Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Τατούλη. .....

..... Ο άνθρωπος αυτός ήταν μια κάποια λύσις…
Μόνο ο Καβάφης θα μπορούσε να αποδώσει αυτό το παράξενο συναίσθημα που ξεχειλίζει από χθες στο δημόσιο βίο της χώρας. Η απουσία του Πέτρου από τη Ν.Δ. αφήνει κενό δυσαναπλήρωτο. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει άλλος γαλάζιος αντάρτης τέτοιων προδιαγραφών και ειλικρινά δεν βρίσκω κανέναν. Ειδικά τώρα που η Ν.Δ. έμεινε με 151, ο επόμενος… Τατούλης παίρνει στους ώμους του μεγάλο βάρος. Το παρασκήνιο της διαγραφής του είναι φτωχό για έναν αντάρτη με τόσα προσόντα. Ο Καραμανλής διάβασε πρωί πρωί στη Ραφήνα τη συνέντευξή του και πήρε αμέσως την απόφαση να τον διαγράψει, σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με κορυφαίους υπουργούς του, όλοι ανεξαιρέτως τον προέτρεψαν: «Προχώρα, διάγραψέ τον τώρα» και τα πράγματα προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο Πέτρος δεν διεγράφη από το κόμμα, απλώς ανεστάλησαν οι κομματικές ιδιότητες που απορρέουν από το αξίωμά του ως βουλευτή της Ν.Δ. Η διαγραφή του θα απαιτούσε απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ο Τατούλης έμαθε ότι ο ανεμιστήρας άρχισε να γυρίζει ενώ βρισκόταν στην Αρκαδία και αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα για δηλώσεις. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να βρει δημόσιους υποστηρικτές από το κόμμα του, πρόλαβε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θέλει έμπρακτη συμπαράσταση γιατί δεν επιθυμεί να χρεωθεί τη διαγραφή του επόμενου. Πάνω απ’ όλα άνθρωπος ο Πέτρος και καλός συνάδελφος…...

...... Μετά την απόφαση για τη διαγραφή υπήρξε τηλεφωνική εισήγηση στον πρωθυπουργό από κορυφαίο κομματικό στέλεχος για δομικό ανασχηματισμό εδώ και τώρα. Η εισήγηση απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρίσκονταν μαζί χθες στις Βρυξέλλες και είχαν την ευκαιρία να «ζυμωθούν» και για την υπόθεση Τατούλη. Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν η ζύμωση οδήγησε σε συμπεράσματα σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο κέντρο που κατευθύνει τον Πέτρο και ποιο ακριβώς είναι αυτό. Το λέω γιατί πολλοί συνάδελφοί τους που βρίσκονταν στην Αθήνα εξέφραζαν αυτή την άποψη, που ψιθυριζόταν κυρίως γύρω από τη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου. Η διαγραφή Τατούλη βρήκε τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγλη του Ζαππείου σε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς. Ο πρόεδρος βγήκε κάποια στιγμή από την αίθουσα και οι δημοσιογράφοι που περίμεναν απέξω τού είπαν τα νέα. «Οσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα, θα διαγράφονται βουλευτές», είπε. Μπαίνοντας ξανά μέσα στην αίθουσα με τους φορείς επανέλαβε περήφανος στους συνεργάτες του τι είχε δηλώσει. Εκείνοι το βρήκαν εξαιρετικό και το έστειλαν αμέσως ως δελτίο Τύπου. Ομολογουμένως δεν είναι πολύ συνηθισμένο να σχολιάζει ο ένας αρχηγός τις διαγραφές του άλλου. Τουλάχιστον ο Καραμανλής δεν είχε κάνει το ίδιο όταν ο Γιώργος διέγραψε τον Σημίτη. Αλλά φαίνεται πως ο Τατούλης είναι άλλο πολιτικό μέγεθος… Ολο και πολιτικότερα μιλά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος χθες είπε ότι «όποιος διαφωνεί όσο και όπως ο Πέτρος Τατούλης καλό είναι να παίρνει το καπέλο του και να φεύγει». Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Νικήτας έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και με αρκετούς από τους κορυφαίους υπουργούς με τους οποίους ανταλλάσσει συχνά-πυκνά απόψεις. Το πιο ενδιαφέρον: επικοινωνεί τακτικά με τον Αντώνη Σαμαρά.
από τον "Ελεύθερο Τύπο"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλα ντέ!
Τατούληδες υπάρχουν πολλοί, οι καναλοεκβιαστές είναι το πρόβλημα.

