κόσμο πράμα που συνιστά απο μόνο του μιά αποτυχία στην επικοινωνία της κυβέρνησης.
Αυτό που περνάει στον κόσμο -λένε- είναι η ατζέντα του΄ΠΑΣΟΚ δηλαδή οι τσακωμοί και οι αντιδικίες τών μελών της κυβέρνησης ....
ΥΓ Το θέμα αυτό είναι αποκλειστικό. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που η Ντόρα μιλάει κάπου αποκλειστικά για την Οικονομία. Είναι καλό ότι κάποιες απόψεις της βγαίνουν αποκλειστικά απο ένα blog. Τά blogs σέ λίγο θα παίζουν σημαντικό ρόλο. Ηδη στην Αμερική όλοι λένε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Ομπάμα. Η Ντόρα το καταλαβαίνει και μιλάει τη γλώσσα του 2008. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς σε άλλα θέματα μαζί της αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: