Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

η κυβέρνηση και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σε υπουργούς και βουλευτές που θα αναλάβουν το βάρος του σχολιασμού την ημέρα των εκλογών ώστε να τηρήσουν στάση ουδετερότητας έναντι των δύο υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα –χωρίς να εκτεθούν– να κλείσουν το μάτι στον Μπαράκ Ομπάμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και σαρωτικά στους δείκτες της δημοτικότητας, ειδικά στην Ευρώπη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα βασικά σημεία των οδηγιών που θα δοθούν έχουν ως εξής:

- Πρόκειται για μία αναμέτρηση σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο.

- Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αμερικής να αλλάξει την εικόνα της σε διεθνές επίπεδο, όποιος και αν εκλεγεί.

- Η προεκλογική περίοδος επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει γερά θεμέλια.

- Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν χαρίσματα τα οποία τους καθιστούν καλύτερους του Τζορτζ Μπους.

- Η εύνοια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκφράζει πειστικότερα τη δυνατότητα αλλαγής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

- Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πέρασαν αρκετές δοκιμασίες αλλά δεν κινδυνεύουν γιατί έχουν στέρεη βάση.

- Μετά τις εκλογές θα γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, που –παρά τα κατά καιρούς προβλήματα– παραμένουν στενοί σύμμαχοι και εταίροι.

Επιδίωξη
Ο «μηδενισμός του κοντέρ» στα ελληνοαμερικανικά είναι, άλλωστε, κεντρική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας που έχει μεταθέσει στην επόμενη αμερικανική διοίκηση τις προσδοκίες της για μία νέα διαχείριση του Σκοπιανού, για την κατάργηση της βίζας και για την αποφόρτιση της ατμόσφαιρας.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με τη διοίκηση Μπους δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες και η αίσθηση αυτή επιβεβαιώθηκε με την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή, ο οποίος συνέδεσε εμμέσως τη στάση της Αθήνας στο σχέδιο Ανάν, το βέτο και τη διπλωματία των αγωγών με τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση κατά καιρούς.

Την επόμενη μέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θόδωρος Κασσίμης, επίσης από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε σε «δυνάμεις» που θέλουν να «διατηρούν ένα εργαλείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή», υπονοώντας –κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις– την Αμερική και τα Σκόπια. Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί εντύπωση η δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ Ν.Δ. και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που, τυπικά, είναι αλληλέγγυες παρατάξεις. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απόλυτη αδράνεια σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ξένων κυβερνήσεων σημαντικών κρατών. Μόνο η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» έχουν παρακολουθήσει σοβαρά όσα έχουν συμβεί κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και έχουν εικόνα προσώπων και πραγμάτων.
Αλλωστε, θεωρείται δεδομένο στην Ουάσιγκτον ότι, όποιος κι αν είναι ο νικητής, το πολιτικό προσωπικό θα ανανεωθεί εκ βάθρων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών είχε αυτόνομη παρουσία, διοργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις και ημερίδες οι οποίες προσέλκυσαν εκατοντάδες στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και από τη Ν.Δ. μόνο τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: