Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Εγρήγορση και επιτάχυνση ζήτησε ο Καραμανλής

Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι, για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε:
"Εδώ και ένα χρόνο, η παγκόσμια οικονομία δέχεται έντονους κλυδωνισμούς. Η πρωτοφανής έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων έχει οδηγήσει σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καταγράφει ρεκόρ 15ετίας. Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται. Και, βεβαίως, χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς διευρύνουν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι πολλοί συμπολίτες μας - ιδίως μάλιστα άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι – τα φέρνουν πέρα δύσκολα. Το πρόβλημα είναι διεθνές, είναι σύνθετο, είναι δύσκολο. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή του πολίτη.
Ενημερώθηκα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την πορεία εφαρμογής και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Ζήτησα να τρέξουμε πιο γρήγορα. Να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, είναι καθημερινή, είναι ασταμάτητη.
Ζήτησα την άμεση προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη σύσταση της ειδικής Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, για την αποτροπή στις αποκλίσεις των τιμών του ίδιου προϊόντος ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ζήτησα τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων. Ζήτησα την εξάντληση κάθε αυστηρότητας σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή άλλων παραβάσεων, παραπλάνησης ή εκμετάλλευσης του καταναλωτή.
Ζήτησα την όσο γίνεται πληρέστερη, καλύτερη ενημέρωση του πολίτη – καταναλωτή.
Σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη μάχη πρέπει όλοι να υπερβούμε τον εαυτό μας"

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Στις 50.000 ευρώ στην ΕΕ, στις 100.000 στην Ελλάδα οι εγγυήσεις των καταθέσεων
Διπλασιάζει η Ελλάδα τη νομική προστασία για τους καταθέτες.

Οι υπουργοί οικονομικών των « 27» χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν, τελικά, στο ποσό των 50.000 ευρώ ως το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων στα 100.000 ευρώ.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε τελικά να συμφωνήσει στην αύξηση του ποσού αυτού στα 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε να αυξηθεί η εγγύηση παραπάνω από το επίπεδο που είχε προτείνει η Γαλλία. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν να βοηθούν τις προβληματικές μεγάλες τράπεζες, με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ολλανδία, Ισπανία και Αυστρία προτίθενται να ανεβάσουν τις καταθέσεις

Η Ολλανδία θα ανεβάσει από 38.000 σε 100.000 ευρώ το ποσό της τραπεζικής εγγύησης για τους καταθέτες σε περίπτωση πτώχευσης της τραπεζάς τους, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Tην ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε την αύξηση από 20 χιλιάδες σε 100 χιλιάδες ευρώ το ποσό της τραπεζικής εγγύησης για τους Ισπανούς καταθέτες στην περίπτωση που κηρύξει πτώχευση η τράπεζα όπου έχουν τις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες και το Βέλγιο προχωρά στην αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων.

Παράλληλα, η Αυστρία πρόκειται να αυξήσει από 20 χιλιάδες ευρώ σε 100 χιλιάδες ευρώ το ελάχιστο ποσό εθνικής τραπεζικής εγγύησης μετά από την απόφαση του συνόλου των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν την προστασία των αποταμιευτών, ανακοινώθηκε ακόμη από τον αυστριακό υπουργό Οικονομίας στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα στο συμβούλιο υπουργών που έγινε στη Βιέννη, υπογράμμισε μιλώντας στον Τύπο ο υπουργός Βίλχελμ Μόλτερερ, στο πλαίσιο της συνόδου που έγινε στο Λουξεμβούργο με τους υπουργούς Οικονομίας των χωρών της ΕΕ.

Η Αυστρία κρατά τη δυνατότητα να προχωρήσει και πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ στην περίπτωση που η γειτονική της Γερμανία επιβεβαιώσει τη θέλησή της να προσφέρει μια απεριόριστη εγγύηση στους Γερμανούς αποταμιευτές.

«Θα το κάνουμε και για τους Αυστριακούς», είπε ο κ. Μόλτερερ.

Η Βιέννη αντιτάχθηκε στην ευθυγράμμισή της με το Βερολίνο όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν από τη γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει μια φυγή των κεφαλαίων της προς γερμανικές τράπεζες που προσέφεραν πιο γενναιόδωρες εγγυήσεις και προφυλάξεις των καταθέσεων.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «αποφασισμένες να δράσουν συντονισμένα» για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, μετά το πέρας της συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντη στη χρηματοπιστωτική κρίση και αποφασισμένη να δράση συντονισμένα», είπε η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Από το ξεκίνημα της πιστωτικής κρίσης οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις των εγγυημένων ποσών των καταθέσεων. Τα πόσα αυτά ανάλογα τη χώρα κυμαίνονταν από 20000 ως 25000 ευρώ. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς.

Ομιλία κ. Τρισέ

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος στρέφεται στην ομιλία που θα δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με στόχο την ανίχνευση ενδείξεων για τις προοπτικές επιτοκιακής πολιτικής της τράπεζας.

«Ενώ η λιγότερο επιθετική στάση του Τρισέ μετά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας της επιτροπής που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πυροδότησε κύμα πωλήσεων του ευρώ, η αντίδραση στην απόφαση τη Αυστραλίας παρέχει ένδειξη ότι στην περίπτωση που υπαινιχθεί πιθανές μειώσεις των επιτοκίων το ευρώ θα εκτιναχθεί», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Caylon.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2008_251255

Παπουτσάκης είπε...