Παπουτσάκης είπε...

Αδιέξοδα και διέξοδοι

Η επιχειρηματολογία στην οποία βασίστηκε –εδώ και πολλούς μήνες– η κριτική του διαγραφέντος (πλέον) βουλευτή Αρκαδίας κ. Πέτρου Τατούλη προς την κυβέρνηση εστιάσθηκε -ως γνωστόν- σε συγκεκριμένη θεματολογία. Οφείλει κανείς να παραδεχθεί πως κάποιες από τις αναφορές του είχαν όντως αντιστοίχηση με το κοινό αίσθημα των πολιτών και την εκλογική βάση της κυβερνώσας παράταξης.

Ομως, βασικές αιχμές της κριτικής του βουλευτή έχουν πλέον ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική. Υπήρξαν, δηλαδή, και αναδιπλώσεις και αλλαγή μίγματος διακυβέρνησης.

Δύο υπουργοί, για παράδειγμα, έχουν παραιτηθεί. Η Δικαιοσύνη αλλά και η Βουλή διά της Εξεταστικής Επιτροπής διερευνούν σε βάθος την υπόθεση του Βατοπαιδίου και αρκετά νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως.

Οσο για την οικονομική πολιτική, που έτυχε σκληρής κριτικής από το βουλευτή, μόνο όσοι πάσχουν από πολιτική μυωπία δεν βλέπουν πως αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες –η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθεί αυστηρά– για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα επακόλουθα της διεθνούς κρίσης.

Ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί ο βουλευτής έφθασε την κριτική του στο όριο.
Και προκάλεσε, ουσιαστικά, τη διαγραφή του. Διότι εάν ο πρωθυπουργός δεν ελάμβανε την πολιτικά επώδυνη απόφαση να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας πολλοί θα θεωρούσαν βασίμως πως τελεί σε πολιτική ομηρία λόγω της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό θα πολλαπλασίαζε τους παράγοντες πολιτικής αστάθειας, σε μία περίοδο, μάλιστα, που εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασης στην οικονομία απαιτείται –περισσότερο από ποτέ– και σταθερότητα και συνοχή. Πολιτικά και ψυχολογικά ο βουλευτής είχε θέσει εαυτόν εκτός Ν.Δ. εδώ και πολύ καιρό. Δημιουργούσε εντυπώσεις πως επιδίωκε τη διαγραφή του. Η ανοχή που επιδείχθηκε απέναντί του εκλήφθηκε από κάποιους ως πολιτική χαλαρότητα. Ακόμα και ως αδυναμία διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «χρονικό ενός προαναγγελθέντος (πολιτικού) θανάτου».
Το ζητούμενο, εφεξής, είναι να αποδείξει η κυβέρνηση πως διαθέτει πολιτικά αποθέματα να διαχειρίζεται τα (πραγματικά) κρίσιμα θέματα των καιρών. Κι ότι μπορεί να το κάνει ακόμα και με 151 βουλευτές.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια των πολιτικών πειραματισμών. Η κοινωνία ακόμα περισσότερο.

Και όσοι επιδιώκουν να δημιουργούν «θολά νερά» ας το σκεφτούν δύο φορές. Διότι μπορεί να εξυπηρετούν σκοπιμότητες –δικές τους ή τρίτων– υπονομεύουν, όμως, το κοινό μέλλον. Αλλωστε, όπως όλοι συμφωνούν, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι τις διεξόδους τις προσδιορίζει μόνο ο λαός. Με την ψήφο του.
ελεύθερος τύπος

Ανώνυμος είπε...

Μπάι-μπάι ασχημομούρη, να μας γράφεις καραγκιόζη.
Τη βουλευτική έδρα δεν την περιμένουμε έτσι κα αλλιώς, τα μουνάκια σαν και σένα δεν έχουν φιλότιμο.