Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ταλιμπανικό χάος στο Αφγανιστάν ή παταγώδης αποτυχία της πολιτικής Μπους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν.

παιδιά στο Αφγανιστάν περιμένουν μέσα στο πεδίο ρίψης βομβών να τελειώσει η άσκηση - για να συλλέξουν τον ορείχαλκο, Reuters Pictures
Ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, μετά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.
Οι εφημερίδες αναφέρονται σε λεπτομερή έκθεση, την οποία ανέλαβαν να συντάξουν οι αναλυτές 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, και θα ολοκληρωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.
Στο κείμενο της έκθεσης διαπιστώνεται ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν ακολουθεί "καθοδική πορεία", και εκφράζονται αμφιβολίες για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να αποτρέψει την επανεμφάνιση των Ταλιμπάν, όπως αναφέρει η εφημερίδα "New York Times".
Σύμφωνα με την "Washington Post", οι "αναλυτές συμπέραναν ότι τα στελέχη που αναδιοργανώνουν την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κάνουν δυναμικά την επανεμφάνισή τους στο προσκήνιο, πρόκειται να συνεργαστούν με δίκτυο ισχυρών ενόπλων ομάδων, καθιστώντας τον αγώνα κατά των ανταρτών εξαιρετικά πολύπλοκο".
"Καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, οι υπεύθυνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, που είναι τόσο εύθραυστη ώστε θα μπορούσε εύκολα να διαταραχθεί, καθώς την εξουσία θα αναλάβει νέα ηγεσία", αναφέρει η Post.
Μετά την έκθεση αυτή, ο σύμβουλος του προέδρου Μπους για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στρατηγό Ντάγκλας Λουτ, ζήτησε από το Πεντάγωνο και τους υπεύθυνους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να "επανέλθουν στα βασικά ερωτήματα", όπως "ποιοι είναι οι στόχοι μας" και "τι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε" στο Αφγανιστάν, καταλήγει η "Washington Post". (ΑΠΕ, AFP)
Intelligence study finds chaos in Afghanistan: report

Δεν υπάρχουν σχόλια: