Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Το τουρκικό κοινοβούλιο παρατείνει την έγκρισή του για επιθέσεις κατά του ΡΚΚ στο Ιράκ

Με 511 ψήφους υπέρ και μόλις 18 κατά, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ανανέωσε χθες κατά ένα έτος την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος του βόρειου Ιράκ κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της δέσμευσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Στρατού για εκστρατεία εξάρθρωσης των αυτονομιστών του ΡΚΚ, λίγες μέρες μετά το θάνατο 17 Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση εναντίον μεθοριακού φυλακίου.
Μιλώντας πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρότασής του τονίζοντας ότι .....

...... η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά των Κούρδων αυτονομιστών. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Οι τουρκικές επιθέσεις στρέφονται μόνο προς τις τρομοκρατικές εστίες των Κούρδων. Αρκετές από αυτές βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ για την αποτροπή της διείσδυσης τρομοκρατών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την πρόταση.
Στο μεταξύ, την ώρα της συζήτησης της πρότασης στο τουρκικό κοινοβούλιο, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση σε λεωφορείο της αστυνομίας που μετέφερε σπουδαστές της αστυνομικής σχολής στα περίχωρα του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο οι τουρκικές αρχές την αποδίδουν στο ΡΚΚ, καθώς πολύ συχνά Κούρδοι ένοπλοι πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. (ΑΠΕ, REUTERS, BBC, ASSOCIATED PRESS, FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, AFP, KURDISTAN TV)

Δεν υπάρχουν σχόλια: