Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

“Πλυντήριο” χρήματος η "Παναγία Ακρωτηριανή" της "Μονής Τοπλού"!

Πολιτικοί, καλόγεροι, δικαστικοί και στελέχη της διοίκησης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση Τοπλού. Όλοι αυτοί κατονομάζονται στο 50σελιδο πόρισμα που κατέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης ο οποίος χαρακτηρίζει το ίδρυμα ‘Παναγία η Ακρωτηριανή’ ως δούρειο ίππο και βιτρίνα για να ξεπλένεται χρήμα. Το πόρισμα του επιθεωρητή βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζή. Ο κ.Χριστοδουλάκης όπως και στο αρχικό πόρισμα, που διεκόπη κατόπιν παρέμβασης του τότε υφυπουργού κ.Ρεγκούζα, αποδεικνύει με στοιχεία όλα αυτά που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα από το 1994

  • Πώς σφετερίστηκαν εκτάσεις του Δημοσίου για να δώσουν 26000 στρέμματα στους Εγγλέζους
  • Πώς περιέργως κλείστηκε η συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία. Από τα ντουκουμέντα αποκαλύπτεται ότι το 1988, τέσσερα χρόνια πριν από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της επένδυσης υπήρξε προσυνεννόηση με τους Άγγλους.
  • Το έργο της επένδυσης αναφέρεται ότι δόθηκε επιλεκτικά αποκλείοντας άλλες εταιρείες.
  • Επίσημα έγγραφα στοιχεία από το εξωτερικό φέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία την ίδια περίοδο να είναι ένα εν υπνώσει μεσιτικό γραφείο.
  • Πολιτικοί και υπεράνω πάσης υποψίας στελέχη της διοίκησης εμπλέκονται στην όλη υπόθεση.
  • Έχουν γίνει προ-πωλήσεις πολλών εκτάσεων οι οποίες έχουν αποδώσει ήδη χρήματα εντός κι εκτός Ελλάδος.
  • Στο πόρισμα κατονομάζονται ο ηγούμενος της μονής, ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, οι υφυπουργοί Δρυς και Ρεγκούζας, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης, η κ. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα ο ηγούμενος της μονής και ο μητροπολίτης κατάφεραν:

  • να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων που αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.
  • να πετύχουν την αμέριστη συμπαράσταση πολιτικών όλων των κομμάτων
  • την αποδοχή του κόσμου στην επένδυση
  • την εξαφάνιση κάθε φωνής που υποστήριζε την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Ο κ.Χριστοδουλάκης περιγράφει με στοιχεία τις αδιαφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» αλλά και οικονομική και τεχνική αφερεγγυότητα στην αγγλική εταιρεία που έχει αναλάβει την τουριστική επένδυση «μαμούθ» των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Natura στο Βάι - Κάβο Σίδερο .

Αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο το 1997 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ.Δρυς έλεγε στον πρόεδρο του ιδρύματος ότι είναι…αδιάφορη η όποια δικαστική απόφαση και η επένδυση θα προχωρήσει. Και να διαβεβαιώνει πως ακόμα και με απαλλοτριώσεις θα εξασφάλιζε στη Μονή και στο ίδρυμα την έκταση αν χανόταν δικαστικά η διεκδίκηση! Επίσης αναφέρεται με στοιχεία στις διάφορες επιτροπές που είχαν συσταθεί δεν έλαβαν τίποτα υπόψιν τους, κανένα από τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί. Αναφέρεται επίσης στο έγγραφο Ρεγκούζα που τον σταμάτησε από τον έλεγχο. Ο οποίος όχι μόνο «δέχθηκε και ανέχθηκε» προηγούμενες δυσμενείς για το δημόσιο αποφάσεις, αλλά και ότι με τη συνδρομή ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων στις 28/5/2004 πάγωσαν τις διαδικασίες ελέγχου.

Με ένα περίεργο έγγραφο απαγόρευσαν στον κ. Μ. Χριστοδουλάκη να συνεχίσει τον έλεγχό του σε συνέχεια του πορίσματος Σαρμαντά. Στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Οικονομικός Επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ίδρυμα παίζει ρόλο πλυντηρίου χρημάτων, αλλά και αποφάσεων με ένα και μοναδικό στόχο τα περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα να περάσουν στην εκμετάλλευση της αγγλικής εταιρείας. Για το λόγο αυτό έχουμε απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, ροή «χωρίς λόγο» εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία, έξοδα εκατομμυρίων σε δικηγόρους και μελετητές, με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη της αγγλικής εταιρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: