Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

η "μαγεία" των δημοσκοπήσεων....

Οι δημοσκοπήσεις είναι όπως οι μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Βάζεις μια λέξη-κλειδί και σου βγάζουν χιλιάδες πληροφορίες. Στην ευφυΐα του χρήστη είναι να αξιολογήσει ποιες είναι, πράγματι, σπουδαίες και, κυρίως, χρήσιμες.
Πάρτε για παράδειγμα τη μέτρηση της VPRC που δημοσίευσε προχθες η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Είναι σημαντική πληροφορία ότι το ΠΑΣΟΚ διευρύνει τη διαφορά του από τη Ν.Δ. στις 4,5 μονάδες. Είναι, όμως, σημαντική και ίσως χρησιμότερη η πληροφορία ότι, ακόμα και στη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης Καραμανλή, με δύο υπουργούς να έχουν παραιτηθεί και άλλους δύο να αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της Εξεταστικής και με το κοινό αίσθημα βαθύτατα προσβεβλημένο λόγω της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει στην «εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος» ποσοστό 37%.
Ητοι, λιγότερο από το ιστορικά χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2007 και, ως γνωστό, προκάλεσε την ανταρσία του Μπάουντι - Βενιζέλου και έφερε το κόμμα προ της διάσπασης.Σε κάτι τέτοια, λοιπόν, κρύβεται η «μαγεία» των δημοσκοπήσεων.
Αυτή την πληροφορία στη Χαριλάου Τρικούπη θα την έκρυβαν κάτω από το χαλάκι. Πρωτεύον, θα ισχυριστούν, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «ρίχνει» 4,5 μονάδες στη Ν.Δ. Βεβαίως. Ελα, όμως, που ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εκεί ακριβώς που δεν κατόρθωσε να τον δει ούτε ο Καραμανλής κι έφτασε η κυβέρνησή του εδώ που έφτασε.
Πλέοντες μέσα στον ενθουσιασμό μιας πιθανής επιστροφής τους στην εξουσία οι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διάθεση να ανασκάπτουν στο υπόστρωμα των πρώτων δημοσκοπικών εντυπώσεων.
Τι σημαίνει, για παράδειγμα, πως ενώ η νεοδημοκρατική Πομπηία σείεται ο Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται «καταλληλότερος» πρωθυπουργός από τον Γιώργο; Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα; Να συλληφθεί ο πρωθυπουργός κλέπτων οπώρας στη Ραφήνα;
Ή τι σημαίνει το ότι μπορεί η επόμενη Βουλή να έχει έξι κόμματα; ‘Η, ακόμα περισσότερο, τι σημαίνει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συσπείρωση 82% -άγνωστο πόσο μακριά από τις κάλπες- και η Ν.Δ. μόνο 68%; Η απάντηση είναι γνωστή και κοινή για όλα τα παραπάνω: Σημαντικό να προηγείσαι, ακόμα σημαντικότερο να τερματίζεις πρώτος. Ιδιαίτερα όταν αυτός που έπεται έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει πού είναι ο τερματισμός –οι εκλογές, δηλαδή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον το άρθρο σας. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πλέον και τη δυνατότητα δημοσκοπήσεων μέσω διαδικτύου. Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τέτοιες:
http://www.galop.gr
Σίγουρα υπάρχουν εδώ τα μειονεκτήματα όπως ενδεχόμενα διπλοψηφίσματα (αν και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας), περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ), σίγουρα όμως το διαδίκτυο αποτελεί ένα μέσο που στο μέλλον θα καταξιωθεί πολύ περισσότερο.