Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αντωνης Μπέζας στη Βουλή ανακοίνωσε την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις για αναγνώριση της κυριότητας των εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου όσο και των πρωτοκόλλων παράδοσης.


Επίσης ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη Μονή Τοπλού, μια και την υπόθεση επανέφερε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, στις 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου θα συζητηθεί η αγωγή του δήμου Τριγλίας και κατοίκων κατά της Μονής Βατοπαιδίου.



Από αυτό το blog έχω δημοσιεύσει πάρα πολλά κείμενα που αφορούν την σκανδαλώδη παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από εκτάσεις στο Κάβο Σίδερο της Σητείας και την πλήρη παραχώρηση τους στη μονή Τοπλού. Ας ξαναθυμηθούμε τμήμα της αρθρογραφίας με το συγκεκριμένο θέμα:


Ο Εφραίμ στον «Εθνικό Κήρυκα»: “όλα ξεκίνησαν επί Πασόκ” !!!!!!!!!!


Σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ: αμαρτωλές ιερές μπίζνες Πασόκ με τη Μονή Τοπλού (μπόχα και δυσωδία)


Μονή Τοπλού:το πασοκικό Βατοπέδιο της Κρήτης


ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ


Μόνο ο Αλαβάνος κατήγγειλε το «Κρητικό Βατοπαίδι». Τη μονή Τοπλού.


ο Άρειος Πάγος, η μονή Τοπλού και ο ...... Σουλτάνος


AMAΡΤΩΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΡΟΜΙΚΟ '89" ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ


ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ "ΙΕΡΟ ΚΟΛΠΟ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ


"ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ 26.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ....


απάντηση στην επερώτηση του Καρχιμάκη που αφορά το "Moni Toplou teraHotel".....


απορία : ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο "ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ" που εισέρευσαν στο παγκάρι της Μονής Τοπλού;


και έμποροι οπλικών συστημάτων πίσω από το φαγοπότι στη Μονή Τοπλού !!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έξω οι αμερικάνοι πράκτορες από τη Ν.Δ.
Καραμανλή στείλε τον Δαϊλάκη πίσω στο Langley από 'κει που ήρθε.

Παπουτσάκης είπε...

Ακύρωση μεταβιβάσεων στη Μονή Βατοπεδίου

Των Β. Νεδου - Γ. Σ. Μπουρδαρα

Υπό το βάρος των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνονται όλες οι δικαιοπραξίες μεταξύ Δημοσίου και της αγιορείτικης μονής. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά πως η όποια μεταβίβαση έκτασης ή ακινήτου από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου θεωρείται ως μη γενομένη, με αναδρομική ισχύ από το 1999 και έπειτα. Οπως είπε, η απόφαση γι’ αυτήν την κίνηση ελήφθη προσωπικά από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Αναφερόμενος στο νομικό κομμάτι της υπόθεσης, ο κ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε ότι είναι εξαιρετικά «σύνθετο ζήτημα» και θα λυθεί οριστικά στα δικαστήρια. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά δικαιώνει τους «σκληροπυρηνικούς» της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους η Μονή Βατοπεδίου πρέπει να αντιμετωπισθεί με τρόπο που θα δείχνει ότι το Δημόσιο είναι αποφασισμένο να προασπίσει τα δικαιώματά του με κάθε τρόπο. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι πιο μετριοπαθείς, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτήν την αναμφίβολα επικοινωνιακά «ισχυρή» τακτική, το Δημόσιο θα εμπλακεί σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, εναντίον μιας μονής που έχει ήδη διακηρύξει ότι... στο βάθος υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή εξέλιξη έχει ένα παρασκήνιο δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης και υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί (Β. Νικόπουλος, Γ. Σανιδάς κ.ά.) εργάζονταν προκειμένου να εντοπίσουν μια λύση «ανθεκτική» στις αίθουσες των δικαστηρίων. Λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας είχε προαναγγείλει τη ρύθμιση. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αλέκου Αλαβάνου, ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι το Δημόσιο θα παραστεί στη δίκη της 11ης Οκτωβρίου με αντίδικο τη Μονή Βατοπεδίου για αμφισβητούμενες εκτάσεις. «Στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας» κινείται η νομοθετική ρύθμιση, είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_04/10/2008_287151

Ανώνυμος είπε...

Τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Του Nικου X. Pουσανογλου

E πενδύσεις αξίας άνω του 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη παραθεριστικών θερέτρων και κατοικιών λαμβάνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης στην Κρήτη έπειτα από σχεδιασμό ετών. Πρόκειται για ολοκληρωμένες μονάδες που συνδυάζουν παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια και χώροι αθλητισμού. Στόχος είναι όχι μόνο η προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στο Κάβο Σίδερο
Η μεγαλύτερη και περισσότερο σύνθετη ανάπτυξη αφορά έκταση 25.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου Κρήτης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον συζητημένα έργα, λόγω του μεγέθους της επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Η έκταση ανήκει στη Μονή Τοπλού, ενώ την ανάπτυξη και εκμετάλλευση έχει αναλάβει από το 1995 και για τα προσεχή 80 έτη (40+40) η Minoan Group (πρώην LoyalWard), ένας βρετανικός όμιλος επενδυτών.

Μετά 11 και πλέον χρόνια προσπαθειών, η εταιρεία παρέλαβε εντός του Φεβρουαρίου την επίσημη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων και είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα υποδομής, τα οποία είναι προγραμματισμένα για τον προσεχή Μάιο, ενώ το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η κατασκευή των κτιρίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η οικοδόμηση μόλις του 1% της έκτασης, με την κατασκευή έξι τουριστικών χωριών παραθεριστικών κατοικιών, τριών ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων και κάποιων συνοδευτικών χώρων αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το θέρετρο θα είναι δυναμικότητας 7.000 κλινών, αν και αρχικά προβλέπονταν περί τις 12.000 κλίνες. Συνολικά, θα ανεγερθούν περί τα 255.000 τ.μ. εκ των οποίων το 65% αφορά κατοικίες. Το Κάβο Σίδερο αναμένεται να λειτουργήσει το 2009, ενώ τα έργα θα συνεχιστούν έως το 2017, ώστε να λάβει την πλήρη μορφή του. Στην έκταση θα δημιουργηθούν και δύο γήπεδα γκολφ, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την προσπάθεια λειτουργίας του θερέτρου σε δωδεκάμηνη βάση. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ η Minoan έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια ύψους 40,3 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη του έργου (με τη μορφή διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου).
και το δευτερο............................Την υπόθεση της Μονής Τοπλού επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ
Του Γιαννη Γουλιελμου

Στο προσκήνιο επανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, με αφορμή και τον συνεχιζόμενο θόρυβο για τις οικονομικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι «θέτει εν κινδύνω το σύνολο του εθνικού πλούτου», υποστηρίζοντας πως ευθύνες για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε παράλληλα ότι όλα τα σχετικά στοιχεία θα τα καταθέσει εντός των ημερών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. «Είναι μια μακρόχρονη ιστορία για γέλια, αλλά κυρίως για κλάματα» η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του κ. Αλ. Αλαβάνου έρχεται εκ νέου στη δημοσιότητα, λόγω της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη διάσωση αυτής της περιοχής από αρχαιολόγους όλου του κόσμου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση όπου η Εκκλησία προσπαθεί να βρει επενδυτές για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της.

Ομως, όπως ανέφερε ο κ. Αλ. Αλαβάνος πρόκειται για περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη NATURA και η οποία περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ελλάδα φοινικόδασος του Βάι και η οποία εντάσσεται στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου.

