Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

"χαστούκι" Βαρθολομαίου στο Γιωργάκη!

Συνάντηση είχαν χθες ο Παπανδρέου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και συζήτησαν και για το Βατοπέδι, με την υπόθεση του οποίου σκανδαλολογεί δύο μήνες τώρα και ο Παπανδρέου προσωπικά και το κόμμα του, δια του Καρχιμάκη κυρίως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέδειξε δυσαρέσκεια για το θέμα μια και τα χρυσόβουλα σεβάστηκαν οι Οθωμανοί, οι νεότουρκοι στη συνέχεια, οι Άγγλοι, οι Ισραηλινοί και πλήθος άλλων χωρών όπου διατηρούν συμφέροντα είτε τοπικά πατριαρχεία, είτε το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο [Βαρθολομαίος κατά αμφισβήτησης χρυσόβουλων]!


Την ίδια μέρα μεγαλοδημοσιογράφοι παραληρούσαν για «αποκλειστικές» πληροφορίες, που έφεραν τον Βαρθολομαίο χολωμένο με τον Εφραίμ αλλά και την όλη του στάση στο θέμα του Βατοπεδίου. Δυστυχώς ο Πατριάρχης τους απογοήτευσε. Παρά ταύτα οι μεγαλοδημοσιοκάφροι έκαμαν γαργάρα και έθαψαν, και τα επιχειρήματα του Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Παιδείας αλλά και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Πασόκ, στην οποία κυριάρχησαν τα χρυσόβουλα και η απαράδεκτη σκανδαλοθηρική στάση που κράτησε το Πασόκ για αποκλειστικά μικροκομματικούς λόγους!


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στην ομιλία του ότι αν αμφισβητηθούν από την Ελλάδα τα χρυσόβουλα τότε μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο τα δικαιώματα των πατριαρχείων (κυρίως Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων). Οι Τούρκοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να τα πάρουν όλα. Και τους την δίνουμε εμείς! Αφού δημιουργούμε δικαστικό προηγούμενο και απεμπολούμε ένα πανίσχυρο διπλωματικό επιχείρημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, που αφορά τα δίκαια περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων και πλήθος άλλων μειονοτήτων στην Τουρκία.


«Πάντα ταύτα συγκροτούν μιαν αδιάκοπον μέχρι σήμερα βάση δικαίου, η παραμικρά αμφισβήτηση της οποίας θα ηδύνατο να επιφέρει οδυνηράς και αυτόχρημα καταστροφικάς διά το γένος και όχι μόνο συνεπείας. Πάντα τα εν τες χώρες των πρεσβυγενών Πατριαρχείων αρχαία Εκκλησιαστικά καθιδρύματα προϋπήρχον του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους το οποίο από της ιδρύσεως αυτού κατά το μάλλον ή ήτον τα εσεβάσθη, τα εβοήθησε και τα υποστήριξε. Δεν θα πρέπει εις ώρας αψιθυμίας και θορύβου ότε η διαυγής προσέγγισις των ζητημάτων είναι αδύνατος να τίθενται θέματα τα οποία εγκυμονούν άμεσον κίνδυνον διά το σεβαστόν τμήμα του Γένους, έξω των ορίων, του συγχρόνου Ελληνικού κράτους». Υπενθύμισε μάλιστα πως «διά τη διασφάλιση των εν Τουρκία Εκκλησιαστικών περιουσιών ηναγκάσθημεν να ενάγομεν το Τουρκικόν κράτος εις το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»


Εξάλλου ο πολυσυζητημένος ηγούμενος Εφραίμ έχει αναλάβει και την αναστήλωση της ιστορικής μονής του Βατοπεδίου αλλά και της Αθωνιάδας που είναι στην πραγματικότητα το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αν ολιγωρούσε στο έργο του, πάλι θα κατηγορούνταν ως ανίκανος να χειριστεί τόσο μεγάλο και εθνικής σημασίας έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: