Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

το πραγματικό πρόσωπο του πληθωρισμού (στη Ζιμπάμπουε)!















4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καληνύχτα Δεξιά.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος πιά με τις πονηριές των καναλο-ηθοποιών (τόσο των νταβατζήδων όσο και των άσχετων της ΝΕΤ) για την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου που έπεσε μόνο 25% στην Ελλάδα σε ΕΥΡΩ, ενώ έχει πέσει 50% σε ΔΟΛΑΡΙΑ.
Μήπως δεν έχω καταλάβει καλά και έχουμε στην Ελλάδα δολάριο και όχι ευρώ; Για να τελειώνουμε με τις παπαριές, όταν το πετρέλαιο είχε 140 δολάρια χρειαζόμασταν 0,61 ευρώ για να αγοράσουμε ένα δολάριο (ισοτιμία 1.65), τώρα που το δολάριο έχει ανεβεί κατά 25% έναντι του ευρώ χρειαζόμαστε 0,8 ευρώ για να αγοράσουμε ένα δολάριο (ισοτιμία 1.25).
Να το ξαναπούμε ΑΚΡΙΒΗΝΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ κατά 25%.
Πληρώναμε τότε τη βενζίνη 1.25 ΕΥΡΩ το λίτρο και τώρα 0,95 που η διαφορά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ 25%.
Ο λόγος που έχει ανεβεί το δολάριο είναι γιατί επαναπατρίζουν οι Αμερικανοί τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ από την καταστροφή. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία (σε πολύ λίγους μήνες) ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ, που σημαίνει ότι ενώ θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια, θα έχουμε πολύ μικρότερη αύξηση σε ευρώ.
Καλά, δεν υπάρχει κανένας σκερβελές στο ΥΠΕΘΟ να βγεί και να εξηγήσει στον κόσμο την απλή πραγματικότητα;

Ανώνυμος είπε...

Πρώτε ανώνυμε, δεν σου λέω καληνύχτα γιατί προφανώς κοιμάσαι από χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΨΕΜΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΟ – ή τα όρια της γελοιότητας ενός συστήματος παραπληροφόρησης από κανάλια και εφημερίδες
Προφανώς ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι τα 28 δις ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (στους ιδιοκτήτες / μετόχους τους) ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Να τα πούμε απλά λοιπόν:
ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ:
(1)ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΦΤΑ, που είναι ιδιοκτησία των μετόχων της. Με αυτά τα λεφτά πληρώνει το προσωπικό της, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, κλπ. και όλο το λειτουργικό της κόστος.
(2)ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ, που τα παίρνει από όσους δεν τα χρειάζονται άμεσα (καταθέτες, στους οποίους υπόσχεται εξασφάλιση και ένα μικρό τόκο) και τα δίνει σε όσους τα χρειάζονται (ιδιώτες, επιχειρήσεις) και η τράπεζα κερδίζει τη διαφορά του επιτοκίου που είναι και το κέρδος της.
Στην προκείμενη περίπτωση το κράτος ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (1) καμμίας τράπεζας, ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ (2) όποιας τράπεζας έχει υποψήφιους δανειολήπτες αλλά δεν έχει η ίδια λεφτά να τους δανείσει.
Το Δημόσιο το κάνει μάλιστα επ'εφωλεία του γιατί από τη δανειοδότηση προς την τράπεζα θα εισπράξει 10% ετήσια, πολύ υψηλότερα από την απόδοση των ομολόγων του.
ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΧΑΣΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.
Και το τελευταίο είναι το πιό σημαντικό, γιατί χωρίς δάνεια δεν μπορούν να δουλέψουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, που εάν πέσουν έξω το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και θα κρατήσει χρόνια. Όταν μία επιχείρηση κλείσει δύσκολα ξανανοίγει.
Να μην αναπαράγουμε λοιπόν τις μπαρούφες που λένε τα κανάλια, ο εύκολος λαικισμός δεν πρέπει να χαρακτηρίζει όσους θεωρούν τον εαυτό τους σοβαρό.
Άς αφήσουμε το ρόλο του μπαρουφολόγου στα λογής λογής ρεμάλια της τηλεόρασης, τον Αυτιά, τον Οικονομέα, τον Καμπουράκη, τον Παπαδάκη, το Βαρεμένο, τη Μακρή και λοιπούς κομπάρσους τους συστήματος.
Η πλάκα, μάλιστα, είναι ότι μερικοί, όπως πχ ο Καμπουράκης, είναι οικονομολόγοι, αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται, για να ειπράττουν τον παχυλό μισθό από τα καναλο-αφεντικά τους).
Ο ορισμός της ξεφτίλας!