Παραθέτοντας μια σειρά από έγγραφα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκαν οι νομικές διαδικασίες από το 1991 έως και σήμερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πρόκειται για μια δημόσια έκταση 30.000 περίπου στρεμμάτων, στο χώρο της οποίας σχεδιαζόταν (ακόμα τίποτα δεν έχει συμβεί) η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας επτά χιλιάδων κλινών και τριών γηπέδων γκολφ.

Η μονή της οποίας ηγείται ο μοναχός κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, καθώς όπως προκύπτει και από άλλες πηγές έχει στην ιδιοκτησία της το 1/4 περίπου της επαρχίας Σητείας. Το 1992, μάλιστα, η Μονή είχε συστήσει ίδρυμα με την επωνυμία «Παναγία η Ακρωτηριανή» που σκοπό είχε την παραχώρηση 26.000 στρεμμάτων σε βρετανική εταιρεία του ομίλου Minoan Group PLC, προκειμένου αυτή να εκμεταλλευθεί την μοναστική περιουσία. Η βρετανική εταιρεία, η αξιοπιστία της οποίας αμφισβητείται τόσο από τον κ. Αλαβάνο όσο και από τοπικούς φορείς, θα εκμεταλλεύεται αυτή την έκταση στο ανατολικότερο κομμάτι της επαρχίας Σητείας για 80 χρόνια. Ο κ. Αλαβάνος, ωστόσο, τόνισε πως ένα τέτοιας κλίμακας έργο, πέραν της σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επιφέρει στο οικοσύστημα, είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει με τέτοια μορφή (πέντε all-inclusive χωριά), που ούτε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα μπορέσει να συμβάλλει. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αλαβάνος εγκάλεσε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ακόμα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυνε το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο με την οποία του ζητούσε να παύσει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρεία Minoan Group PLC εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί τις αιτιάσεις του κ. Αλαβάνου καταλογίζοντάς του πως έχει στη διάθεσή του ανεπαρκή αλλά και ανακριβή στοιχεία. Η εταιρεία υπερασπίστηκε τη νομική της υπόσταση και, επικαλούμενη αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστήριξε πως «η γη ουδέποτε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο». Προσθέτει δε ότι «η ιδιοκτησία της Μονής επί της εκτάσεως έχει αναγνωρισθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση», αλλά και ότι οι έως τώρα δικαστικές αποφάσεις την έχουν δικαιώσει.

Τέλος, η Minoan Group PLC εξέφρασε τη βεβαιότητα πως παρά την εκκρεμή αίτηση εκδίκασης που αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους, θα δικαιωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Καθημερινή

Ανώνυμος είπε...

Η μονή της οποίας ηγείται ο μοναχός κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, καθώς όπως προκύπτει και από άλλες πηγές έχει στην ιδιοκτησία της το 1/4 περίπου της επαρχίας Σητείας. Το 1992, μάλιστα, η Μονή είχε συστήσει ίδρυμα με την επωνυμία «Παναγία η Ακρωτηριανή» που σκοπό είχε την παραχώρηση 26.000 στρεμμάτων σε βρετανική εταιρεία του ομίλου Minoan Group PLC, προκειμένου αυτή να εκμεταλλευθεί την μοναστική περιουσία. Η βρετανική εταιρεία, η αξιοπιστία της οποίας αμφισβητείται τόσο από τον κ. Αλαβάνο όσο και από τοπικούς φορείς, θα εκμεταλλεύεται αυτή την έκταση στο ανατολικότερο κομμάτι της επαρχίας Σητείας για 80 χρόνια. Ο κ. Αλαβάνος, ωστόσο, τόνισε πως ένα τέτοιας κλίμακας έργο, πέραν της σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επιφέρει στο οικοσύστημα, είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει με τέτοια μορφή (πέντε all-inclusive χωριά), που ούτε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα μπορέσει να συμβάλλει. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αλαβάνος εγκάλεσε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ακόμα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυνε το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο με την οποία του ζητούσε να παύσει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.