Μείωση επιτοκίων σχεδιάζει ο Μπερνάνκι
Η έξοδος από την κρίση επιτάσσει περαιτέρω μείωση επιτοκίων, εκτιμά ο πρόεδρος της FED.

Ο πρόεδρος της FED, Μπεν Μπερνάνκι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων την ώρα που η πιστωτική κρίση επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις μελλοντικές εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία.

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει για το αν η τωρινή πολιτική είναι η αρμόζουσα», δήλωσε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο Μπερνάνκι.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπερνάνκι φέρεται έτοιμος να μειώσει το βασικό δανειστικό επιτόκιο από το 2% που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου όπου και θα γίνει η συνάντηση στελεχών της FED.

Ανησυχία για τον πλήθωρισμό

Την ίδια στιγμή «πολύ αβέβαιη» παρουσιάζεται η εξέλιξη του αμερικανικού πληθωρισμού, ιδίως σε συνάρτηση με την έξαρση των τιμών των πρώτων υλών, παρά την πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, συμπέρανε ο κ. Μπερνάνκι.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζεται ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερα και από 700 δισ.δολ. για να υλοποιηθεί το «Σχέδιο Σωτηρίας» Πόλσον, που οι μεν γερουσιαστές ψήφισαν αμέσως, οι δε βουλευτές σε μία «δεύτερη» εξέτασή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2008_251278

Παπουτσάκης είπε...

Επιστροφή Δαϊλάκη στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επέστρεψε ο βουλευτής Δράμας, Σταύρος Δαϊλάκης έπειτα από την, προ ολίγων ημερών, διαγραφή του από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής: «Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής Δράμας κος Σταύρος Δαϊλάκης, εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον Κανονισμό της Βουλής, από μέρους σας ενέργειες».

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2008_251276

Παπουτσάκης είπε...

brf0710

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2008


Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Αύριο, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τατούλης σήμερα, σε μια επικοινωνία που είχε μέσω του site που διαθέτει με τους ψηφοφόρους του, βρήκε την ευκαιρία και επανατοποθετήθηκε σε διάφορα θέματα στα οποία τον ρωτούσαν οι ψηφοφόροι του. Εκεί, λοιπόν, αναφέρει και πάλι ότι υπάρχουν κάποιοι ευνοημένοι μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν διστάζει να πει ότι είναι δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα την άποψή τους και ουσιαστικά ασκεί κριτική σε αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ο Πρωθυπουργός ξεκινά την περιοδεία του στα υπουργεία, τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, από το Υπουργείο Ανάπτυξης; Θεωρεί ότι εκεί υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα ή θεωρεί ότι η ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου έχει ανάγκη από πολιτική στήριξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι ερμηνείες τις οποίες εσείς δίνετε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είπε προ ολίγων ημερών ότι θα επισκεφθεί ξανά, όπως έκανε άλλωστε και τακτικά στο παρελθόν, αφότου έγινε Πρωθυπουργός της χώρας, τα υπουργεία. Και αυτό γίνεται πράξη. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ερμηνεία σαν και αυτή που αναφέρατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να μου πείτε, δηλαδή, ότι η επιλογή είναι απολύτως τυχαία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μπορούσα να σας δώσω πολλές ερμηνείες.

ΧΙΩΤΗΣ: Δώστε μου μία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φερ` ειπείν ότι αρχίζει το Υπουργείο αυτό από άλφα. Αλλά, αυτό εγώ δεν θα το έλεγα καν. Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τα υπουργεία - -όπως γνωρίζετε και από το παρελθόν- - χωρίς να υπάρχει μια τέτοια αξιολόγηση σαν και αυτή την οποία, ο κ. Χιώτης, από την πλευρά του δημοσιογράφου, προσπάθησε να κάνει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αναρωτιέμαι, όμως, εγώ, επειδή ξεκίνησε τις επισκέψεις στα υπουργεία από το συγκεκριμένο υπουργείο, μήπως αυτό γίνεται για να σηματοδοτήσει την αντιμετώπιση, μάλλον την προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας ή μήπως γιατί οι επιδόσεις της ηγεσίας του υπουργείου στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πενιχρές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν θέλω να υπεισέλθω καθόλου σε τέτοια ερμηνειολογία. Ας περιμένετε να δείτε την τοποθέτηση την οποία θα κάνει ο Πρωθυπουργός

Παπουτσάκης είπε...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κ. Καραμανλή στο υπουργείο Ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία αιχμής για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι, για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι ζήτησε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις ποινές για τις βεβαιωμένες παραβάσεις σε θέματα αισχροκέρδειας.

Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση του ελέγχου της ακρίβειας και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων με μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έκανε λόγο για κλυδωνισμό οικονομιών και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός δέχεται έντονες πιέσεις.

Τόνισε επίσης ότι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, διευρύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

«Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα», είπε ο κ. Καραμανλής.

Χαρακτήρισε δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα την ακρίβεια και τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά από την οικονομική κρίση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2008_251202

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΡΕ ΓΑΜΑΤΕ ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΟΥΚΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΜΑΣ!
PLAY STATION ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ!!!!